Той е осемдесетгодишен осъден престъпник, чието последно правителство докара Италия

...
Той е осемдесетгодишен осъден престъпник, чието последно правителство докара Италия
Коментари Харесай

Силвио Берлускони дебне правилния момент за последна офанзива в политиката

Той е осемдесетгодишен наказан нарушител, чието последно държавно управление докара Италия на ръба на фалит – само че все пак Силвио Берлускони може да бъде решаващият състезател на изборите в идната година.

Последните локални избори демонстрираха, че партията му " Форца Италия " към момента е мощ, с която останалите би трябвало да се преценяват, макар проблемите със закона и половите кавги на водача ѝ, написа организация " Ройтерс ".

" За Берлускони това е последното предизвикателство в кариерата му ", разяснява близкият му съдружник Ренато Брунета, който води парламентарната група на партията. " Той счита, че е понесъл доста несправедливости и заслужава един финален късмет. Кой може да му го отхвърли? "

В последните години Демократическата партия на Матео Ренци и Движение " Пет звезди " на Бепе Грило преобладават политическата сцена и изтласкаха " Форца Италия " на трето-четвърто място. Но на последния избор тя и антиимигрантската " Северна лига " смъкнаха от власт противниците си в градове из цялата страна.

Те демонстрираха, че имат капацитет в навечерието на парламентарни избори, които може би ще се проведат следващата година – крайният период е май 2018 година Този избор евентуално ще докара до фрагментиран парламент, в който никой няма да има поддръжката да гласоподава самичък.

Което значи, че Берлускони, който с месеци се възстановяваше от сърдечна интервенция предходната година, ще бъде основна фигура в договарянията за сформиране на държавно управление. " Форца Италия " има 14% поддръжка – почти колкото съдружниците си от " Северната лига " и много по-малко от демократите и " Пет звезди ", които имат към 28%.

Миналото

© Remo Casilli, Reuters

Серия кавги срутиха политическата кариера на Берлускони.

През 2011 година, откакто задълженията на Италия доближиха големи равнища, той подаде оставка като министър председател поради натиска на парламентарни и интернационалните съдружници.

По същото време го връхлетяха разкрития за полови празненства в частната му вила и обвинявания, че е употребявал услугите на малолетна продажница.

Той бе оправдан, само че в този момент против него тече дело, че е подкупвал очевидци да приказват в негова изгода.

През 2013 година Берлускони бе наказан за комплицирана скица, с която е понижил налозите, дължими от медийната му компания " Медиасет ".

Той отслужи наказването си, полагайки общественополезен труд в дом за остарели хора с Алцхаймер.

Бившият министър председател бе изритан от Народното събрание и му бе неразрешено да заема обществени длъжности, само че апелира в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург.

Точният миг

Въпреки това милиони хора не престават да го поддържат. Умерените десноцетристи няма къде да идат, споделя политологът Джовани Орсина. Единствените други възможности са " Северната лига " и " Пет звезди " - които се одобряват като популисти и екстремисти. И Ренци – който напусна, откакто загуби референдум за конституционна промяна, и прясното проваляне вреди на имиджа му.

Берлускони към момента комуникира с хората по-добре от противниците си и харизмата му притегля хората, разяснява Алесандра Хислери, шеф на социологическата организация Euromedia. " Той наподобява като че ли не играе по разпоредбите, просто е себе си, не фалшивее, пряк е ", споделя тя. " И е добър слушател, постоянно гледа в лицето хората, с които приказва ".

Говорителката на " Форца Италия " Дебора Бергамини споделя, че италианците са изтощени от непрекъснатото наличие на Ренци, до момента в който Берлускони дълго време бе отвън светлината на прожекторите – до момента в който не се появи на 40 пъти по малкия екран преди локалните избори.

" Важно е да умееш да изчакаш верния миг, с цел да се предложи на електората ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР