- Той и екзекуторът на журналистката Виктория Маринова действат еднакво

...
- Той и екзекуторът на журналистката Виктория Маринова действат еднакво
Коментари Харесай

Ще отърве ли затвора полицай, убил човек и укривал се 7 години?

- Той и екзекуторът на журналистката Виктория Маринова работят еднообразно - бягат от правораздаване в чужбина

- Казусът с Никола Ерелийски е невиждан, споделят адвокати и спорят дали е изтекла безспорната отминалост на наказването

Каква е приликата сред пловдивския служител на реда Никола Ерелийски и посочения за палач на русенската журналистка Северин Красимиров?

И двамата се крият от правораздаването, бягайки в чужбина. 21-годишният ром обаче нямаше шанса на пловдивчанина и бързо бе хванат в Германия. А Ерелийски съумя да се спотайва цели 7 години във Англия. И е на път да отърве пандиза, тъй като едвам на 17 август т.г. е задържан и предаден на българските управляващи.

Сега упорства да не лежи 2-годишната си присъда

за породена

гибел на

таксиметров

водач в пияно

положение,

изтъквайки, че отминалостта е изтекла. Казусът е невиждан за правосъдната ни процедура. И занапред ще се взема решение.

На 30 август 2009 година на разсъмване към 6,30 ч служителят от Охранителна полиция Никола Ерелийски се качва на аудито си след погълнато солидно количество алкохол. Вечерта е бил на заведение с компания, по-късно траяли в дискотека.

Тръгва за работа към Четвърто районно управление (на МВР). Профучава със 124 км/ч в града и удря на кръстовището на бул. “Пещерско шосе ” и ул. “Момина сълза ” таксиметрова кола, ръководена от 37-годишния Радостин Николов. Сблъсъкът е гибелен. Експолицаят бил толкоз зашеметен, че не е видял маневрата, която жълтият автомобил прави, с цел да завие наляво. И се врязва в него от страната на водача. Николов издъхва месец и половина по-късно от множеството контузии.

“Полицаят е бил доста пийнал. Алкохолната му проба регистрира 1,59 промила. Дали автомобилът въобще е имал водач? ”, пита юрист Димитър Бозуков, който е представлявал по време на процеса околните на таксиметровия водач. По думите му Ерелийски е изпил не едно уиски, както той твърди пред съда, а бутилка. Защото концентрацията му в кръвта е открита едвам на сутринта. А самият чиновник на реда е обяснил, че е прекратил пиенето към 12 ч през нощта. “Това значи, че действителната му централизация е била над 3 промила ”, споделя Бозуков. Според него това не е бил първият случай на Ерелийски да кара пийнал.

След гибелта на таксиметровият водач процесът против служителя на реда се форсира. Ерелийски се пробва да се измъкне от отговорност. В показанията си твърди, че Радостин Николов е пробвал да направи ненадейно противоположен завой. Експертизите обаче го опровергават. Според движимостите лица служителят на реда освен е карал с над два пъти повече от разрешената скорост в градски условия, само че

се е движел в

насрещната

лента

Притиснат от безспорни доказателства, той взема решение да направи цялостни признания и желае съкратена процедура. Така се възползва от опцията за понижаване на наказването му.

Тогава прокуратурата упорства за условна присъда. Но арбитър Елена Захова е безкомпромисна - дава му 2 година и 11 месеца затвор и го лишава от правото да ръководи МПС за период от 5 година Задължава го да заплати 200 хиляди лв. на брачната половинка на жертвата и на 2-годишната им дъщеричка.

На последваща инстанция наказването е понижено на 2 година Върховният касационен съд го удостоверява на 22 март 2011 година

Още същия ден

Ерелийски взема

самолета

и духва за

Англия,

с цел да се избави от пандиза. И по този начин до 17 август т.г., когато е хванат и предаден на българските управляващи. Преведен е в пловдивския затвор на 1 октомври.

И тук е огромният юридически проблем. Адвокат Катина Бончева от адвокатската фирма на известния правозащитник Михаил Екимджиев е безапелационна, че безспорната отминалост от 7,5 година е изтекла на 22 септември. А Ерелийски е пратен зад решетките на 1 октомври т.г.

“В момента той незаконосъобразно изтърпява наказването отнемане от независимост ”, твърди тя. И предизвестява, че в случай че не бъде пуснат, би се стигнало да нарушение на Конвенцията за правата на индивида. А това значи дело в Страсбург.

Според юристката клиентът ѝ би трябвало да бъде пуснат неотложно от пандиза. Тя пледира, че наказването е почнало да се изтърпява от датата на превеждането му в пандиза. А тогава към този момент отминалостта е изтекла. Бончева нападна, че през всички тези години

не са били

подхванати

ефикасни ограничения

по издирването

на Ерелийски. И назова дейностите на българските органи “симулативни ”. “Нима е било невероятно да бъде издадена европейска заповед за арест още през 2011 година, когато присъдата е влезнала в действие? ”, попита тя. И посочи, че такава заповед е подписана чак на 26 март т.г.

“Всички желаеме присъдите да се извършват, само че това не може да става при нарушение на Наказателния кодекс и на Конвенцията за правата на индивида ”, уточни Бончева.

Прокурорът Георги Пенев ѝ опонира. Той е безапелационен, че отминалостта не е изтекла. “Лицето е арестувано въз основа на европейската заповед за арест тъкмо за осъществяване на влезнала в действие присъда. Наказанието не би следвало да се изтърпява, в случай че е предходна отминалостта. Но тя е изтекла 37 дни след залавянето му от английските управляващи. Ние одобряваме, че Ерелийски е почнал да лежи присъдата си от датата на задържането му 17 август ”, уточни обвинителят.

“Съжалявам за случилото се ”, бяха единствените думи на служителя на реда дезертьор. През останалото време мълча. Неговият татко Петър Ерелийски счита, че синът му би трябвало да бъде пуснат. Той не пожела да приказва къде се е крил Никола. Твърди, че отпътувал за Англия да се лекува, тъй като след злополуката бил доста зле.

Братът на починалия Радостин Николов - Васил, счита, че е редно виновникът да си понесе наказването. “Как е допустимо да бягаш от правораздаване и в този момент да искаш да се измъкнеш?

Не мога да върна

брат си, само че желая

този, който го

умъртви, да си

изтърпи

присъдата ”,

сподели той.

Тежката дума се падна на арбитър Елена Захова - същата, която преди този момент е дала на Ерелийски 2 година и 11 месеца дейно. В две следващи съвещания в един и същи ден тя изслуша в детайли страните. И отсече, че изтърпяването на наказването е почнало да тече от момента на задържането на Ерелийски. Но откри и различна теза, базирайки се на Върховния съд. Според нея отминалостта не може да се брои от 22 март 2011 година, тъй като шофьорската брошура на служителя на реда е била отнета незабавно след случая. На процедура отминалостта е била прекратена. Така Захова отъждестви по-лекото наказване с по-тежкото и отхвърли настояването на отбраната като безпричинно.

Не е изключено решението ѝ да бъде ревизирано на по-горни инстанции, защото и самите магистрати не са единни по този проблем. Апелативният съд ще го гледа на 16 октомври, защото юрист Бончева е безапелационна, че ще апелира. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР