Той е собственик на някои от най-известните компании по света.

...
Той е собственик на някои от най-известните компании по света.
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Илон Мъск

Той е притежател на някои от най-известните компании по света. Неговите хрумвания са безгранични.

На 30 май 2020 година първият пилотиран полет на кораба Crew Dragon, излетя сполучливо от галактическия център „ Кенеди “ във Флорида, Съединени американски щати.

Една от неговите задачи е да изпрати хора, които да колонизират Марс. Дали обаче ще успее, следва да разберем. Представяме ви Илон Мъск и 10 любопитни обстоятелството за него.

1. Раждане

На 28 юни 1971 година в Южна Африка в фамилията на Мей и Ерол Мъск се ражда бъдещият създател на SpaceX и съосновател на Tesla Motors и PayPal – Илон Мъск. Майка му е от кандско-английски генезис и е модел, а татко му британец – електронен инженер.

2. Детство

Младият Илон учи компютърно програмиране и на 12 години продава код за компютърна игра против сумата от 500 $. Когато е на 17 години, с помощта на майка си, той получава канадско поданство. А крайната цел – да емигрира в Съединени американски щати.

3. Образование

След като прекарва 2 години в Queen’s University в Кингстън, Онтарио, Илон се трансферира в Университета на Пенсилвания, където получава бакалавърска степен по физика. А в Whraton School – бакалавърска степен по стопанска система през 1992 година През 1995 година Мъск се мести в Калифорния, с цел да стартира докторска степен по приложна физика в Станфорд. Тръгва си обаче единствено два дни по-късно, с цел да преследва упоритостите си в региона на Интернет, възобновимата сила и космоса.

 10 любопитни обстоятелството за Илон Мъск

4. Zip 2

Заедно с брат си Кимбъл Мъск през 1995 година Илон основава Zip 2. Това е онлайн справочник за хората, работещи във вестникарската промишленост. Мъск убеждава сполучливо борда на шефовете да не се реализира концепцията за обединение с компанията CitySearch откакто подписва контракти с две издания. През 1999 година Cоmpaq придобива Zip 2 за колосална сума. Печалбата на Илон Мъск – 22 милиона $.

5. Раждането на Х.com и РаyPal

Мъск основава компанията Х.com през 1999 година Идеята – посредством електронната си поща всеки консуматор да може да се разплати онлайн. През 2000 година уеб сайтът Х.com се сплотява с компанията Confinity, която има PayPal – услугата, с която всеки може да превежда пари. През 2001 година името на акцията става PayPal. През октомври 2002 година компанията е закупена от eBay за 1,5 милиарда $ в акции, от които Мъск получава 165 милиона $.

6. Създаването на SpaceX

През 2002 година Илон дава 100 милиона $ от персоналните си пари, с цел да финансира и основе SpaceX. Компанията създава и създава ракети-носители. Голямата цел е одобряването на ракетните технологии. Основен дизайнер и изпълнителен шеф на компанията е Мъск. Повлиян от романите на Айзък Азимов „ Фондацията “, Илон вижда проучването на Космоса като значима стъпка в разширението и даже запазването на съзнанието на човешкия живот. Според Мъск междупланетарния живот може да се окаже бариера против закани за хората. Неговата задача е да се понижат 10 пъти разноските за човешки галактически полети.

7. Историята за Tesla Motors

Мартин Еберхард, Марк Тарпенинг, Джей Би Страубел и Иан Райт са основателите на Tesla Motors. Компанията е учредена през 2003 година, а година по-късно, след сериозна инвестиция, Илон Мъск става неин ръководител. В 31 страни и 2 500 бройки е продадена първата основана кола Тесла – Tesla Roadster.

През 2012 година до потребителите доближава седанът Model S. Паралелно с това компанията показва и Model X – за феновете на SUV. През 2015 година стартира продажбата на Model X.

Daimler пък са електрически задвижващи системи, които Tesla Motors стартират да продават. В Tesla Motors дълготрайни вложители стават Mercedes и Тоyota.

Идеята на Мъск е да бъде основан стилен автомобил за сума под 30 000 $. И налично да бъдат пуснати в продажба съставни елементи за електрически системи.

 10 любопитни обстоятелството за Илон Мъск

8. Споделяне на хрумвания

През 2014 година в известие до медиите Мъск афишира, че компанията Tesla Motors ще позволи нейните софтуерни патенти да се употребяват на благосклонност. Целта – да съблазни останалите производители на електрически коли да побързат с техните разработки.

9. Компанията за електричество – SolarCity

Заедно с братовчедите си Линдън и Питър Райв, Илон основава доставчикът на системи за слънчева сила – SolarCity, през 2006 година. Мъск е най-големият собственик на акции. Основната мотивация за финансирането на SolarCity е желанието му да помогне в битката с световното стопляне. През 2012 година, Мъск афишира, че SolarCity и Tesla Motors ще си сътрудничат, като Tesla Motors ще доставя акумулатори за електричество. През 2013 година стартира доставянето на акумулатори. В последна сметка през 2016 година Tesla Motors придобива SolarCity и по този начин тя става нейна дъщерна компания.

10. Транспортната система на Hyperloop

След като бил отчаян от транспортната система в Калифорния, Илон предлага да бъде основана чисто нова форма за превоз Лос Анджелис и Сан Франциско. Инженерите на SpaceX и Tesla Motors са назначени от Мъск да работят по системата на превоза.

Идеята: Hyperloop е хипотетична свръхзвукова въздушна машина за пътешестване, която свързва северния квартал на Лос Анджелис Силмар с Хейуърд на изток от Сан Франциско. Плановете са хората ще могат да се придвижват от едната територия до другата за 35 минути. Предложението на Мъск е за превоз по-евтин, от който и да е различен тип за такова разстояние. Системата, съгласно концепцията на Мъск, би трябвало да употребява вакуум, а това да понижи до най-малко потреблението на сила.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР