Той е от актьорите, които преминават през киното и през

...
Той е от актьорите, които преминават през киното и през
Коментари Харесай

Благодаря ти, че живя, Рей! Джейми Фокс - един южняшки джентълмен на 55

Той е от актьорите, които минават през киното и през живота с комизъм и музика. Ролята му във кино лентата „ Рей “, отдаден на живота на джаз легендата Рей Чарлс, му носи най-големите триумфи - „ Оскар “, БАФТА, " Златен глобус " и общо 22 кино оценки. Носител е и на премия „ Грами “.

Играл е плебей, звезда в американския футбол, талант музикант, анимирана птица и супер изверг. За себе си споделя, че не е основан за брак, както и че баба му е неговият персонален Бог.

Той е Джейми Фокс, а през днешния ден артистът навършва 55 години.

Името, с което е роден на 13 декември 1967 година, е Ерик Бишоп . Когато е на седем месеца, родителите му се развеждат и той е отгледан в Терел, Тексас в Съединени американски щати, от баба си и дядо си по майчина линия. Те се споделят Естел и Марк Тали. Ерик получава строго баптистко образование, с помощта на баба си и стартира уроци по пиано на петгодишна възраст.

“След всичко, което баба ми вложи в това да се науча да изсвирвам на пиано, беше много мъчно, когато ѝ споделих, че си изкарвам прехраната с описване на вицове “, споделя Джейми Фокс.

“Баба ми все повтаряше: „ Увери, че изглеждаш добре. Увери се, че приказваш добре. Увери, че ще останеш този южняшки благородник, какъвто те научих да бъдеш. ”

Затова Джейми постоянно споделя „ Баба ми е нещо като моят персонален Бог “.

Докато пораства, Джейми Фокс се интересува от спорт и музика. Получава музикално обучение в Сан Диего от Международния университет на Съединени американски щати. По това време стартира да посещава в клубове, в които се изявява като комедиант.

Първата му роля е през 1991 година в сериалa " In Living Color ". През 1994 година излиза първият му музикален албум - " Peep This ".

Джейми Фокс води лично шоу - " The Jamie Foxx Show ", което съществува до 2001 година След присъединяване си във кино лентата " Всяка една неделя " на режисьора Оливър Стоун , в който си партнира с Ал Пачино , Денис Куейд, Камерън Диас, Джейми Фокс демонстрира, че не е единствено добър комедиант.

Най-голямото доказателство за актьорския му гений обаче е ролята му във кино лентата “Рей “, отдаден на живота на музикалната легенда Рей Чарлс . Подготовката му за този облик изисква доста усърдие и среща със самия Рей.

Режисьорът на кино лентата Тейлър Хакфорд прави допустима тази среща. Джейми Фокс и Рей Чарлс се срещат в звукозаписното студио на именития музикант. Тогава Рей Чарлс упорства двамата да седнат и да свирят дружно.

„ Беше сложил две електрически пиана едно до друго за „ прослушването “. Заедно двамата изсвириха репертоара на Рей Чарлс “, споделя режисьорът на кино лентата „ Рей “.

След като е утвърден за ролята, Джейми Фокс се постанова да отслабне с към 13 кг и даже да залепя очите си с лепило, с цел да „ влезе в обувките “ на музиканта.

Рей Чарлс ослепява на към 5-годишна възраст, като повода за това е глаукома. Той прекарва по-голямата част от живота си кьорав, само че в никакъв случай не губи пристрастеността си да прави музика.

Усилията на Джейми Фокс да „ влезе в кожата “ на Чарлс се увенчават с триумф, откакто той получава „ Оскар “ през 2005 година и общо 22 кино награди за тази роля.

„ Да отдадем респект на Рей Чарлс и неговото красиво завещание! Благодаря ти, че живя, Рей! “, споделя Джейми Фокс в речта, с която приема най-голямата премия в киното.
 Джейми Фокс получава
Точно когато филмовата аудитория си мисли, че е видяла към този момент най-хубавото от него, Джейми Фокс попада на Куентин Тарантино . От тяхната взаимна работа се появява филмът „ Джанго без окови “, в който Фокс играе Джанго, плебей, който се трансформира в ловджия на глави.
 Джейми Фокс и Леонардо ди Каприо в сцена от кино лентата
„ Да работиш с Тарантино е ужасно, споделя Фокс, тъй като той е като джаз музикант. Той просто свири… “

През септември 2007 година Фокс получава своята звезда Алеята на славата в Холивуд.

Няколко пъти е бил номиниран за музикланите награди „ Грами ” , а през 2010 година получава наградата в категорията “Най-добър дует или група ” дружно с R&B музиканта T-Pain за песента „ Blame It ”.

Джейми Фокс има две дъщери. По-голямата от тях, Корни Фокс, също е актриса. Актьорът има и две сестри – Деондра и Деидра Диксън. По-малката от тях, Деондра, е родена със Синдром на Даун . Тя е известна като дипломат на Global Down Syndrome Foundation. Деондра умира през 2020 година, когато е на 36 години.

След гибелта ѝ Джейми Фокс споделя:

„ Сърцето ми е разрушено на милиони части... моята красива любяща сестра Деондра мина... Казвам мина, тъй като тя постоянно ще бъде жива. “

Преди няколко години самият Джейми Фокс удостовери, че ще играе основната роля в сериал, режисиран от Мартин Скорсезе и отдаден на живота на известния боксьор Майк Тайсън. През 2022 обаче стана ясно, че различен артист ще влезе в облика на именития боксьор.

Въпреки това Джейми, с нормалното си възприятие за комизъм, продължава своя път в киното.

„ Когато филмът ти е прекрасен, вариантите ти са луди “, споделя той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР