Той е Железният човек и един от най-успешните актьори в

...
Той е Железният човек и един от най-успешните актьори в
Коментари Харесай

История за изкупление. Робърт Дауни Джуниър, който избра киното пред наркотиците

Той е Железният човек и един от най-успешните артисти в Холивуд. Дълго време обаче в неговия живот опиатите и кариерата вървят ръка за ръка.

Той е единствено на пет години, когато татко му го вкарва в света на Холивуд . Впоследствие обаче му демонстрира и света на опиатите.

След поредност от възходи и падения Робърт Дауни Джуниър печели борбата със зависимостите. Днес той е считан за един от най-хубавите артисти в Холивуд с четири награди „ Златен глобус “ и две номинации за „ Оскар “.

Дауни Джуниър в неделя за поддържащата си роля на Люис Щраус във кино лентата „ Опенхаймер “ .

Той израства в Ню Йорк в семейство на актьори - татко му е прочут режисьор, а майка му - актриса. Още на пет Дауни Джуниър получава първата си роля във филм на татко си.

През 70-те години на предишния век бащата на Робърт Дауни Джуниър е под светлините на прожекторите. Това дава опция на сина му да участва на някои от най-големите празненства по това време. Пред той споделя, че когато е на шест или седем години пуши първата си цигара с марихуана дружно с татко си.

Заедно с това той стартира и актьорската си кариера. На 7-годишна възраст идва вторият му филм - „ Палатът на Мезар “ , където играе дружно с майка си. Талантът и кариерата му се развиват последователно и той учи от всички към себе си.

„ От господин Джелисън, учителят по театрално изкуство в гимназията в Санта Моника. Или от Рамон Естевес, брата на Чарли и Емилио, който ме научи да танцувам степ за „ Оклахома “. Преди да дойда на Запад, в гимназията „ Саймън Барух “ играехме [мюзикъла] „ Коса “, споделя Дауни Джуниър пред Венити Феър.

Актьорът играе поддържащи функции в няколко кино лентата, в това число в „ Нечиста просвета “ от 1985 година Това води до присъединяване в комедийното телевизионно шоу „ На живо в събота вечер “, което продължава да се излъчва и до през днешния ден.

Големият пробив за него е през 1987 година Тогава Дауни Джуниър влиза в основната роля във кино лентата „ Свалячът “ . Критиците го виждат и стартират да го назовават най-талантливия артист на своето време. Същата година излиза и филмът „ На дъното “ , който трансформира отношението на Дауни Джуниър към опиатите и алкохола.

„ Играех наркозависим и за мен ролята беше като фантом на бъдещето. Героят беше пресилване на самия мен. След това нещата се трансформираха и в някои връзки аз се трансфорах в пресилване на героя “, споделя Дауни пред през 2003 година

През 1992 година Дауни Джуниър влиза в ролята на Чарли Чаплин, за което получава първата си номинация за „ Оскар “.

През 1996 година служители на реда го стопират за превишаване на скоростта. В колата му обаче откриват хероин и кокаин, а това му носи надалеч по-големи последици. Той е изпратен в рехабилитационна клиника, откъдето бяга. Отива във втора, само че бяга и от там. През 1999 година получава присъда от 36 месеца затвор.
 Робърт Дауни Джуниър на първата си обществена поява, откакто е освободен от пандиза.
Една година по-късно той е освободен предварително. Кариерата му не завършва поради присъдата. Веднага откакто излиза, той подписва контракт за присъединяване в сериала „ Али Макбийл “ , за който получава първия си „ Златен глобус “ за поддържаща роля.

По-късно същата година обаче Робърт Дауни Джуниър още веднъж е заловен с опиати. Въпреки това получава контракт и за втория сезон на „ Али Макбийл “. През 2001 година е забелязан да скита необут в Калифорния , заради което компанията „ Фокс “ приключва контракта му. След това той изпитва компликации да откри нова роля.

Дауни Джуниър обаче получава още един късмет, откакто Мел Гибсън го кани в своя филм - „ Пеещият детектив “ , който излиза през 2003 година

„ Всички бяха подготвени да го отпишат, а това беше мъчно да се гледа, тъй като той е толкоз надарен “, споделя Гибсън пред Венити Феър.

Тази роля още веднъж отваря пътя на Дауни Джуниър към Холивуд. Той взе участие във кино лентата на Джордж Клуни „ Лека нощ и шанс “ , както и в „ Камера потъмняла “ .

Официално не е известно по кое време тъкмо артистът стопира опиатите. От негови изявленията излиза наяве, че това евентуално се случва през 2003 година, откакто Мел Гибсън му дава опция да се завърне в киното.

„ Случи се по този начин, че се оказах в една обстановка за финален път и си споделих: „ Знаеш ли какво? Не мисля, че мога да не преставам по този метод “. И потърсих помощ “, споделя той пред през 2014 година

В годините по-късно за него идват знакови филми като „ Железният човек “, „ Шерлок Холмс “, „ Шерлок Холмс: Игра на сенки “, „ Отмъстителите: Краят “, а през 2023 година и „ Опенхаймер “.
 Робърт Дауни Джуниър дружно с фигура на Железния човек
Робърт Дауни Джуниър е чист повече от 21 години и споделя, че пътят му към дълготрайното възобновяване е почнал с нещо просто - с молба за помощ.

През 2022 година излиза неговият филм, отдаден на татко му, в който той споделя за голямото въздействие, което Дауни Старши е имал върху живота на сина си - както положително, по този начин и неприятно.

„ Това е нещо като история за възмездие, която няма благополучен край, само че е занимателна. А това са обичаните ми истории “, споделя Дауни Джуниър, представен от списание.

Освен с актьорско майсторство и продуциране на филми през днешния ден той се занимава и с филантропия. През 2020 година Робърт Дауни Джуниър оповестява, че основава организацията си The Footprint Coalition, чиято цел е да употребява нанотехнология и роботи за почистването на планетата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР