Той изтиква министър-председателя си на заден план, държи изкъсо министрите,

...
Той изтиква министър-председателя си на заден план, държи изкъсо министрите,
Коментари Харесай

Превръща ли се Макрон в "президент монарх"

Той изтиква министър-председателя си на назад във времето, държи изкъсо министрите, а партията му уголемява властта си в Националното заседание. Френският президент Еманюел Макрон концентрира всички управляващи и поставя основите на " макронизма ", считат анализатори.

Държавният глава показва, че владее обстановката, като изнесе тирада пред Народното събрание във Версайския замък, с цел да показа огромните насоки на своя петгодишен мандат. С този ход той подля вода на своя министър председател Едуар Филип, който ще показа на следващия ден (днес - текстът е от 03.07 - бел. ред.) общата политическа декларация на своето държавно управление. Избор, подложен на критика от опозицията: депутатите от партия " Непокорна Франция " и всички комунисти бойкотираха това събитие.

" Няма да отидем във Версай да посвещаваме президента монарх в рицарство " и " да позволим някой да работи през главата на Националното заседание ", споделиха депутатите от Френската комунистическа партия.

Този церемониален и ексклузивен формат - Никола Саркози и Франсоа Оланд прибягнаха към него единствено по един път - Макрон реши да трансформира в годишен обред и да се откаже от нормалното телевизионно изявление на 14 юли.
Президентът, на власт от месец и половина, имал " прекомерно комплициран " метод на мислене, с цел да се занимава с отговаряне на журналистически въпроси, разясниха от неговия антураж пред в. " Монд ".

В Народното събрание неговата партия " Република, напред! " и нейните съдружници разграбиха в сряда всички управителни постове, при все това по традиция един от тях се полагаше на опозицията. " Такава централизация в интерес на президентството, което упражнява надзор върху министър-председателя, държавното управление, партията на болшинството и Народното събрание, е характерност на зараждащия се макронизъм ", проучва Паскал Перино от центъра за политически проучвания " Севипоф ".

" Либерал-авторитарен политик "

" Още в книгата си " Революция " Макрон обясняваше, че желае да възвърне президентската институция в цялото й величие, само че говореше също по този начин и за уравновесено действие с държавното управление. Само че той доста бързо откри не равновесие, а послушание ".

Бившият претендент на Френската социалистическа партия за президент Беноа Амон разкритикува в петък във в. " Либерасион " " властническа, хиперцентрализирана и съсредоточена в ръцете на един човек власт ", окачествявайки Еманюел Макрон като " либерал-авторитарен " политик.

Дванайсетина съветници са разпределени по едно и също време в президентския Елисейски замък и в Матиньон, където е ръководителят на държавното управление, " което дава опция да се избегне несъразмерна автономност на премиера ".
" Елисейският замък следи доста деликатно разпределението на управляващите в Националното заседание ", отбелязва още Паскал Перино. " Президентът, който знае, че болшинството му е нежно, въпреки и огромно, поради необиграността на неговата група и неявяването на гласувания, основава един невъобразим до момента метод на работа, наподобяващ компания: шеф със своя " съвет на шефовете ", с младите си механически фрагменти и с поотслабени посреднически звена. Концепция по американски, погаждаща се с един от произходите на макронизма ", споделя той в умозаключение.

" Макрон се обръща към първоизточниците на Петата република и употребява всичките им разпореждания ": отвесна власт на президента и министър председател, играещ ролята на бушон. Това ни изумява, тъй като сме познавали интервал, където функциите са комплицирани, само че този път не е по този начин ", споделя историкът Кристиан Делпорт. По думите му Макрон се въодушевява от американските президенти и изключително от Обама, до най-малкия подробност като формалната фотография.
Бившият държавен министър за висшето обучение и научните проучвания Тиери Мандон също посочи в " Туитър ", че Макрон е " покорен " от Америка, алюзия с формалната му фотография, на която е прав пред бюрото си, както на тази на Обама.

" Монархисти по душа "

Според есеиста Ги Сорман " макронизмът е преобразяване на една френска пристрастеност: просветения абсолютизъм, от Бонапарт до Дьо Гол, търсенето на месията ". " Макрон, който счита французите за монархисти по душа, е правоприемник на тази история, чиято равносметка не е еднопосочна ", написа той в публикация за в. " Монд ", озаглавена " Просветен диктатор? ".

Има ли заплаха тази централизация на власт да навреди на известността му? Сондажите си опонират - " ВиаВойс " заяви в четвъртък за 4 % нарастване от края на май, до 53 % позитивни отзиви.
Но съгласно " Ипсос гейм чейнджър " и " Кантар софрес уанпойнт ", които разгласиха социологически изследвания в сряда и четвъртък, известността му е спаднала с от 1 до 3 пункта до 45 или до 54 % позитивни отзиви. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР