Той е малък, но Гинес вече знае за него. Още

...
Той е малък, но Гинес вече знае за него. Още
Коментари Харесай

Българско бебе с рекорд: Дядо, татко и внуче родени на една дата и в един и същи ден

Той е дребен, само че " Гинес " към този момент знае за него. Още щом се роди на 6 октомври, събота, Христофор Павловски смая демографите. Татко му и дядо му са родени на същия ден надлежно през 1984 и 1956 година и той все се е падал събота. За похлупак и вуйна му е родена на 6 октомври, само че през 1983 година,пише Edna.

Шансът за такова съвпадане в рождените дати бе изчислен в началото на 1 към 130 хиляди. Но след това бе поправен на 1 към 48 милиона.

Бебето се появи на бял свят в Ливърпул, където бащата Филип работи като физиотерапевт. Той е 34-годишен, родом от Прилеп в Македония, а майката Цветомира, на 31-години, е от България. Двамата от години желали дете, дори са имали планувана ин витро процедура за 8 март. Само ден по-рано обаче Цветомира се оказала бременна.

Терминът й бил 1 октомври, само че минал. Явно бебето Христофор е изчаквало. Щом обаче насрочили провокирано раждане за 7 октомври, то решило да избърза с 1 ден, с цел да стане астрален близнак с съвсем цялата рода.

" Направи ми най-големия вероятен подарък за рождения ден ", споделя щастливият баща по Би Би Си. " А дядо му Киро, като научи и се разплака от трогване. Той е доста сензитивен. "

Бебето стана звезда в Англия и медиите там се вторачиха в 4,2-килограмовото кърмаче. " Чак в Прилеп се е разчуло. Навсякъде по улиците поздравяват татко ми ", споделя Филип.

Трите генерации ще се съберат за пръв път следващата година, когато семейство Павловски ще заведе детето при гордия му дядо.

Статистикът на Би Би Си Рос Анинг съобщи: " Шансът бащата да има същия рожден ден като сина си е 1:365, колкото са дните в годината. А шансът и дядото да има същия рожден ден е 1:365х365 или кръгло 1:130 000. "

Математически вярно, единствено дето не всички дни в годината са с еднакъв късмет. Статистическият пик на ражданията е в края на септември, което демонстрира, че най-вече бебета се зачеват по Коледа. А 6 октомври е чак на 45-о място по брой на ражданията измежду дните в годината. Това прави формулата много по-сложна. А като се добави и съвпадението с рождения ден на българската вуйна Таня Колева, сестрата на Цветомира, шансът става кръгло 1:48 милиона.

Но макар взаимните им старания българи и македонци отново са за " Гинес ". В Книгата на върховете е маркирано, че сем. Медлин от град Уилмингтън в щата Северна Каролина държи върха за брой генерации, родени на една дата - 4. Там и прадядото е астрален близнак.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР