Той изброи три приоритета на МОН през следващите три месеца:

...
Той изброи три приоритета на МОН през следващите три месеца:
Коментари Харесай

Министър Денков: Случаите на COVID в училищата нарастват плавно – не е тревожно

Той изброи три целта на МОН през идващите три месеца:

„ Първо - продължение на образователната година с оптимално присъствено образование и надзор на обстановката от позиция на епидемиологичната конюнктура. В момента има гладко повишаване на случаите, което не е обезпокоително, сподели министърът. Но в случай че има внезапно повишаване на случаите, би трябвало да реагираме оптимално бързо “, разясни министърът и посочи, че при проблеми главно ще се затварят паралелки и випуски.

„ Последните данни са от 20 септември - 0.71% карантинирани учители и 0.44% карантинирани възпитаници. Най-много карантинирани са във Велико Търново. 32% от учителите са имунизирани, малко над 2% има имунизирани възпитаници. Докато не се стигне до 70% имунизиране в народен мащаб, ще продължаваме да имаме проблеми “, регистрира той.

Проф. Денков за следващ път прикани да се съблюдават ограниченията. По думите му съгласно математическите модели и думите на епидемиолозите най-трудно ще бъде в средата на октомври и Министерството на образованието се приготвя за този миг.

От думите му стана ясно, че вторият приоритет на министерството е подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските планове и стратегии. Третият приоритет е подготовката на бюджета за идната година и на обновената три годишна бюджетна рамка.

Проф. Николай Денков разясни, че след Националното външно оценяване и матурите тази година е изработен подробен разбор за резултата от образованието в електронна среда върху резултатите. Очерта се, че там където има рискови зони, рискът за по-лоши резултати се усилва.

Променени са насоките за образование в електронна среда, тъй че да се обезпечи оптимално присъствено образование с най-малък риск за възпитаници и учители. Това изисква консолидиране на системите на МОН с тази на Министерство на здравеопазването. Променен е и методът на пускане на механизма на приобщаване на децата.

Във висшето обучение за първи път се приема Национална карта за висшето обучение, която дава информация по райони и професионални посоки. Както са препоръчани промени в Закона за висшето обучение за взаимното образование на висшите учебни заведения и планови докторанти.

Проф. Денков показа и нови попълнения в екипа на министерството. Освободена е проф. Нели Косева, с която ангажимента е била за 3 месеца и тя би трябвало да се върне в Българска академия на науките. Зам.-министър ще бъде Ваня Стойнова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР