Той е японецът, покорил френската и световната модна индустрия и

...
Той е японецът, покорил френската и световната модна индустрия и
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Кензо Такада

Той е японецът, покорил френската и международната фешън промишленост и разрушил всички нейни обичаи на пух и прахуляк. Творенията му носят духа на свободата, на цветовете, на щастието.

Цветните щампи са непокътнатата му марка. Дрехите му съчетават европейската мода с обичайните японски кимона и самоуверено смесват на пръв взор несъвместими неща.

На дефилетата му манекените танцуват и се забавляват и пъпките им са оцветени в зелено. Той е Кензо Такада. Всеки е чувал името му, а ние ви предоставяме опцията да се запознаете и с живота му.

A post shared by K三 founded by Kenzo Takada (@kenzotakada_official)

1. Раждането

Кензо Такада се ражда на 27 февруари 1939 година в Химеджи, Япония. Той е едно от седемте деца на Кенджи и Шизу Такада, които имат чайна в Химеджи.

2. Детството

Детето израства по време на войната – в чайната на родителите си, измежду гейшите и техните клиенти от целия свят. Срамежлив е, американските бойци го плашат, само че и са му извънредно забавни. Когато един от тях му подарява шоколад, той стартира да мечтае да види оня голям, забавен и чужд свят отвън Япония. Обожава да рисува и е мощно притеглен от списанията и заниманията по шиене на сестрите си.

3. Образованието

Според традицията на неговото семейство обаче, пътят на детето е съдбоносен – той би трябвало да стане публицист. За да им угоди, стартира да учи литература в влиятелния университет “Кобе ”. Но не изкарва там дълго и кандидатства в стилния лицей “Бунка ” в Токио, където става един от първите студенти от мъжки пол.

A post shared by K三 founded by Kenzo Takada (@kenzotakada_official)

4. Началото

Въпреки всички рецензии и насмешки, които отнася от своите връстници и родственици, гений не му липсва и всеки го вижда. През 1960 година печели премията на влиятелното японско списание за мода “Soen ”. Стартира кариерата си, проектирайки униформите на продавачките в универсалния магазин “Санай ”. Кензо е извънредно ефикасен и основава по 40 неповторими модела на месец. Япония се оказва тясна за опциите и фантазиите му.

5. Париж

Такада бленува да види Париж и да се допре до първоизточниците на стилната промишленост. И сбъдва фантазията си чрез много забавни условия –  благодарение на Летните олимпийски игри в Япония през 1964 година.

Във връзка с подготовката за игрите държавното управление унищожава жилищната кооперация, в която той живее и предлага на всички притежатели на жилища парична отплата. Именно с тези пари, дизайнерът идва в Париж и то по вода.

Плановете му са да остане единствено два месеца, само че завладява стилната столица вечно. След като се открива там, Кензо построява чайна като на родителите си в парижкия си двор и основава японска скална градина.

6. Джунглата

A post shared by 松澤 宏 (@h.matsuzawa)

Кензо Такада се озовава в джунглата – безусловно и преносно. Започва да обикаля стилните къщи и да им продава свои скици. Намира си работа като стилист в текстилна фабрика, усърдно събира пари и няколко години по-късно съумява да наеме малко ателие. Именно там основава и първата си сбирка от памучни тъкани, закупени от битпазарите в Япония за 200 $.

Негов модел е подложен на корицата на списание “Elle ”. Работата му се харесва и на американския “Vogue ”. Така се появява и магазинът му в галерията “Vivienne ”, който подрежда и декорира самичък, въодушевен от картините на символиста Анри Русо. Собственоръчо изрисува стените с претекстове от джунглата и диви цветя и кръщава бутика си “Jungle Jap ”.

До 1984 година в Париж е прочут като “японецът от джунглата ” или “Jap ”. В Съединени американски щати обаче става скандал, тъй като там “jap ” има отрицателно и обидно за японците значение. Кензо се пробва да смени името на “J.A.P ”, само че в последна сметка се отхвърля и по този начин се появява марката “Kenzo ”.

7. Любовта

A post shared by @fantomes_esthetiques

Запознава се със своя обичан Ксавие де Кастела на рождения ден на дъщерята на Пабло Пикасо – Палома Пикасо. Ксавие е правоприемник на благороднически жанр, хубав, изтънчен, извънредно просветен и с доста мощен бизнес инстинкт. Двамата стават любовници съвсем незабавно, а Ксавие се трансформира във подстрекател, мотиватор и най-голямата поддръжка за дизайнера.

8. Първенецът

A post shared by K三 founded by Kenzo Takada (@kenzotakada_official)

Такада е първият, който изкарва на подиума доста повече от 10 модела, които показват сбирката му. Той е един от първите, които осъзнават силата на стилните ревюта. През 1978 и 1979 година показва новите си сбирки на манежа на цирк. Моделите яздят коне, а той се появява върху слон.

Първият, който включва звезди в стилните си спектакли. Първият, който дава късмет на един от най-известните модели от 80-те – Инес де ла Фресанж. Такада е един от създателите на “Chambre Syndicale de la Couture, du Prêt-à-porter des Couturiers et des Créateurs de Mode ”, който е един от трите стълба на днешната френска мода.

9. Загубите

A post shared by donmorose (@donmorose)

През 1990 година светът към Кензо стартира да се разрушава. Най-напред губи обичания си Ксавие и част от силите и вдъхновението си дружно с него. След това в никакъв случай повече не е същински благополучен. През същата година си отиват и майката на дизайнера, която той обожава и от чиято грациозност се учи цялостен живот, както и изпълнителният шеф на фешън къща “Kenzo ” – индивидът, който схваща от бизнес, неговата дясна ръка и най-доверен другар. След това към този момент нищо не е същото.

10. Смъртта

A post shared by toyomitsunakayama (@ty.nakayama)

Дизайнерът напуща света на 4 октомври 2020 година, на 81-годишна възраст, след затруднения от Ковид-19. Издъхва в Американската болница в парижкото предградие Ньои-сюр-Сен. Новината за гибелта му идва ден откакто марката демонстрира сбирката си “Пролет/Лято 2021 ” на Седмицата на модата в Париж.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР