Той има визия на рок музикант, обожава АББА и в

...
Той има визия на рок музикант, обожава АББА и в
Коментари Харесай

Сръбското чудо Неманя Радулович закрива Европейския музикален фестивал в София

Той има визия на рок музикант, обожава АББА и сега е в апогея на славата си като един от най-хубавите цигулкови реализатори на класическа музика. Роденият в Сърбия Неманя Радулович ще закрие Европейския музикален фестивал в София на 23 юни в зала 1 на НДК.

Това първо посещение у нас ще мине под името „ Огнени струни “, а репертоарът включа творби от Вивалди – „ Годишните времена “, Чайковски – „ Руски танц “, Римски-Корсаков –„ Шехеразада “, и Хачатурян – „ Танц със саби “. На финала ще звучат тълкования, въодушевени от сръбския фолклор.



Радулович, който в този момент е на 34, стартира да се занимава с музика на 7-годишна възраст. На 14, след бомбардировките на Белград, напуща родината си и отпътува за Саарбрюкен (Германия). Там учи при Джошуа Епщайн, а по-късно продължава в Парижката консерватория при Патрис Фонтанароза. Посещава семинари на Йехуди Менухин и Салваторе Акардо.

В момента живее във Франция. Ръководи камерните ансамбли Les Trilles du diable и Double Sens. В София идва втората групировка, формирана от 14 музиканти от Сърбия и Франция. Всеки един от тях има качествата на солист и развива независима кариера.

Радулович свири на цигулка от френския лютиер Жан-Батист Вийом от 1843 година, а преди този момент е свирил на инструмент от Джовани Батиста Гуаданини от 1765 година, възложен му за интервала 2003-2006 година, като част от премията от интернационалния конкурс „ Йоахим “ в Хановер.



Европейският музикален фестивал се открива довечера в зала „ България “ с концерт „ 120 години от рождението на Панчо Владигеров “ със солист Марио Хосен (цигулка) и Софийската филхармония с диригент Георги Димитров. В спектакъла, отдаден на патриарха на българската композиторска школа, ще звучат Концерт за цигулка и оркестър №1, „ Еврейска поема “ и „ Дивертименти “ за оркестър.

В най-престижната зала за класическата музика е подредена и галерия „ Панчо Владигеров в Европейския музикален калейдоскоп на 20-и век - направления, връзки, отблясъци “, взаимно с къщата-музей „ Панчо Владигеров “, София.

Панчо Владигеров

Творецът е показан в подтекста на музикалното изкуство и обичаи на предишния век, в обкръжението на най-ярките имена от европейската и международна музикална просвета – Рихард Щраус, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Бруно Валтер, Херберт декор Караян, Евгений Светланов, Алексис Вайсенберг, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, и доста други представители на интелектуалния хайлайф на Европа през предишния век. В нея са събрани свидетелства и архивни материали от фонда на музея – фотоси, ръкописи, стратегии, афиши, писма и персонална преписка, запечатали дейните креативен и персонални контакти на Панчо Владигеров.

Детският хор Пим-пам

Европейският музикален фестивал продължава на 12 април в зала „ България “ с концерта „ 40 години детски хор „ Пим-пам “, 23 април – „ Солисти от международните подиуми “ с Пламена Мангова (пиано), Антон Бараховски (цигулка) и Кирил Злотников (виолончело).

Концерт „ Солисти от международните подиуми “ с диригент Лучано ди Мартино

Програмата през май включва осъществявания оратория „ Месия “ от Хендел, Камерен концерт с музиката на Панчо Владигеров, спектакълът „ Европа танцува “, „ Tango & Campanella “ с цигуларката Мила Георгиева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР