Той използвал 4 огнестрелни оръжия, за да убие 11 души

...
Той използвал 4 огнестрелни оръжия, за да убие 11 души
Коментари Харесай

Етническа и религиозна омраза е мотивирала убиеца от Питсбърг

Той употребявал 4 огнестрелни оръжия, с цел да убие 11 души и да рани още шест

Етническа или религиозна ненавист е претекстът на мъжа, който атакува синагога в американския град Питсбърг. Той употребявал 4 огнестрелни оръжия, с цел да убие 11 души и да рани още шест. Повдигнати са му обвинявания за 29 закононарушения.

46-годишният Робърт Бауърс е декларирал пред проверяващите, че евреите „ правили геноцид “ и той желал всички те да умрат, цитира го Агенция Франс Прес. 

Междувременно 11-те жертви на стрелбата бяха разпознати. Загиналите – три дами и осем мъже са на възраст сред 54 и 97 години. Сред тях са и двама братя и фамилна двойка.

Атаката против синагогата в Питсбърг е най-смъртоносното антисемитско нахлуване в новата история на Съединени американски щати. Тя провокира вълна от отвращение по целия свят и предизвестия за заплахата от езика на омразата. 

Жителите на Скуъръл Хил не могат да повярват, че в тихия им квартал е станало нещо сходно.

" Имам другарка която живее до синагогата. И друга, която посещава молитвите. Не мога да се свържа с нея и не знам дали й се е случило нещо. Самият аз съм ходил на детска градина в синагогата. На третия етаж, тъкмо където споделят, че се е барикадирал ”, казва един от хората.

46-годишният Робърт Бауърс постоянно пишел обиди и закани против евреи в обществените мрежи.  Преди да нападна синагогата пуснал статус:  " Не мога да виждам по какъв начин избиват нашите хора. Майната му по какъв начин ви наподобява, влизам! ”

" Случилото се е извънредно. Вече знаем повече детайлности. По всичко проличава, че е антисемитско закононарушение. Не мога да допускам, че такива неща още се случват ”,заяви президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

" Това те кара да проумееш, че макар, че си мислим, че светът прогресира и става по-умерен и естествен, в действителност не е по този начин ”, казва Шани Палет от Скуъръл хиляди

Извършителят постоянно споделял в профилите си в обществените мрежи разнообразни тайни теории. Както и фотоси на многочислените си оръжия. Поне едно от употребяваните в офанзивата е полуавтоматична бойна карабина. Противниците на демократичните закони за владеене на оръжие в Съединените щати желаят възбрана за този тип карабини. Въпросът става настоящ след всяка всеобща пукотевица, в която е употребявано такова оръжие.

" Няма общо със закона за владеене на оръжие. Ако имаха въоръжена защита в храма, изходът можеше да е доста по-различен ”, заяви обаче президентът Тръмп.

Доналд Тръмп назова причинителя " фанатик " и сподели, че би трябвало да има смъртна присъда за сходни действия. Разследването пое ФБР. Сред ранените са четирима от служителите на реда, реагирали на сигнала. Животът им не е в заплаха. Извършителят също е бил ранен и е под защита в болница. А в квартала, от който са жертвите, се събраха на бдение в тяхна памет. / Нова тв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР