Той е туристическа атракция, която си заслужава. Джонатан, гигантска костенурка,

...
Той е туристическа атракция, която си заслужава. Джонатан, гигантска костенурка,
Коментари Харесай

Джонатан, най-старото животно на света, очаква посетители на Света Елена


Той е туристическа атракция, която си заслужава. Джонатан, гигантска костенурка, е най-старото земно животно в света, живеещо в разкош на отдалечения английски остров Света Елена. На възраст от най-малко 185 години - въпреки че никой не знае сигурно - той би трябвало да се приготви за приток на гости, след отварянето на летище на острова.

Най-известният гражданин, Джонатан постепенно населява буйните градини на дома на губернатора и яде моркови, маруля, краставици, ябълки и круши, приготвени, несъмнено, в кухнята на губернатора.

„ Той е институция, моят ВИП - доста значим пациент", сподели ветеринарят Катрин Ман по време на седмичната инспекция на костенурката. "Той познава нашите гласове и е доста гальовен, само че може да бъде малко рисков за пръстите ми, когато го храня “.

Старецът произлиза от Сейшелските острови, само че събитията при идването му на Света Елена остават тайнственост, а точната година е доста оспорвана. Някои непотвърдени отчети показват 1882 година - няколко десетилетия след гибелта на Наполеон в заточение на острова през 1821 година.

- По-млади дни -

Като по-млад и по-гъвкав, той бил прочут с това, че нарушава крокетните мачове по тревата на губернатора, както и че ходил под масите на чаени празненства и чупил порцелана. Единственият ветеринарен доктор измежду 4500 души население на острова, споделя, че Джонатан към този момент е кьорав, няма чувство за миризма и е надалеч над 150-годишната си междинна дълготрайност на живота, само че пък е в положително здраве и има изострен слух. "Влечугите имат муден метаболизъм, дишат постепенно, постепенно ядат и живеят дълго време", сподели тя.

Но може би тук безжизненият му метод на живот и чистият въздух изяснява дълголетието му. Света Елена, намиращ се на 1900 километра от континенталната част на Африка, е едно от най-отдалечените места на Земята. Досега единствената връзка на острова с външния свят беше с транспортен съд, само че новото летище приготвя почвата за огромен брой туристи, с помощта на седмичния полет от Йоханесбург. Те ще могат да посетят костенурката и да видят и нейните трима по-млади спътници - Ема, Дейвид, Фредерика - от избран "коридор", с цел да подсигуряват, че животните са значително необезпокоявани.

Лиза Филипс, губернаторът на острова, сподели, че когато пристигнала за поемането на поста предходната година, отишла да се срещне с Джонатан, преди да влезе в къщата на губернатора. "Той обича компания", показа тя, даже предполагайки, че той е притеглен от младата, едвам 49-годишна Ема. "Той към момента се радва на дамите “.

Местните управляващи имат проект за гибелта на Джонатан един ден. Некрологът му към този момент е квалифициран и черупката му ще бъде непокътната за поколенията. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР