Той каза още, че ако бъде взето решение за предоставяне

...
Той каза още, че ако бъде взето решение за предоставяне
Коментари Харесай

Военният министър коментира решението на НС: Трудно бихме предоставили тежко въоръжение на Украйна

Той сподели още, че в случай че бъде взето решение за даване на оръжие от народните представители, в него няма да бъде несъмнено какъв вид да е въоръжението. „ Те ще вземат политическо решение, експертното чакам да ни бъде предоставено с този разбор, който загатнах в отчета пред комисията. Анализът е същината на цялото даване на оръжие. Ако някой чака от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси, скърбя, само че няма по какъв начин да се случи, съобщи още министърът на защитата плед жулналисти.

Той обясни, че би трябвало да се поддържа нужния ресурс от техника за военните формирования в спокойно и във военно време. „ Нашите правила ще бъдат спазени. Това, което е належащо за Българската войска, тя ще го има, тъй че да подсигуряваме конституционните й отговорности по член 9. Трябва да бъдем доста деликатни при даването на съответна техника, с цел да не губим качества “, безапелационен беше министърът на защитата. По думите му, заместващата техника не може да бъде предоставена в къси периоди.

„ Комисията по защита одобри плана за капиталов разход за придобиване на вторите осем F-16 Block 70, тъй че продължаваме с плана за насърчаване на качествата на Военновъздушните сили. Разходите за осъществяване на плана са разсредоточени в границите на 10 години, като през тази година те са в размер на 30 милиона, за идната година са към 36 милиона и по този начин до 2031г. “, заяви министър Димитър Стоянов.

 

 

Той уточни, че с втория контракт с изключение на самолетите, ще придобием и въоръжение въздух-земя и въздух-въздух. „ За разлика от първия контракт, в който е включено единствено въоръжение въздух-въздух и то не за всички самолети, с втория контракт се получават и тези качества. Това е повода цената на втория контракт да наподобява по-висока, само че в реалност тя е съпоставима с първия контракт “, обясни министърът на защитата.

„ Сроковете за одобрение от Народното събрание на интернационалния контракт са доста сгъстени, уповавам се да успеем до 15 декември. Вероятността да се забавим след тази дата не е дребна, само че в случай че това се случи, новата оферта, която ще получим, сигурно ще бъде на по-висока цена “, безапелационен беше министър Стоянов. В отговор на журналистически въпрос министър Стоянов напомни, че през тази седмица се чака да бъде получена офертата на Полша за закупуване на два нови мотора за самолетите МиГ-29. Той добави, че Министерството на защитата има подготвеност и е поискало наши специалисти да бъдат изпратени, с цел да извършат оглед на моторите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР