Той е министърът, който обича да ходи с раничка дори

...
Той е министърът, който обича да ходи с раничка дори
Коментари Харесай

Томислав Дончев – Момчето на Сорос

Той е министърът, който обича да върви с раничка даже на най-важните срещи. Последният пък, когато учуди с привичката си, беше в Москва по време на срещата на премиера с един от най-влиятелните политици в света Владимир Путин.

Напоследък, където и да разровиш в политиката, науката или културата, все някой обвързван с Джордж Сорос ще изскочи. Пипалата на милиардера са на всички места, настояват хора, които познават добре активността му. Не е загадка, че и в държавното управление ни мизантропът има свои хора или такива, които в миналото са били свързани с него. Първият е вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете – Томислав Дончев. Оказва се, че преди да влезе във властта професионалната кариера на вицето е обвързвана в продължение на седем години с фондацията на милиардера „ Отворено общество “. През 2000 година той става основен секретар на Клуб „ Отворено Общество ” в родния му град Габрово, където работи до до 2004 година

Дончев е член на екипа „ Експертни разбори “ към Института „ Отворено общество ”, създал Регионалния проект за развиване на Северозападен регион за обмисляне (възложено след процедура по Закона за публични поръчки с възложител Министерство на Регионалното развиване и Благоустройството). В интервала 2004 – 2007 към този момент е задоволително високо в йерархията и работи като програмен шеф в Института „ Отворено общество “. Там управлява звеното за подготовка и ръководство на планове по европейски стратегии. Ето от кое място е станал огромен познавач по плановете с евросредства.

Иначе Дончев е един от най-рейтинговите членове на кабинета на Бойко Борисов. Колкото участниците в социологически изследвания имат доверие в технократа, за какъвто го считат мнозина, толкоз пък гербаджиите по места са раздвоени в мнението си за него. В последните 1-2 месеца даже се заприказва за конфликт сред две лобита – на Томислав Дончев и на Цветан Цветанов. Не от в този момент са нескрито конфликтни обстановки, свързани с „ индивида на умните и красивите “ (някои по този начин назовават Дончев) и архитекта на партията ГЕРБ. За вицето даже настойчиво се твърди, че бил доближен на финансово-медийния кръг „ Капитал “, а зад него била шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Между другото предишния месец около ремонта на кабинета самият Томислав Дончев призна за остри несъгласия с Цветанов.

Неотдавна по сигнали точно на Томислав Дончев и на онлайн изданието „ Биволъ ” стартира инспекция на компании към „ Джи Пи Груп ” за злоупотреби с еврофондове. Оказа се, че в сигнала на вицепремиера до вътрешния министър, основния прокурор и още висши институции се базира само на обява на „ Биволъ “.

Докато някои се чудят има ли връзка вицепремиерът с НПО-тата на Сорос, обществото задава много въпроси. А измежду тях е този по какъв начин по този начин се оказа, че в идващите седмици подчинените на вицепремиера по еврофондовете, чиято биография в недалечното минало е обвързвана с „ Отворено общество “, ще би трябвало да подберат тези НПО-та, които ще получат – всяко до 90 000 лева., с цел да „ проучват работата на държавни организации, комисии, министерства и държавното управление. Излиза, че страната ще дава от еврофондовете, с цел да устоя професионалните протестъри. Което не е никаква вест, ще репликират незабавно по-запознатите.

Дончев е измежду най-разпознаваемите лица в кабинета. Все отново той е за трети път в държавните управления на Борисов. Във всичките му изявления допреди месец време личеше по-малко партийна линия, повече експертна. В последно време обаче и той – няма по какъв начин, се включи в партийното говорене. Минава за безусловно проевропейски надъхан политик. Досега вицепремиерът по еврофондовете сполучливо се нарежда в тима на “Знаещите ” в политическата върхушка на ГЕРБ. За политиците се съди по делата и резултатите им. Ще забележим, както се споделя. А визитката на вицепремиера е позната на множеството. Томислав Дончев идва на белия свят на 6 май 1973 година в града на хумора, сатирата и мостовете. Зодия Лъв е, горделив дипломант на локалната математическа гимназия. В зората на демокрацията бъдещият вицепремиер напуща българския Манчестър (както са наричали града през Възраждането), с цел да се отдаде на филантропичните науки, и през 1997 година към този момент е магистър по философия от Великотърновския университет. Има и второ висше – публицистика. След университета Томислав Дончев даскалува две години, минава за малко през радио „ Габрово ” и с началото на века към този момент се е ориентирал към „ бизнеса с фондациите ” и “Отворено общество ”. „ Високотехнологичен бизнес развъдник ” в родния си град, където добива първичната си закалка в боравене с планове с непознато финансиране.

Политическата му звезда изгрява на локалните избори през 2007 година, когато „ шефът на планове ” е определен за кмет на Габрово от листата на ГЕРБ. С поемането на поста Дончев се впуска в „ огромно кандидатстване ” и за първите си 12 месеца ръководство съумява да обезпечи за града си спомагателни 14 млн. лв. към общинския бюджет. Тези му умения притеглят генералския взор и година след идването на власт на първото държавно управление „ Борисов ” през 2010 година габровският градоначалник е назначен за министър без портфейл, отговарящ за европейското финансиране. Оттогава кариерата му към този момент е позната на всички.

С жена си влезе в „ Матрицата ”

Томислав Дончев и жена му постоянно се трансформират в най-обсъжданата двойка по време на Карнавала на хумора в Габрово. Този май те безусловно влязоха в „ Матрицата“. Вицепремиерът и брачната половинка му се превъплътиха в функциите на Морфей и Тринити от именития филм. Двамата се появиха, въоръжени до зъби. Дончев носеше дълъг черен шлифер и беше неузнаваем под дебелия пласт тъмна багра на лицето си. Жена му пък беше с прибрана обратно коса, тъмни очила и прилепващ черен панталон.

За него


Продукт на партията


Томислав е артикул на партията. Доказан експерт и с безупречна известност. Познава в елементи действието на европейските институции и ръководството на евросредства.

Бойко Борисов, министър-председател


Допринесе за разслоението сред Северна и Южна България


Томислав Дончев прекомерно дълго обитава във властта и то като вицепремиер отговарящ за нововъведенията и еврофондовете. Ползва се с мнението, че е технократ, само че неговите технократски разбирания се разгръщат единствено в Южна България и Габрово. В Северна България нищо не се случва. Управлението на Томислав Дончев се характеризира с това, че 3/4 от европроектите се осъществят в Южна България и едвам 1/4 в Северна. В Южна България се развиват индустриални зони, а в Северна България такива съвсем липсват. Томислав Дончев способства доста за разслоението сред Северна и Южна България.

Васил Антонов, народен представител от Българска социалистическа партия


Земен и наличен


Томислав Дончев е човек на действието и на вярната експертиза. Лидер, който може да стимулира екипа. Иначе е огромен пич. Изключително земен и наличен.

Димитър Николов, кмет на Бургас


Не обича дългите срещи


Той (Томислав Дончев) е проникновен и предвидлив. Не обича дългите срещи. Кратко и ясно задава какво би трябвало да се направи. Човек на резултата. Дързък, не се оплаква.

Таня Христова, някогашен зам.-кмет на Габрово
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР