Той е млад. Той е от Сао Пауло. Той играе

...
Той е млад. Той е от Сао Пауло. Той играе
Коментари Харесай

„Другият” бразилец, който озарява Лига 1

Той е млад. Той е от Сао Пауло. Той играе на крилото. Той не стопира да бележи голове. Неговият тим е непобеден в Лига 1 този сезон. Но, за разлика от Неймар, струваше не 222 млн. евро, а съвсем 45 пъти по-малко.

Малком видя името си на електронното табло за трети пъти в границите на четири мача, когато в петък вечерта Бордо продължи изкачването си в таблицата за краткотрайното класиране с победа над Тулуза. Този сезон 20-годишното крило е същинско изобретение. Отборът му потегли несполучливо с отпадане от Лига Европа от унгарския Видеотон още преди първия удар по топката в Лига 1, но момчетата на Жослен Гурвенек в последните седмици играят въодушевяващ футбол и остават един от единствено двата непобедени отбора в шампионата дружно с отличаващия се с цялостен актив от шест победи Пари Сен Жермен. Бордо в този момент е на 4-то място, единствено на точка зад 3-тия Сент Етиен.



Това се дължи в огромна степен на Малком, чийто прекрасен гол в петък отвори един мач, който привидно се обрисуваше да приключи при нулево тъждество. Макар да беше впечатляващо, победното му попадение против Тулуза напълно не се класира след най-хубавите в кариерата на играча. Не бе даже и най-хубавото му този сезон (вижте единствено изравнителния му гол против Лион, с цел да ви окапе ченето), само че пък сподели всички тези качества, трансформирали го в типична решаваща мачовете фигура: скорост, виждане, интелигентно придвижване и завършващ удар.

Той показва тези си гении в Коринтианс, но в никакъв случай не бе характерен изпълнител в един тим, в който играеха още Жадсон и Вагнер Лав. Когато се реалокира преди 18 месеца във Франция от Сао Пауло (срещу през днешния ден изглеждащите суперудар 5 млн. евро), го етикираха като състезател, кадърен на мигове на искра, само че не и постоянно да взема контрола над събитията на терена. Разбира се, това се дължеше частично на възрастта му – бе едвам на 18 години, но малко на брой чакаха доста от младото крило оттатък понякога по някой брилянтен гол. Този сезон обаче Малком наподобява изменен, благополучен, предан и възползващ се от едно ненапълно изненадващо решение на своя треньор.



Леко тактическо пипване на системата от Гурвенек даде опция на играча да се озовава по-често на голови позиции и да бъде съзидателната насочна точка на тима си. Бордо към момента употребява групировката 1-4-3-3, помогнала му да се издигне в класирането във втората половина на предишния сезон, само че въвеждането на новите попълнения от страна на наставника оказа помощ на Малком да стане по-ефикасен като „ обърнато” крило. Миналия сезон, в същата тази система 1-4-3-3, огромна част от съзидателните отговорности се падаха на младия аржентински халф Валентин Вада, който на хартия бе така наречен бокс-ту-бокс полузащитник (б.р. – играещ в цялото пространство от едното наказателно поле до другото), а при все че играеше най-много в тези елементи на терена, които човек свързва с типичната „ десетка”.

Въпреки положителните си изяви, този сезон Вада бе закотвен на пейката, постоянно за сметка на Лукас Лерагер. Датчанинът безспорно е по-прозаична фигура, но разрешава с наличието си по-свободна роля и повече пространства на Малком. Последният към този момент отговори на този ход с три асистенции (срещу едвам четири за целия минал сезон) и демонстрира, че е подготвен да бъде главната фигура в офанзивата на отбора си и като основател, и като изпълнител.



В добавка към електрическото си наличие на терена Малком оказва помощ и отвън него. Бордо взема бразилци с изменчив триумф напоследък, само че това лято добави Джонатан Кафу от Лудогорец, играл мощно предишния сезон в ШЛ, и Отавио от Атлетико Паранаензе, а макар че и на двамата не им липсва опит, Малком им оказа помощ в приспособяването.

„ Трябва ви единствено да го гледате ежедневно – споделя Гувернек. – Той към момента е изпълнен от наслада и съживява всички в тима както постоянно. Дори превежда на новите си бразилски съотборници. Говоренето по негов адрес изобщо не му въздейства. Макар и още млад, е и доста зрял.”

Тази зрялост, съчетана с гения му и с нагодена към стила му система, го трансформира в един от най-впечатляващите гении в Лига 1. През януари го свързваха с Манчестър Юнайтед и  Ливърпул, само че по-конкретен интерес имаше от Германия, където Борусия (Дортмунд) и Волфсбург интензивно търсеха трансфер. Бордо отхвърли всички предложения.

Отпадането от евротурнирите рано-рано може въпреки всичко да крие голям плюс. Без спомагателните мачове на континента тимът ще може да се концентрира върху шампионата и да стане тазгодишната версия на Ница като изненада. Огромен по значение мач с ПСЖ по-късно този месец ще ни покаже тъкмо какъв брой е добър този тим. Ако може да се съди по началната фаза на сезона обаче, гледането на Бордо и Малком несъмнено ще си коства.

Той не е Неймар. Малком е просто " другият " бразилец, който завладява безшумно и методично Лига 1.
Адам Уайт и Ерик Девин, „ Гардиън” Лига 1 6 кръг, петък 15 септември  Тулуза 0:1краен резулат  Бордо
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР