Той е роден през 1787 година в село Кормей ан

...
Той е роден през 1787 година в село Кормей ан
Коментари Харесай

Роден е Луи Дагер

Той е роден през 1787 година в село Кормей ан Паризи. Дагер, употребявайки опитите на Жозеф Нисефор Ниепс, създава през 1839 година първия на практика изпълним фотографски способ (наречен дагеротипия), в който светлочувствителният материал е сребърен йодид. На 2 януари 1839 година прави първата фотография на Луната.
На 35 години основава по този начин наречената диорама – фантастична поредност от панорамна живопис, изложена със специфични светлинни резултати. Докато се занимава с нея, стартира да мисли и за създаване на механизъм за автоматизирано възпроизвеждане на изгледи без помощта на четки и багра.
Първите му опити да сътвори подобен уред са безуспешни. През 1827 година се среща с Жозеф Нисефор Ниепс, който също се пробва да изобрети фотографски развой. Две години по-късно двамата стават съдружници. През 1833 година Нисефор Ниепс умира, а Дагер продължава работата по плана. През 1837 година той към този момент е съумял да създаде удобен способ за правене на снимки, наименуван на негово име дагеротипия.
В 1839 година Дагер го демонстрира обществено, без да го патентова, а за премия френското държавно управление отпуска пожизнена пенсия и на него, и на сина на Нисефор Ниепс. Оповестяването на изобретението провокира огромна сензация. Дагер става воин на деня и е обсипван с почести, а дагеротипията бързо намира необятно приложение. Скоро по-късно той престава да работи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР