Той е художник, карикатурист, режисьор и продуцент на анимационни, игрални

...
Той е художник, карикатурист, режисьор и продуцент на анимационни, игрални
Коментари Харесай

Анри Кулев ще получи Наградата на София за своя принос към изкуството на киното

Той е художник, карикатурист, режисьор и продуцент на анимационни, игрални и документални филми или казано с една дума Артист. Талантът на Анри Кулев принадлежи на българската просвета сред два века. Роден е в Шумен през 1949 година. С автентичен почерк в класическата акварелна техника, Анри Кулев основава стотици рисунки: илюстрации, карикатури, комикси, анимационни книги. Творбите му имат мощен обществен заряд, постоянно подигравка и внимателно възприятие за комизъм. Част от тях излизат в разнообразни периодически издания.
Анимационните филми, които Анри Кулев основава, са носители на редица интернационалните награди. Сценографията му съпътства най-хубавите спектакли на театралния режисьор Димитър Гочев в Германия. От 1993 година Анри Кулев е професор по анимационна постановка и създател на катедрата по анимация в Нов български университет. Директор е на Световния анимационен фестивал във Варна. Член на журито на доста интернационалните фестивали. Прави независими изложения – графика, анимационни ескизи и живопис в Анеси, Хирошима, София, Оберхаузен, Краков, Берлин, Москва, Братислава, Пловдив, Варна.
През 2019 година Анри Кулев означи своя 70-годишен празник. Увенча го с първа книга – албум с еротични рисунки „ Ориент Sexpress “ и премиерата на игралния филм „ Имало една война “. Двуезичното издание на Нов български университет включва над 300 илюстрации, а премиерата бе придружена от галерия с над 50 истински рисунки, включени в сборника.
„ Рисунките бяха много свенливи първоначално, от ден на ден се освобождават с времето, само че автоцензурата постоянно работи “ – споделя Анри Кулев за работите си, оповестени в интервал от 30 години в разнообразни вестници, в които по думите му постоянно „ с изключение на формалната страна, рисунката би трябвало да има политически нюанс “. „ Искам да видя тия смелчаци, които настояват, че не вършат никакви взаимни отстъпки със себе си – истината е, че всички непрестанно ги вършим “ – прибавя актьорът.
За Анри Кулев доцент Георги Лозанов споделя: „ Анри Кулев е българският художник, приел от дълго време предизвикването да лекува комплексите на нацията във връзка с половото. (...) Той изобретателно и подигравателно се опълчва на подправената обществена нерешителност във връзка с половото, която го запраща в низините на частните връзки, трансформира го в жертва на човешката долница, на трапезния комизъм и чалгаджийския цинизъм, лишава го от естетическата и интелектуална отбрана. “
24-тият София Филм Фест ще посвети ден от програмата си на творчеството на Анри Кулев. На 13 март в Дома на киното ще бъдат показани фрагменти от някои от най-важните филми на режисьора. След това в обичайна графа „ София град на киното – изявление с подпис “ ще се състои обществен диалог с Анри Кулев, следван от разкриване на галерия с определени страници от истинския сториборд на най-новия му филм „ Имало една война “, който ще може да се гледа същия ден от 16.00.
„ Имало една война “ е по сюжет на Влади Киров и споделя за Сръбско-българската война от 1885 година - историческо време, което за първи път е обект на внимание в българското кино.
„ Влади беше историк, кинодраматург и публицист. Тези съчетания в едно направиха текста му доста добър. От друга страна, това е един извънреден интервал за България - интервал на възторг, на слагане на основите на една страна. Съединението е в основата на модерна България. За интервала към Съединението има толкоз богат материал - освен исторически, могат да се вършат доста документални и игрални филми. Това е една неразучена страна на българския възторг ”, споделя Анри Кулев. „ Често пъти това, което вършим по пътя, е по-важно от крайния резултат. Ние сме хора, ние сме едно общество, което е в непрестанно придвижване. По някакъв метод този филм кореспондира и с живота ни - човек е непрекъснато на път. Съдбите на хората са по-важни от протичащото се. Те са в основата, те са дребните тухлички, които построяват обществото ”…
В основните функции в „ Имало една война “ са Луиза Григорова-Макариев и Севар Иванов. В актьорския състав влизат също Любомир Петкашев, Иван Бърнев, Филип Аврамов, Самуел Финци, Цветан Алексиев, Емил Котев, Здравко Москов. Във кино лентата вземат участие и доста задгранични артисти, измежду които и Бен Крос.
Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена на Анри КУЛЕВ на церемонията по разкриване на 24-тия София Филм Фест на 12 март, в зала 1 на НДК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР