Той е роден в Русия, но от 2017 година е

...
Той е роден в Русия, но от 2017 година е
Коментари Харесай

Павел Дуров – най-младият милиардер в Русия, който ядоса Путин

Той е роден в Русия, само че от 2017 година е заставен да живее като непринуден заточеник. Засичан е в Дубай, ОАЕ и редица европейски страни.
Павел Дуров разгневи Кремъл, откакто се трансформира в съветския Марк Зукърбърг, създавайки обществената мрежа „ В контакте “. Първоначално концепцията на младия студент била да конструира затворена мрежа, която да употребяват единствено той и сътрудниците му в университета. За няколко месеца обаче „ В контакте “ се трансформира в сензация и стартира да се употребява от цяла Русия, написа 168 часа.

Новосъздадената обществена мрежа носи на Павел Дуров близо четвърт милиард единствено за няколко години, само че не съумява да остане в ръцете му задълго. През 2014 година той е притиснат от съветската страна да продаде акциите си в компанията на съветски олигарх, откакто отхвърля на Кремъл достъп до данните на водачите на митингите в Украйна по времето на Янукович. Така Дуров е заставен да продаде акциите си на съветската компания Mail.ru, чийто съсобственик е един от най-богатите руснаци – Алишер Усманов, непосредствен до президента Владимир Путин. Въпреки това уеб сайтът го трансформира в звезда и един от най-големите бизнесмени на Русия.

37-годишният Павел Дуров не се отхвърля от кариерата си на IT магнат и мигновено пуска на пазара ново приложение, наречено Telegram. Социалната мрежа съумява да провокира още по-сериозен интерес и го изстрелва на 112-о място в класацията на най-богатите в света. Към 2021 година Дуров е един от 11-те милиардери, които живеят в Дубай.

За приложението на руснака мненията са спорни. В него потребителите могат да си разменят известия в затворени групи и всичко да остане отвън обсега за следене от множеството страни. Властите се оказват безсилни да постановат каквато и да е цензура, защото основателят на Telegram им отхвърля достъп до споделените данни. Мрежата е непрозрачна и на държавните управления им е мъчно да обхванат в нея без съдействието на разработчика. Регистрираната на Вирджинските острови и на остров Белиз компания не предстои на регулация и се гордее с този факт.

През последните години тази независимост притегля доста конспиратори, които търсят онлайн поле, в което могат да пишат без заплаха да бъдат блокирани. Сред тях са немското придвижване срещу Коронавирус ограниченията Querdenker, крайнодесни екстремисти, дилъри на дрога и измамници, търсени от немските управляващи.

Приложението се употребява и за разпространение на подправени документи за ваксина против COVID-19 и подправени персонални карти, а дилъри си вършат профили, с цел да продават медикаменти без рецепта. Въпреки че закононарушенията са забележими, не се подхващат по-сериозни ограничения от изтриването на някоя обява. И то понякога.

В едно от редките си изявленията основателят Павел Дуров споделя, че не е огромен почитател на държавната интервенция в обществените мрежи, а компанията му отхвърля да сътрудничи на правосъдните управляващи даже и след публично отправени молби.

Макар и надалеч от Русия, основателят на Telegram, която е една от най-използваните мрежи в страната, още веднъж е на прицел. Кремъл продължава да търси метод да хване натясно младия милиардер – Дуров е разследван от службите в Русия, откакто твърдо застана зад позицията си, че няма да показа данните на украинските консуматори, протестирали против предходния президент на Украйна Виктор Янукович, с тайната работа ФСБ.

След като напуща Русия, милиардерът се открива в Дубай, откъдето подлага на критика спазването на човешките права. През това време той усъвършенства Telegram, за което му оказва помощ и неговият брат – софтуерният инженер Николай Дуров.

В изявление за Bloomberg от декември 2017 година Павел Дуров споделя, че преместването в Дубай му е разрешило „ да употребява по-добре парите си, с цел да оказва помощ на обществото “, защото в емирството няма налог върху персоналните приходи.

В момента Дуров е освен милиардер, само че и играе ролята на инфлуенсър в обществените мрежи. Споделя свои фотоси от разнообразни краища на света и постоянно популяризира интернационалните високотехнологични конгреси. Мнозина го считат за чудноват човек, който се облича най-вече в черно. Той е уверен вегетарианец, трезвеник и води здравословен метод на живот. Съпругата и децата му са защитавани в загадка и не ясно дали живеят с него. Милиардерът не дава изявленията и не обича да приказва обществено за себе си. Той избира да се показва посредством обществените мрежи.

В момента Дуров има над 800 хиляди почитатели в Instaram, а негов пост – подигравка на Владимир Путин, от 2017 година стана изключително известен. В него Дуров провокира потребителите да театралничат за фотография голи до кръста в жанр Путин. В Twitter пък милиардерът има над 1,3 млн. почитатели, самият той следва единствено един човек – Илон Мъск.

Състоянието на Дуров се прави оценка на 15,1 милиарда $ съгласно Forbes, а Telegram играе съществена роля във войната в Украйна. С пост Дуров даде обещание да отбрани данните на украинските консуматори. Въпреки това всички огромни съветски медии поддържат канали в Telegram и той е главният източник за информация. Пpилoжeниeто минa- лaтa гoдинa дocтигнa милиapд изтeгляния и ce пpeвъpнa в цифpoвo бoйнo пpocтpaнcтвo във войната сред Русия и Украйна. Използва се кaктo от пpaвитeлcтвaтa, тaкa и от гpaждaнитe на двeтe cтpaни. Укpaинcкитe пpaвитeлcтвeни cлyжитeли, в това число президентът Зеленски, разчитат на мрежата за всичко – с нея те търсят световна поддръжка, популяризират предизвестия за въздушни набези и карти за най-близките бомбоубежища.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР