Той е автомобилен състезател, филантроп и баща. Победител в състезанието

...
Той е автомобилен състезател, филантроп и баща. Победител в състезанието
Коментари Харесай

Състезателят, който иска да спре агресията - по пътя и не само

Той е авто играч, човеколюбец и татко. Победител в надпреварата " 24-те часа на Льо Ман ", създател на няколко благотворителни организации – една от тях в България. Обича да оказва помощ за развиването на младите. Пристрастен към адреналина, намира цялостната независимост в рисковите спортове и прекарвания.

Той е Ник Левентис – индивидът, който отвън светлините на прожекторите се успокоява и въодушевява от музиката на Боб Марли, пробва се да намира повече време за двете си дребни момчета и макар че 38-годишният Ник е роден във Англия, назовава България своя втора татковина.

Един от най-близките му хора е наш съотечественик: " Людмил беше пощальон с мотоциклет във Англия. Видял е злополука, в която другар на татко ми е бил жертвата. Друг водач го блъска и бяга. В този миг Людмил стартира да го преследва, настига го и му взима всички данни. 6 месеца по-късно той одобри да отиде на вечеря, с цел да му се отблагодарят, а аз инцидентно присъствах. Бях толкоз впечатлен от жертвоготовността му към чужд, че го поканих да бъде мой водач, а в следствие стана дясната ми ръка”.

Сега Ник е в България поради самодейността „ Не на експанзията на пътя”, проведена от неговата фондация „.Вълшебен свят”.
Снимка: bTV
„ Хората си мислят – колкото по-яростен съм, толкоз по-бърз ще съм. Най-хубавото нещо на моторните спортове и картинга е, че регистрират времето на обиколката, тъй че можеш да видиш разликата. Ако минете обиколката, до момента в който сте ядосани, ще останете изумени какъв брой по-бавни сте, в сравнение с в случай че сте спокойни. Също по този начин, в случай че човек е сърдит, цялата му сила на пътя е ориентирана към яростта. Ако се случи нещо, което да го разсее – да вземем за пример дете, което пресича, птица, която прелита, възможностите да забележите тези неща са доста по-малки”, разяснява Ник.

Според него неналичието на обучение и схващане е в дъното на казуса с агресивното шофиране в България. „ Другият проблем е полицията. Да, хората би трябвало да схващат казуса, само че служителите на реда са тези, които би трябвало да ползват законите. Нещо, което ми прави усещане в България и въобще в региона, тъй като много пътувам из Източна Европа, е това, че като направиш нещо неприятно на пътя, можеш да се измъкнеш от полицията, като си платиш”, добавя той.
Снимка: bTV
Във Англия имаш 12 точки и за всяко рисково деяние на пътя или превишаване на скоростта отпадат по 3 точки. Останеш ли без нито една, губиш книжката си за 18 месеца. Полудневен курс по безвредно шофиране значи 6 месеца по-малко наказване.

Самият Ник има трагичен живот. Деменция лишава майка му, най-хубавият му другар умира на „ Льо Ман”, тежка травма на гръбнака го отхвърля от професионалните ски на 23 година
Снимка: bTV
През 2010 година той и тимът му печелят едно от най-тежките автомобилни надпревари – " 24-те часа на Льо Ман ". „ Адреналинът може да е твоят най-хубав другар и най-лошият ти зложелател. Всичко е до това да го насочиш в вярната посока”, счита Ник.

Левентис печели „ Льо Ман” с тим на име „ Стракка Рейсинг”, основан от самия него две години преди надпреварата и кръстен на фермата на баба му в Кипър. Там е живяла баба му. До 103-годишна възраст.

Какво значи да си човеколюбец? Според Ник всеки може да бъде подобен – дори и да не помагаш материално, позитивното отношение е задоволително, с цел да усмихнеш някого, а това е достижение. В същото време, той счита, че в наши дни поради обществените мрежи огромен % от тези жестове са единствено пиар.
Снимка: bTV
През 2010 година Ник Левентис скача благотворително с парашут от 19 000 метра. Скокът е от хеликоптер над Еверест. След него съумява да събере над 100 000 евро за деца, държани в иго: „ Бях учуден от мащабите на детска употреба в Тайланд. Там не ставаше въпрос просто за проституция, а за детска проституция, в която бяха наранени и девойки, и момчета. Взимаха ги от Бирма, където имаше революция в оня момент”.
Снимка: bTV
Кой е актуалният воин за Ник Левентис? „ Може би един от най-големите герои за мен е Боб Марли. Когато бях на три само неговата музика можеше да ме успокои. Защото свръхактивно дете. Като дребен прекарвахме доста време на Карибите, където слушах доста реге. После кръстих по-големия си наследник Марли, а дребния – Зион. Боб Марли има необикновен отпечатък върху живота ми – музиката ми влияеше ужасно, историята му – също. Той е от тези персони, които са съумели да свържат толкоз доста хора”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР