Той е там две години, въпреки че има правителствено постановление

...
Той е там две години, въпреки че има правителствено постановление
Коментари Харесай

Осъден за лъжесвидетелство работи в центъра за борба с контрабандата

Той е там две години, макар че има държавно разпореждане за ротация на чиновниците в междуведомствената група

Пресичането на контрабандата е значимо обвързване на всички управляващи, тъй като тя ощетява държавния бюджет. Даже още по-голям е контролът върху рискови артикули – от това зависи дали България ще влезе в така наречен шенгенско пространство. За да одобряват страната ни в групата на 25-те европейски страни, които са премахнали граничния надзор между тях, държавното управление би трябвало да потвърди, че се оправя желязно. Следователно напъните на всички държавни органи би трябвало да са координирани.

Точно с тази цел през 2015 година Министерският съвет приема Постановление №89, с което основава междуведомствен координационен център за противопоставяне на контрабандата и надзор на придвижването на рискови артикули и товари. В него са включени чиновници на основните дирекции в Министерство на вътрешните работи “Борба с проведената престъпност ”, “Национална полиция ”, “Гранична полиция ”, на Държавна организация “Национална сигурност ”, на Агенция “Митници ”, на Националната организация по приходите, на Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ”.

В член 3 от постановлението е записано, че управленията на тези структури би трябвало да избират способени чиновници, които да включват в междуведомствения център. И че на ротационен принцип тези чиновници би трябвало да се сменят.

Звучи извънредно рационално и далновидно – това е метод да се понижи вероятността за злоупотреби с информация, за корупция и така нататък, които могат да спънат битката с контрабандата.

Така написа в държавното разпореждане. Прекрасно на доктрина, само че на процедура се оказва, че един от чиновниците в центъра, предназначен да се бори с контрабандата, е там съвсем от 2 години. Той има присъди, една от които е отнемане от независимост.

На 18 февруари районният съд в Пазарджик е осъдил на шест месеца отнемане от независимост за лъжесвидетелстване Александър Иванов, чиновник на ИА “Автомобилна администрация ” и участник в междуведомствения център за битка с контрабандата.

Любопитното в историята стартира надалеч преди февруари тази година. През 2017 година Иванов работи в „ Автомобилна администрация ” в Пазарджик. На 1 май 2017 година началникът стартира дисциплинарна инспекция, тъй като са получени редица сигнали за нарушавания в работата на Иванов, включително за корист със служебно състояние. Малко по-късно за изненада на пазарджишкия началник - наподобява, в столицата няма никакви подозрения по отношение на качествата и постъпките на подчинения му - от Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” в София го уведомяват, че таман Иванов е определен за виновна задача и го изтеглят да работи в центъра за битка с контрабандата за период от 2 месеца.

Може би не е озадачаващо дори човек, против който има дисциплинарно произвеждане, да съставлява Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация ” в междуведомствения център, претрупан да се бори с контрабандата, щом той има подобаваща подготовка. Нали държавното разпореждане подрежда управлението на организацията да избира най-подготвените чиновници. Иванов е приключил агрономски лицей в Пазарджик. В службата му се твърди, че значително формирани от него актове са анулирани заради непросветеност.

В постановлението не написа нищо за известност. Може би по тази причина никому не се е видяло смущаващо, че Иванов има три присъди по наказателни каузи от частен темперамент. Осъждан е на пробация и насилствен труд.

В последна сметка индивидът е включен в центъра за битка с контрабандата през 2017 година и от този момент е закрепостен. Ръководството на Изпълнителната организация “Автомобилна администрация ” не се е впечатлило от новия факт - че на 18 февруари в Пазарджик на първа инстанция Иванов е наказан на 6 месеца отнемане от независимост за лъжесвидетелстване. На 26 февруари е издадена нова заповед за “ротация ”, с която служителя е пратен да работи в междуведомствения център за битка с контрабандата за нови два месеца.

Случаят е чудесна илюстрация какъв брой огромна бездна зее сред чудесните на доктрина планове страната да се бори с контрабандата, верните постановления на Министерския съвет и практическото им използване.

За да ревизира от още един източник обстоятелствата, “24 часа ” изпрати питане по Закона за достъп до публичната информация до изпълнителния шеф на Изпълнителната организация “Автомобилна администрация ” на 22 март. Повече от два месеца по-късно отговори няма. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР