Той е роден на 21 ноември 1871 г. в Пловдив.

...
Той е роден на 21 ноември 1871 г. в Пловдив.
Коментари Харесай

Роден е Панайот Пипков, български композитор и капелмайстор

Той е роден на 21 ноември 1871 година в Пловдив. Бащата Христо Пипков е музикант. От ранна възраст учи цигулка и написа стихове. Участва в любителска театрална група в Пловдив (1887).
По финансови аргументи напуща Пловдивското петокласно учебно заведение и работи като секретар на мирови арбитър в с. Козлуджа.
 Роден е Янко Янев, български мъдрец Роден е Янко Янев, български мъдрец
Янко Янев е роден в Пещера на 20 ноември 1900 година През 1919 година отпътува за Германия, с цел да следва драматургия, само че се ориентира към изуча...
Творческия си живот продължава като любител-актьор в софийска група. Играе в Театър „ Основа “ (1889), Столичната трагична натрупа (1890) и в спектакъл „ Сълза и смях “. Пише първата си драма „ Бойко “. Със съдействието на артистите, получава стипендия на МНП и отпътува да учи музика в Милано (1898).
Творчески път
Последователно е диригент на музикалните сдружения във Варна и Русе от 1899 година. Пипков е член на Ловешкото македоно-одринско сдружение. След среща с водаа на ВМОРО Гоце Делчев основава текста и музиката на Стига към този момент! - Химн на Македонския народ. Издаден е от Ловешкото македоно-одринско сдружение в Лайпциг през 1902 година
Работи като преподавател по музика в Ловеч. Панайот Пипков е душата на музикалния живот на Ловеч. Тук основава училищен църковен хор при църквата „ Света Богородица “ (1901) и учебен хор при мъжкото петокласно учебно заведение. Ръководи градския духов оркестър. Пише хоровата творба „ Напред в пердах “, марш на 34-ти пехотен троянски полк за духов оркестър, марш на гимнастическото сдружение „ Осъмски левент “, „ Български всеучилищен химн Свети Свети Кирил и Методий “ и голям брой училищен песни. Капелмайстор на военния оркестър на Тридесет и четвърти пехотен троянски полк (Ловеч) (1904).
 Родена е Лиза Майтнер, австрийска физичка Родена е Лиза Майтнер, австрийска физичка
Лиза Майтнер е родена на 17 ноември 1878 година в еврейско семейство във Виена и е третото от общо осем деца. По това време не се гледа с д...
По-късно се открива в София. Учител по музика в Първа и Втора девическа гимназии и Девическото педагогическо учебно заведение. През войните за национално обединяване (1912 – 1918) е капелмайстор на боен оркестър.
Диригент в Свободния спектакъл от 1918 година Поставя оперетите „ Царицата на чардаша “ от Имре Калман, „ Розата на Стамбул “ и „ Есенни маневри “. Хормайстор на Народната опера в София. Артист и музикант в Софийския трагичен спектакъл. Диригент на Градската духова музика и на първата духова музика на полицията. Когато е без работа е акордьор на пиана или е актьор в трупата на Иван Попов и Вяра Игнатова.
Панайот Пипков написа и оперетите за деца „ Щурец и мравка “, „ Деца и птички “ и други Автор на известните хорови песни „ Сладкопойна чучулига “, „ Когато бях овчарче “ и „ Де е България “. Детските и учебните му песни са издадени в сборници в интервала 1902 – 1904 година Клавирните му пиеси са едни от първите български мостри в жанра.
Представител е на първото потомство български композитори, един от пионерите на българската професионална музика. Негов наследник и правоприемник в музикалното творчество е Любомир Пипков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР