Той е капитанът на Барселона и моторът на всички амбиции

...
Той е капитанът на Барселона и моторът на всички амбиции
Коментари Харесай

Меси: Аз не командвам в Барса, искам да остана в клуба до края на кариерата си!

Той е капитанът на Барселона и моторът на всички упоритости на клуба. Лионел Меси за пръв път от доста време насам дава изявление, и то много просторно, говорейки по куп тематики като проваленото завръщане на Неймар, новината за вероятното му овакантяване на Барса следващата година, неприятното начало на сезона и още доста. Ето какво сподели Меси пред Ернест Фолч и Алберт Масноу от каталунския вестник " Спорт ":

Въпреки че предишния сезон не приключи добре групово, при все извоюваната купа в Ла Лига и стигането надалеч в шампионатите, на самостоятелно равнище видяхме един ослепителен Лео с индикатори като за " Златната топка "...

- Сезонът не беше отличен поради завършека си, въпреки че беше подобен до последните два мача. Тогава отпадането от Ливърпул в Шампионската лига беляза с черен щемпел годината ни, а след това пристигна и финалът за Купата на краля... Там ни беше мъчно да се съсредоточим поради претърпяното на " Анфийлд " и играхме съществено единствено през второто полувреме, откакто подарихме първото. Сезонът беше " неприятен ", в кавички, тъй като спечелихме единствено купата. В персонален проект се усещах доста добре на терена, при все това постоянно споделям по какъв начин най-вече ме интересуват груповите трофеи. А предишния сезон не изпълнихме задачите си.

Чувствате ли се любимец за " Златната топка "?

- Не зная, доста особена тематика е... Вече не се знае кой е любимец. В последно време се гледат отборните резултати, което не е зле, и се придава особена значимост на ШЛ, а различен път на Мондиала, въпреки че от време на време и него не помнят. Не зная. Истината е, че няма точни критерии за спечелилия. Никога не съм се чувствал любимец или нефаворит. Вече споделих, че самостоятелните призове са на второ място.

Как е травмата Ви?

- По-добре. Много неприятно беше, че стана в първата подготовка в подготовката. Беше простичка травма и когато след петнайсетина дни си мислех, че съм добре, в една от тренировките преди мача с Бетис ми се възобнови, мъничко ми се отвори, по тази причина трябваше да съм отвън терените още време. Казваха ми, че с прасеца е комплицирано и че може да подлъгва, че е добре, само че към този момент и от личен опит зная какво е. Затова съм спокоен и ще играя, когато съм в действителност сигурен, че няма да се потрети, тъй като тогава бих отсъствал доста повече време. Все още упражнявам самостоятелно и нямам точна дата за завръщане, та ще върша проби. Срещу Валенсия сигурно няма да играя, ще забележим за Борусия (Дортмунд) или Гранада.

Разтревожен ли сте от това начало на сезона на Барса?

- Не. Стартът е чудноват, тъй като имахме анормален брой травми, а против Атлетик Билбао направихме огромен мач, въпреки че не бихме, а там не е елементарно. Срещу Бетис видяхме огромен тим, изключително второто полувреме. После отново ни беше мъчно на открито - против Осасуна. Не се безпокоя, само че би трябвало да си дадем сметка, че е доста неприятно да стартираме по този начин и че след паузата би трябвало с едно тракване на пръстите да се засилим и да си взимаме мачовете.

Бихте ли приел този сезон да вземете ШЛ и да изгубите купата?

- Не, не бих. В началото на всеки сезон споделяме едно и също факсимиле, само че то е истина: желаеме да спечелим всичко. Ще опитаме отново, а след това ще забележим какво сме съумели. Разбира се, че бих желал да спечелим ШЛ, тъй като много време не сме, а този клуб би трябвало да печели Европейската купа. В персонален проект аз също желая отново да я подвигна. Все отново не бих се подписал под такава договорка: желая и двете!

Кой от противниците - Атлетико Мадрид, Реал Мадрид и други - се укрепи най-добре?

- Според мен всички. Атлетико направи огромен тим с доста положителни попълнения. Изглеждаше, че се е обезоръжил, а най-после построи доста уравновесен състав, с доста разновидности... Реал Мадрид също, колкото и да се приказва, че отново играят все същите. Докара топ играчи като Еден Азар. Ювентус бе отличен на пазара, Манчестър Сити също. Генерално видяно, всичко е по-изравнено и всички грандове стават все по-силни.

Вече споменахте огромното отчаяние от " Анфийлд ", само че не сте обяснявал в никакъв случай какво се научава от съкрушителни вечери като тази или като онази в Рим?

- Не съответно от този мач, а от претърпяното към този момент доста пъти в ШЛ: научихме, че стига и единствено един мач, колкото и добра начална преднина да си имал, с цел да те изхвърлят зад борда; че британските игрища оказват помощ неописуемо доста на динамичността на своя тим, в случай че му потръгне; че с цел да спечелиш шампионата, би трябвало да вкараш гол на непознат терен. Това последното е най-важното. Когато спечелихме ШЛ, успявахме да се разпишем във всяко посещение. Не просто бяхме по-добри от останалите, а и постоянно вкарвахме голове.

Дойдоха Френки де Йонг, Антоан Гризман, Хуниор Фирпо и Нето. По-добър ли е съставът от този предишния сезон?

- Не зная. Тогава също имахме отличен състав. С новите и мощни играчи имаме доста разновидности, доста смени - и в средата на терена, и в офанзива. Все отново изводът ще пристигна съгласно резултатите ни в края на сезона.

Барса опита да купи и Неймар, само че не съумя. Щяхте ли да се радвате да се завърне той?

- Истината е, че да, въпреки че разбирам и съперниците на тази концепция. Нормално е да ги има след всичко случило се към напускането на Ней. В чисто състезателен проект обаче за мен той е един от най-хубавите в света и тимът ни явно щеше да увеличи възможностите си да реализира желаните от всички нас резултати.

Смятате ли, че бе сторено всичко допустимо да се завърне?

- Наистина нямам визия. Нямах доста информация по какъв начин текат договарянията, с цел да мога да отговоря.

Имахте ли чувството, че опитът бе изработен единствено с цел да се поддържа съблекалнята спокойна?

- Не зная какво се случва в управлението. Зная единствено това, за което съм си приказвал с Ней. Той имаше огромно предпочитание да се върне, само че не зная дали клубът в действителност го е имал. Разбирам и че е доста мъчно да се договаря с Пари Сен Жермен след всички истории с Барса, пък и въпреки всичко Ней е един от най-хубавите, тъй че няма по какъв начин договарянията да текат без спънки. Няма по какъв начин да изкажа мнение, когато го оформям не на основата на обстоятелства, а на изявления и приказки. В края на краищата не всичко е изключително ясно.

Следяхте ли тематиката изкъсо?

- Да, естествено, тъй като бих желал Ней да се върне поради приноса му освен в състезателен проект, а и откъм имидж, спонсори, напредък на клуба. Клубът около него също би направил скок, само че не щеш ли не стана.

Как претърпя той лятото, съдейки от диалозите му с Вас?

- Не съм приказвал с него след края на цялата тази теленовела. Аз получих травма, а той стартира мачовете. Онова, което знаех от него до този миг, е за голямото му предпочитание да се завърне.

Мислехте ли си в някой миг, че договорката е реалност?

- Толкова неща минаваха през главата, че... Както ти споделих към този момент, всеки ден излизаха разнообразни информации, а човек в никакъв случай не знае същинската същност на договарянията в такива покупко-продажби.

-Писа се, че съблекалнята желае този трансфер. Така ли е?

- Много се приказва и се написа... Не, не сме изискали този трансфер, само че когато чухме, че Ней може да пристигна, несъмнено, дадохме мненията си, както сторихме за Гризман и други пристигнали и недошли играчи. Никога обаче не сме поставяли ултиматуми.

Разочарован ли сте от развръзката?

- Не. Бих се радвал да се върне при нас, само че както към този момент споделих, имаме ослепителен състав за офанзива на всички цели и без него.

Това лято, както се случваше и преди, някои приказват по какъв начин Вие командвате в клуба и управлението слуша и извършва заповедите Ви. Какво смятате за тези клюки?

- Свикнал съм, тъй като не ги слушам за първи път, а се потвърди за кой ли път и това лято, че не е по този начин. Същото ми се случва и с националния тим - че аз или татко ми назначаваме селекционери и дефинираме титулярите. Не обръщам към този момент внимание на това. Зная каква е действителността, каква е функционалността ми и не влизам в тези полемики.

Значи истината е, че не Вие командвате?

- Естествено, че не предвождам - аз съм просто един от футболистите. Единственото, което желая, е да продължа да спечелвам трофеи, отпред с Европейската купа, и да давам най-хубавото от себе си на тима, а то е да играя футбол.

Писа се също, че съблекалнята не желае Гризман. Имахте ли опция към този момент да го опознаете?

- Много малко, тъй като откогато се върнах лятото, съм контузен и упражнявам самостоятелно. После всички отидоха на турнето и чак след завръщането им прекарахме малко време в съблекалнята, само че не и в тренировките. Ще имаме опцията да споделим много неща.

Някои Ваши съотборници изрекоха обществено паниката си от неособено професионалното държание на Усман Дембеле, който не оставя никого апатичен. Как Ви се коства той?

- Виждам, че има впечатляващи качества, че може да прави каквото си изиска с топката, че е доста млад и че тази година е доста значима за нега, с цел да направи упования от всички барселонисти скок. Трябва да се промени към това да е експерт, да си сложи ясната цел да победи в Барса. Надявам се да няма малшанса с травмите от последните две години, тъй като и през предишния сезон отпадна от сметките, когато най-вече имахме потребност от него. Той има голям капацитет, впечатляващ футболист.

От последните 21 прехвърлянето от сезон 2014/15 насам едвам шестима не престават в тима. Защо се провалят толкоз доста играчи?

- Защото е доста мъчно да играеш в Барселона. Това е най-големият клуб на света и всичко, което го заобикаля, е комплицирано - публиката, обкръжението, публицистите... Някои са самоуверени и твърдоглави и не усещат този напън, други клякат под него. Не всички сме идентични.

Влияе ли това, че се смениха четирима механически секретари в последните години?

- Не. Наистина би било добре за клуба да има непоклатимост, а тази служба е значима, тъй като индивидът на нея докарва мечтаните от треньора играчи и би трябвало да е огромно име, което другите клубове и търсените попълнения да почитат. Карлес Пуйол върви натам и би бил идеалният за поста, само че не съм приказвал с него дали има интерес.

Плашехте ли се от уволняване на Ернесто Валверде?

- Когато се случат сходни неизпълнения на задачите в две години, всички се плашат, изключително това лято. Както споделих и тогава обаче, виновността е напълно на нас, играчите, и треньорският щаб няма никаква за мача ни в Ливърпул. Дотогава правехме суперсезон, доминирахме в лигата от начало до край и се класирахме на край за купата.

Президентът Бартомеу споделя, че съгласно контракта Ви можете да си тръгнете даром в края на този сезон. Трябва ли барселонистите да се тревожат?

- Всъщност не мога да потвърдя нищо, тъй като в договорите има уговорка за конфиденциалност и бих я нарушил. Мога обаче да кажа, че желая да остана в Барса допустимо най-дълго - до края на кариерата си, тъй като това е моят дом. Не желая обаче и да имам дълъг договор и да заставам единствено тъй като съм привързан - желая да съм тук, тъй като съм добре физически, играя и съм с значима роля. Има и още едно значително изискване: желая да съм част от печеливш план, да продължа да спечелвам огромните титли. За мен клаузите и парите не значат нищо, напълно друго ме стимулира. Нямам желание да се местя където и да е, само че желая да продължа да се боря за най-значимите купи.

Значи ще карате година за година?

- Договорът бе подписан преди немного време. Моята концепция е да продължа в Барса, до момента в който се виждам кадърен да способствам за триумфи и до момента в който физиката ми го разрешава. Контрактът не е нещо, което ме тревожи, а и не го движа аз този въпрос, а татко ми. Аз единствено предавам своите мисли.

Изморявате ли се от време на време да сте Лео Меси?

- Не, тъй като с помощта на Бог изживявам впечатляващи неща и е доста хубаво, само че е истина и че бих желал понякога да съм неусетен, изключително когато съм с децата в учебното заведение или на улицата. Понякога ги карам в 8:30 сутринта и ме наобикалят за фотография или подпис, до момента в който още дремя вътрешно. Не се окайвам обаче, пък и постоянно излизам от у дома надъхан за това което ме чака.

Как изживяхте гибелта на дъщерята на Луис Енрике?

- Беше извънредно. Никой не го очакваше, изключително при подобен мъничък човек, въпреки че знаехме по нещо за това по какъв начин върви лекуването. За злощастие тези неща се случват доста по света, само че когато те удари толкоз от близко... с претърпените моменти с нея, с ходенето на учебно заведение с дребните, с другарството с детето на някой съотборник. Тези неща нямат пояснение и го изживяхме доста тежко. Всички имаме деца и е немислимо страданието на фамилията. Темата е доста тежка и не желая да приказвам.

Кристиано Роналдо Ви предложения обществено на вечеря? Приемате ли тази покана и по какъв начин се виждате там?

- Нямам проблем с него, постоянно съм го казвал. Не бяхме другари, тъй като не сме делели една съблекалня, само че постоянно се виждахме по галавечери и награждавания. Дори на последната церемония си говорихме най-вече и бяхме най-близо един до другиго. Не зная дали ще я има тази вечеря, защото не зная дали ще пресечем пътищата си - въпреки всичко всеки от нас живее на друго място и има своите лични задължения. Ако обаче се случи, нямам никакъв проблем. /topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР