Той е само на 12, но с есето си на

...
Той е само на 12, но с есето си на
Коментари Харесай

Българче със световно отличие за най-добро есе за опазване на океаните

Той е единствено на 12, само че с есето си на тематика „ Опазване на океаните и морските запаси “ съумя да смае и учените. Ученик е в столичното приблизително учебно заведение „ Алберт Айнщайн “ и се споделя Александър Паскалев.
Пише стихове, обича да чете книги и най-много модерна научна фантастика. Вълнува се от проблемите, свързани с опазването на околната среда и търси решения за справяне със замърсяването. Те го водят в клуба за надарени възпитаници по национална стратегия на МОН, където се образоват доста деца по световните цели за стабилно развиване на Организация на обединените нации. В него учителката Десислава Огнянова приготвя децата за присъединяване в интернационално съревнование за есе на британски език на сюжет, отдадено на тези цели. Заради по-доброто езиково равнище учителката по британски се занимава най-вече с деца от по-горните класове, само че от тази година работи и с по-малки възпитаници, измежду които е Алекс. Темата, която развиват в този момент, визира живота под водата. По нея Алекс написва своя проект за запазване и ръководство на океаните, моретата и морските запаси.
Грабна ме концепцията на Алекс, в ролята на гражданин на метеорит, който показва своя взор от Космоса за океаните и моретата и изпраща кодирани послания до земляните по какъв начин да решат проблемите със замърсяването им – не скрива въодушевлението си учителката на Александър. – По-малките деца имат невероятни хрумвания и в случай че ги вземем под внимание, можем да намерим точно там решенията, предава Националното радио.
Сред 700 възпитаници от 54 страни есето на българския възпитаник съумява да впечатли журито и той е поканен в град Виктория на Сейшелите, с цел да взе участие в учебен спор за финалистите (децата сред първо и десето място). Насоката надебата нормално е обвързвана с световната цел за резистентност. И защото 2018 е оповестена за интернационална година на рифовете – изборът пада върху Сейшелите. На детската конференция участниците са разграничени на четири групи, представляващи надлежно държавното управление, жителите, бизнеса и учените. Алекс попада измежду учените, където предлага забавни и практични хрумвания:
Първата е за морски ферми за разнообразни риби по крайбрежието, с цел да се избегне риболовът. Втората е за опазването на чистотата на океаните, която да се регламентира със закон. Другото значимо нещо, което предложих, е да се понижи въглеродният диоксид, тъй като една трета от него попада в морето. Изкуствените торове, които попадат във водните басейни посредством реките, да се забранят. И най-после – цените на слънчевите машини да станат по-евтини от тези на бензин и по този начин ще можем да живеем по-устойчиво.
След блестящото си показване на детската конференция Александър е определен за дипломат на децата в среща-дебат с действителни представители на науката, бизнеса и ръководещите. На нея съумява да се отличи с изобретателните си хрумвания: за озонови облаци, които да заместят озоновия слой; риба, която яде отпадъци; магнит за пластмаса, наименуван пластнет; лодки със сонар за разнообразни замърсители...
Според Алекс това, което е най-опасно за океаните, е пластмасата, тъй като се разгражда постепенно и като попадне в моретата, животните я бъркат с храна и умират поради нея. На Сейшелите Алекс е впечатлен от природата и големите прилепи, които по здрач летят на огромни ята над постройките. Среща се и с доста деца от разнообразни краища на света:
Запознах се с доста деца и най-вече си допаднахме с две момчета от Ливан – споделя Александър. – Сред концепциите на другите деца ми хареса тази за роботи, които да събират под водата мръсотията и дронове, които да оглеждат плажовете за замърсявания, а също концепцията за сирени, които да се включват, когато някоя лодка се натовари с доста риба.
Хубавото на това съревнование – добавя Десислава Огнянова, – е, че най-креативните есета, получили призови места, се изпращат до генералния секретар на Организация на обединените нации като част от гласа на децата, в осъществяване на задачите за стабилно развиване до 2030 година.
А какъв ще бъде Александър след 2030? Учен или създател на фантастични романи, които се трансформират в реалност – още не е решил, има време дотогава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР