Той е поел просветителска мисия, каза президентът Румен РадевСветлин Наков

...
Той е поел просветителска мисия, каза президентът Румен РадевСветлин Наков
Коментари Харесай

БАИТ отличи Светлин Наков за специален принос към ИКТ

Той е поел просветителска задача, сподели президентът Румен Радев

„ Светлин Наков е поел просветителска задача – да работи за младежите, за нашето бъдеще “, сподели президентът Румен Радев

На публична гала през вчерашния ден Българската асоциация по осведомителни технологии отличи спечелилите в обособените категории на състезанието „ Наградите на БАИТ ” за 2017 година Победителите бяха определени измежду 127 кандидатури от 88 персони, компании и институции. За 7-ма поредна година акцията се организира под патронажа на президента на България, а това издание на състезанието е и под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Президентът на България Румен Радев връчи премията за специфичен принос на Светлин Наков, въодушевяващ учител, запалил хиляди младежи да се насочат към програмирането и кариера в ИТ бранша. Той преподава в няколко университета и построява огромни частни школи за образование по програмиране, с които дава специалност и работа на хиляди младежи.

Светлин Наков има научна степен лекар по компютърни науки, създател е на над 10 книги по програмиране и съосновател на Софтуерния университет, в който се образоват по програмиране и цифрови умения по 30 000 души годишно. Носител е на премията „ Джон Атанасов ” за приноса му към развиването на осведомителните технологии и осведомителното общество през 2004 година

„ Той е поел една просветителска задача – да работи за младежите, за нашето бъдеще, да работи за образуване на схващане и отговорности у младежите, тъй като истината е в цифровото бъдеще. Програмистът към този момент няма отговорност единствено към своя софтуерен артикул, неговата отговорност е в залагането на полезности и логаритми на държание в обществото “, акцентира президентът на церемонията по награждаването.

„ Не можем да приказваме за модернизиране на България без развиването на осведомителните и информационните технологии. Това е най-бързо развиващият се бранш в нашата стопанска система и то с едни доста смели крачки и с най-голяма добавена стойност “, добави Румен Радев.

Значителна част от оценките в състезанието за 2017 година са отдадени на младите, които са поели по пътя на своята реализация в ИКТ – млади компании и екипи, студенти и възпитаници, както и за техните учители, преподаватели и просветителни институции, които ги предизвикват и приготвят за тази реализация.

„ Чрез премиите отдаваме справедливо самопризнание за приноса към развиването на осведомителните и информационни технологии в България и мотивираме за нови старания персони и институции, компании и екипи, както и консуматори със значими планове ”, съобщи ръководителят на УС на БАИТ Огнян Траянов.

Победителите в обособените категории на състезанието „ Наградите на БАИТ ” за 2017 година бяха определени измежду 127 кандидатури от 88 персони, компании и институции

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов връчи премията в категория „ Значителен корпоративен ИКТ план “. Тя беше присъдена на БГО Медия за уеб-базираната осведомителна система HARP за ръководство на данни и комплицирани процеси, свързани с медицински изследвания. Системата се употребява от Министерството на здравеопазването в Обединеното кралство, над 100 комисии във Англия и над 500 000 специалисти световно.

Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, връчи премията в категория „ Журналистически принос “. Отличието беше присъдено на Петър Георгиев от Българска национална телевизия, който слага на публично внимание настоящи тематики, значими за ИКТ промишлеността, стопанската система като цяло и жителите.

Атанас Темелков, Председател на Държавната организация „ Електронно ръководство “, връчи премията в категория „ Държавна администрация “. Победител в категорията е Областна администрация – Пловдив – за създадена и внедрена междуинституционална платформа „ Посещаемо и безвредно учебно заведение “. Чрез нея институциите обгръщат и задържат в просветителната система деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст от 5 до 16-годишна възраст. Екипите включват общо 900 представители на всички институции.

Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община, връчи премията за „ Общинска администрация “. Победител в категорията е Община Пловдив – за внедряване на облачни платформи в учебните заведения на територия на общината, което всъщност е цифровизация на просветителните процеси. Стартирала през 2017 година, програмата ще обхване всички общински учебни заведения до 2019 година

Тенденцията за намаление на възрастта на младежите, които се ориентират към осведомителните технологии като бъдещо професионално развиване, се ускорява.  
Тази година състезанието отбелязва нов връх – за минимален участник. 10-годишната Соня Генова кандидатства с създадено от нея мобилно приложение, което съдържа въпроси от главните предмети в 3-ти клас. Журито реши да насърчи достижението на ученичката с плакет и грамота, а спонсорите на състезанието и фирми-членове на БАИТ осигуриха предметни награди.

Соня Генова получи финален модел таблет, обезпечен от ERP България, очила за виртуална действителност от Борика АД, както и раница от Мусала Софт. Наградата беше връчена от Весела Калъчева, изпълнителен шеф на БАИТ.

За втора поредна година възпитаник е победител в категорията „ Младежка премия “ и той също получи спомагателни награди – очила за виртуална действителност от Борика АД и раница от Мусала Софт. Илиян Кордев, възпитаник от ТУЕС към ТУ-София, завоюва с плана си на система за разкриване на пробиви в сигурността на устройства, основани на Линукс операционна система.

Победителите в останалите категории са:

Образователна премия – Министерство на образованието и науката за Образователна платформа „ Твоят час “. Чрез нея през 2017 година над 314 000 възпитаници от 1-ви до 12-ти клас са ангажирани с спомагателни занимания.

Стартъп компания – Appzio за новаторската им платформа, която фрапантно редуцира времето за разработка на мобилни приложения. Това пък води до доста понижаване на крайната цена за клиентите и прави мобилните планове налични за съвсем всеки консуматор.

Успешен български ИКТ артикул – Империя Онлайн – за изцяло локализираната за арабския пазар игра Kingdoms Online. Само за 2 месеца след публикуването си, тя доближава до 100 хиляди мобилни геймъри в региона.

За Компания-новатор в потребление на авангардни ИКТ решения беше определена Check Point Cardio. Компанията дава цялостна система за телемониторинг в действително време на ЕКГ и други жизненоважни индикатори и има телемедицински център за 24-часово наблюдаване и диагностика на пациентите в действително време, с повече от 35 500 пациентски досиета.

Наградата за Компания с максимален принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ промишленост по света завоюва Датекс. Компанията към този момент 28 години е международен водач в производството на фискални устройства, а в последните години е все по-активна и в създаването и производството на мобилни платежни терминали. Продуктите на компанията се изнасят в над 100 страни от всички континенти. За последните 5 години компанията е произвела над 2 500 000 платежни терминала.

Победителите в състезанието бяха определени измежду 127 кандидатури от 88 персони, компании и институции. За 7-ма поредна година акцията и церемонията за Наградите на БАИТ за 2017 година са под патронажа на президента на България. Това издание на състезанието е и под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР