Той е господар на Съюза на съветските социалистически републики (СССР)

...
Той е господар на Съюза на съветските социалистически републики (СССР)
Коментари Харесай

Горбачов - първият и последен президент на СССР, който се снима в реклама на пица Хът

Той е стопанин на Съюза на руските социалистически републики (СССР) 6 години - от 1985 до 1991 година Последователно общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз (комунистическата партия), ръководител на Президиума на Върховния съвет и първи и финален президент на Съветския съюз. Баща на перестройката, чиято политика довежда до края на Студената война със Съединени американски щати и раздробяване на Съюз на съветските социалистически републики. Носител на Нобелова премия за мир.

Точно преди 30 години - на 15 март 1990 година, седмият руски водач Михаил Горбачов става президент на настояща Русия. Уважаван от мнозина и отричан от доста други, той остава един от международните политически водачи, оставил вечно диря в историята.

През същата година в Съюза Конгресът на националните депутати приема закон, който най-сетне разрешава многопартийна система. По това време е въведен и нов институт в страната - постът на президента. Вместо обаче да бъде избиран от жителите, е решено президента изберат депутатите, а чак при идващия избор това да стане посредством гласоподаване. Горби, както го назовават години по-късно, споделя, че отговорни за ориста на днешна Русия са заговорниците, които пробват да го смъкват от власт с пуч единствено година по-късно...

 Като млад политик...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР