Той е причина за тълкувания, дебати и скандали, вариращи от

...
Той е причина за тълкувания, дебати и скандали, вариращи от
Коментари Харесай

Какво представляват ваксините, безопасни ли са за здравето и дали всъщност ни предпазват или вредят?

Той е причина за тълкувания, диспути и кавги, вариращи от цялостното отричане до прекомерното абсолютизиране на имунизацията като само избавление от COVID-19. Но в действителност какво тъкмо съставляват имунизациите?

Ето отговорите на най-често задаваните въпроси от пациентите на доктор Анна Савчева - Медицински шеф на ДКЦ ВИТА.

Докторе, какво съставляват имунизациите?

Ваксините оказват помощ на вашата имунна система да се бори с инфекциите по-бързо и по-ефективно. Те могат да бъдат атенуирани / живи/ ваксини, които съдържат отслабени по избран метод живи микроорганизми и инактивирани /убити/ ваксини, които съдържат убити микроорганизми със непокътнати антигенни свойства. Когато получите ваксина, тя провокира естествения имунен отговор на вашето тяло, оказва помощ му да построи характерни антитела към съответния микроорганизъм, да го запомни и да го нападна, в случай че се срещне още веднъж с него.

Ваксините обезпечават дългогодишен имунитет против съществени болести без риск от действително тежко протичане на заболяването.

Има ли резултат от имунизациите?

Преди да се предложи ваксина за приложимост, би трябвало да има позволение от съответните здравни органи на страната, които подсигуряват, че тя защищава от съответното заболяване и е безвредна. От времето, когато са изобретени имунизациите, броят на хората в света, които се разболяват или умират от заболявания, предотвратими с ваксини, понижава доста.

Безопасни ли са имунизациите?

Всички ваксини би трябвало да бъдат утвърдени за лицензиране, преди да могат да бъдат употребявани. Регламентите за създаване на ваксини оказват помощ да се подсигурява тяхната сигурност, непорочност, потентност и успеваемост. Преди да бъде утвърдена ваксина, висококвалифицирани учени и лекари правят оценка резултатите от изследванията за сигурността и успеваемостта на имунизацията и ревизират местата за произвеждане на ваксини. Тези оценки следват задълбочени проби от производителя на ваксина. В множеството страни също по този начин се изисква имунизациите да преминат през три етапи на клинични изпитвания с хора, преди да могат да бъдат лицензирани за приложимост.

Дългогодишно прилагана система за сигурност на имунизациите подсигурява, че имунизациите в света са допустимо най-безопасни. До този миг, обаче. Сега пандемията наложи други правила, които изискват по-голяма експедитивност на основаването и изпитването на имунизациите. Огромни фармацевтични колоси се включиха в конкуренцията за основаване на ефикасна ваксина. Вече се ползват първите от тях, в това число и у нас. Целият свят, смълчан, чака позитивните резултати от имунизирането и обратът в борбата с Коронавируса. Ние - също.

Естественият имунитет по-добър ли е от имунизацията?

Да, естествената зараза може да обезпечи по-добър имунитет от имунизацията, само че има съществени опасности в това да чакате организмът ви да го придобие. Например, зараза от варицела може да докара до пневмония или енцефалит, което е съществено увреждане на мозъка. Докато чакате натурален имунитет при болест с полиомиелит, може да си аргументите трайна парализа. Инфекция от паротит може да докара до глухота. Естествената зараза с варицела или рубеола при бременна жена може да докара до съществени вродени недостатъци или до гибел на нероденото й бебе.

Ваксинацията може да помогне за попречване на тези болести и да защищити хората от евентуално съществени затруднения.

Кого защищават имунизациите?

Ваксините защищават освен нас самите. Те също по този начин пазят хората към вас, цялото общество и човечеството като цяло. Микробите могат бързо да мигрират през границите, както видяхме в последно време, и да разболяват хората от цели големи райони. Ако доста хора се заразят, това може да докара до огнище или пандемия. Но когато задоволително хора са имунизирани против заболяването, вирусите не могат да се предават толкоз елементарно от човек на човек и по-малко евентуално е цялата общественост да се разболее.

Това значи, че даже хората, които не могат да се имунизират, като тези със слаба или с неработеща имунна система, ще имат известна отбрана против заболяване. И в случай че човек се разболее, има по-малка възможност за основаване на огнище или за пораждане на пандемия, защото заболяването по-трудно се популяризира.

Ваксините имат ли странични резултати?

Както съвсем всички лекарства имунизациите също имат някои странични резултати, само че множеството са доста редки, леки и с временен резултат. В някои случаи имунизацията може да аргументи сериозен проблем, като тежка алергична реакция или различен неочакван отговор на организма.

Затова, в случай че имате терзания дали да се ваксинирате, предлагам ви да говорите с вашия лекуващ доктор или с някой от експертите във ВИТА, който да реши Вашето строго самостоятелно, съответно положение на организма и да Ви даде дипломиран съвет какво да предприемете. Ние сме на Ваше разположение за записване през superdoc.bg или посредством добре познатите Ви телефони на Регистратура на ВИТА База 1 и на ВИТА База 2. Очакваме Ви!

* материалът е възложен от МБАЛ Вита
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР