Той е откривателят на Америка. Но не всички смятат Христофор

...
Той е откривателят на Америка. Но не всички смятат Христофор
Коментари Харесай

Христофор Колумб – герой или престъпник?

Той е откривателят на Америка. Но не всички считат Христофор Колумб за воин. Мнозина виждат в него един жесток поробител, направил геноцид над коренното население. Затова и в Лос Анджелис отстраниха паметника му.

" Американецът, разкрил Колумб за първи път, е направил едно ужасно изобретение ", споделя още през 18-и век Георг Кристоф Лихтенберг. Тоест, не е нищо ново това, че, през погледа на потиснатите, сякаш героичните исторически събития получават напълно друг темперамент.
 Христофор Колумб Guliver/Getty Images
От години в испаноговорящия свят от двете страни на Атлантика, включително в Съединени американски щати, се водят разгорещени разногласия към личността на Христофор Колумб. Сегашният спор потегли от едно решение на градската администрация на Лос Анджелис - от парк в града да бъде отстранена една скулптура на Колумб.


 
Los Angeles topples its Christopher Columbus statue.
— euronews (@euronews)
Мотивите на Градския съвет: делото на мореплавателя от Генуа се свързва също и с иго и брутално послушание. Затова е неуместно той да бъде уважаван с монумент. Над 100 души, включително потомци на коренното население, бяха пристигнали на място, с цел да приветстват акцията по демонтажа на статуята. 
Columbus Statue Comes Down in Grand Park | NBC Southern California
— Julian Reynolds (@gas_donkey)
Мадрид е гневен

Във вторник боливийският президент Ево Моралес написа в Туитър, че приветства решението на градската администрация на Лос Анджелис, добавяйки, че " така нареченото разкриване на Америка в действителност е чиста проба геноцид и употреба на естествените запаси ".

Както се очакваше, Испания реагира яростно на демонтажа на статуята на един от своите най-големи национални герои. Уводната публикация в ежедневника Ел Паис стартира с исторически бележки: Лос Анджелис, както и името му, имат испански генезис. Градът бил учреден през 1781 година от човек, пристигнал от Андалусия - 275 години след гибелта на откривателя на Америка. Изданието разгласява и редица отзиви, най-вече на испански професори, целящи да изчистят облика на непознатия Христофор Колумб - този, който се е отнасял брутално и безогледно с коренното население, извършвайки геноцид над него.

Точно по този начин гледат на него в Латинска Америка. В средата на октомври епископът на Валядолид Луис Ксавиер Аргуельо съобщи във връзка годишнината от откриването на Америка през 1492, че то нямало нищо общо с някакъв геноцид. Според епископа, то било по-скоро " взаимно опознаване " и " среща на културите ". Испанската кралица Исабела Кастилска била водена извънредно от благородни претекстове, изпращайки Колумб на изток.



Подобни изказвания се натъкват на недоумение и отрицание в това число в самата Испания. От 60 години испанският клир във Ватикана се пробва да прокара канонизирането на Исабела с прозвището " Католическа ". И възлагането на геноцид в нейната автобиография по никакъв начин не би ѝ се отразило добре в този смисъл.  

За какво са статуите

" Статуите или националните празници всъщност са и инструмент за пояснение на обстоятелствата по мечтан метод ", показва по този мотив историчката от университета в Билефелд Елеонора Роланд. Добър образец в това отношение е методът към испанския завоевател Ернан Кортес, покорил страната на ацтеките. Макар да е положил основите на модерната страна Мексико, в самото Мексико той е доста оспорван. В родния му Меделин, Южна Испания, се издига помпозна скулптура на Кортес, чийто ляв крак е стъпил върху отрязана глава на ацтек. През 2010 година деятели заляха статуята с алена багра в символ на митинг против кървавата баня, устроена от Кортес на коренните поданици на Мексико.

Елеонора Роланд прави оценка позитивно сериозния спор към националните герои. " Няма за какво да се чудим, че доста публични групи, които откриха опция да изправят на позорния дирек своята политическа, обществена, културна и икономическа маргинализация, споделят: Момент, апелирам! Това е вашата интерпретация на историята, а не нашата ".
  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР