Той е роден на 14 декември 1960 г. в семейство

...
Той е роден на 14 декември 1960 г. в семейство
Коментари Харесай

„Касапина от Техеран“: Кой беше Ебрахам Раиси?

Той е роден на 14 декември 1960 година в семейство на духовници в региона Ноган на Машхад. Баща му умира, когато той е на 5 години.

 

Раиси е заемал няколко длъжности в иранската правосъдна система, като заместител основен арбитър (2004-2014 г.), основен прокурор (2014-2016 г.) и основен арбитър (2019-2021 г.). Бил е също по този начин прокурор и заместник-прокурор на Техеран през 80-те и 90-те години на предишния век.

 

Ебрахим Раиси постоянно е именуван „ касапина от Техеран “. Той е един от четиримата души в прокурорската комисия, която е виновна за изтезанието на хиляди политически пандизчии в Иран през 1988 година и оттова е наречена „ комисията на гибелта “.

Той е подложен на наказания от Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати. Обвинен е в закононарушения против човечеството от интернационалните организации за правата на индивида и специфични докладчици на Организация на обединените нации.

 

Раиси сполучливо се кандидатира за повторно за президент през 2021 година с 62,9% от гласовете, наследявайки Хасан Рохани. Според доста наблюдаващи президентските избори в Иран през 2021 година са били фалшифицирани в интерес на Раиси, който е считан за съдружник на Аятолах Али Хаменей.

 

Раиси постоянно бе считан за любимец за правоприемник на Хаменей на поста висш водач.

По време на мандата на Раиси Иран ускори обогатяването на уран, възпрепятстваше интернационалните инспекции и поддържа Русия при нахлуването ѝ в Украйна.

 

Освен това Иран извърши ракетна офанзива и офанзива с безпилотни самолети против Израел по време на спора в Газа и продължи да въоръжава групировки като „ Хизбула “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР