Той е добър човек. Просто ви представлява много добре. С

...
Той е добър човек. Просто ви представлява много добре. С
Коментари Харесай

Тръмп посреща днес "приятеля" Ердоган със заплаха от санкции

Той е добър човек. Просто ви съставлява доста добре. " С тези думи строителният бизнесмен Доналд Тръмп разказва " мощно уважавания " турски министър председател Реджеп Тайип Ердоган през 2012 година при откриването на " Тръмп тауър " в Истанбул.

Днес като президент на Съединени американски щати Тръмп се среща с турския си сътрудник, който нееднократно е защитавал и е наричал " другар " и " пъклен добър водач ". " Ройтерс " отбелязва, че двамата имат здрава връзка и това евентуално, съгласно мнозина, е единствената причина последните години да не доведат до цялостен срив на връзките сред Турция и Съединените щати.

Все отново сериозните проблеми сред двете страни, съюзнички в НАТО, остават. Визитата на Ердоган във Вашингтон бе под въпрос, откакто стартира турската интервенция " Извор на мира " в Сирия. Тя промени наличието на Съединени американски щати, които помагаха на доминирани от кюрдски сили бойци, открили надзор над огромна част от Сирия, и стана мотив за отчасти евакуиране на Вашингтон (и смяна на салдото на силите на терен) - решение, което Съединени американски щати по-късно ненапълно преразгледаха.

Покупката на ракетни комплекси С-400 от Русия към този момент бе довела до решение за изключване на Турция от програмата за изтребители F-35, а турската интервенция (третата в Сирия) бе последвана от решение за наказания, наложени от Тръмп (отменени) и благоприятни условия за нови ограничения, оповестени от конгреса. Камарата на представителите даже гласоподава резолюция, признаваща всеобщото изтребване на арменци в Османската империя доскоро над век за геноцид. Тази седмица някои конгресмени изпратиха до Тръмп писмо с искане поканата към турския му сътрудник да бъде оттеглена. От последното му посещаване насам някои напомнят и за багра, нанесен от защитата му на кюрдски деятели.

Частта с Ердоган и Тръмп

Досега не са били налагани съществени наказания на Турция поради тези противоречиви точки и връзките сред президентите помогнаха.

Според Сонер Джагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика " в връзките САЩ-Турция частта с Ердоган и Тръмп е единственият съставен елемент, който работи сега. " Същевременно " доверието сред държавните организации на двете страни се е сринало " и в Съединени американски щати има сериозен яд към Турция " и противоположното ".

Съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурост Робърт О`Брайън обаче съобщи пред Си Би Ес в неделя, че опасността от наказания към този момент е действителна. " Ако Турция не разкара С-400... евентуално ще има наказания. Турция ще усети резултата им. " Анкара, която одобри първата доставка на съставни елементи от С-400 това лято, упорства, че внедряването на тази съветска военна техника в страна от НАТО не основава опасности за Алианса. Тя споделя и че пробвала да купи американските комплекси " Пейтриът ", само че те били прекомерно скъпи.

За " Ройтерс " почитан чиновник на американската администрация декларира, че главните цели на Белия дом през днешния ден са Ердоган да бъде уверен да се откаже то С-400 и да се съгласи на трайно преустановяване на огъня в Сирия (нещо, което Тръмп опита да разгласи, че към този момент се е случило, с американска помощ, въпреки решението за по-дълго прекъсване на интервенцията да пристигна след диалог на Ердоган с съветския му сътрудник Владимир Путин). При единодушие Вашингтон може да върне Анкара в програматат за F-35 и да предложи двете страни да подпишат комерсиална договорка за 100 милиарда $, споделят двама чиновници на администрацията.

Какво мисли Турция

Анкара обаче не приема концепцията, че би могла да се откаже от С-400 съгласно турски представител, представен от организацията. Не се гледа добре и на смяната в проекта на Съединени американски щати - американското наличие в Сирия да продължи поради петролните обекти на изток и по този начин да не поставя завършек на съдействието с кюрдските бойци. Според служителя " оставането на американски войски на петролните полета в Сирия не е в духа на направеното в Сирия ", а " поддръжката, която Съединени американски щати оказва на (кюрдските Сили за отбрана на народа, считани от Турция за терористи - бел.ред.) е една от най-големите закани " за двустранните връзки.

Освен това Вашингтон, следил по-скоро безучастно похищенията против демокрацията в страната, би желал да бъдат свалени обвиняванията против американски консулски чиновници, изправени пред съда в Турция. Ердоган също има претенции - да вземем за пример да бъде екстрадиран духовникът Фетхуллах Гюлен, който съгласно турските управляващи стои зад несполучливия опит за прелом от 2016 година

Година след валутната рецесия, за която решения на Съединени американски щати способстваха, двамата водачи разменяха реплики най-много за Сирия. Тръмп се обърна до Ердоган и с писмо, призовавайки го да " не бъде простак ". От своя страна турският държавен глава съобщи неотдавна, че и дваматта са " на едно мнение... за потребността от решение на проблеми и възстановяване на връзките макар облаците в двустранните ни връзки. "

Самият Ердоган съобщи преди пътуването, че работи за " нов интервал " в двустранните връзки по въпросите на сигурността, съобщи Анадолската организация. Президентът добави, че за него ще са на дневен ред както връзките на Съединени американски щати с " терористи " (държавната организация съобщаваше в последното време, че американски бойци реализират още веднъж патрули с кюрдските бойци на фона на руско-турските), по този начин и ориста на Гюлен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР