Той е артистичен директор на Националния театър в Тулуза, Франция,

...
Той е артистичен директор на Националния театър в Тулуза, Франция,
Коментари Харесай

Галин Стоев, който изправи митологичното зло пред съда в Хага

Той е артистичен шеф на Националния спектакъл в Тулуза, Франция, само че пристигна да открие сезона на Народния спектакъл в София. С режисура, за която счита, че е безусловно наложителна за България. Независимо от острите реакции, които тя провокира в избрани среди. Той е режисьорът Галин Стоев.

" Галин направи от мен Шекспир ".

Това са думи на украинската драматуржка Саша Денисова след премиерата на пиесата ѝ " Хага " в Народния спектакъл. Досега тя е поставяна два пъти - в Познан, Полша, и в Бостън, Съединени американски щати. В България обаче за пръв път се играе на сцената на държавен спектакъл.

Галин Стоев припознава слагането на " Хага " като своя персонална идея още сега, в който гледа пиесата за пръв в Полша. В нея се споделя за правосъден развой против Путин и обкръжението му поради осъществяването на военни закононарушения в Украйна. Трибуналът се случва във въображението на дете от Мариупол, изгубило всичките си близки.

За самия Стоев тази режисура е извънредно значима надалеч оттатък чисто художествения ѝ смисъл.

" Аз си дадох сметка, че това се случва един път в живота - да работиш материал, в който да няма безусловно никакъв филтър сред него и това, което се случва [реално] сега ", споделя той. " Мисля, че театърът доста рядко получава такива шансове, само че когато ги получи, евентуално той може да отреагира доста по-силно, в сравнение с всичко останало, което реагира сега - политици, медии, улица и така нататък "
Войната
От самото ѝ начало Галин Стоев заема остра и безапелационна позиция против пълномащабната съветска инвазия в Украйна . Според него войната на Русия против прилежащата ѝ страна е дотам лишена от смисъл и обикновена човешка логичност, че не би могла да бъде обяснена даже с материалистическите постулати от времето на комунизма.

" Тя може да бъде обяснена само и единствено с митологични понятия, с понятия за пробуждане на злото, за активизиране на злото, и за материализиране на злото в границите на една страна, която действа като мафиотска конструкция. И която има и нуклеарно оръжие ", споделя той.

Самият Стоев не знае дали в действителност ще се стигне до миг, в който отговорните за жестокостите, осъществени по време на тази война, ще дават отговор пред Международния арбитражен съд за действията си. Но е уверен, че тя ще бъде изгубена от Русия, тъй като няма случай в историята на човечеството, в който тоталитарен режим, съумял да трансформира цяла една страна в империя на злото, да победи.

" В последна сметка в бъдещето на човечеството не могат да съществуват такива злокобни режими като този на Путин . Те рано или късно се саморазрушават, тъй като злото в същността си, в случай че щете на равнище ДНК-структура, е замислено по този начин, че то унищожава всичко по пътя си и най-после унищожава самото себе си. Просто на нас ни се падна късата съчка да сме очевидци на тази извънредно грозна, античовешка, нечовечна мъка, само че се надявам здравият разсъдък да спечелва в последна сметка и ние да се окажем от страната на светлината, а не от страната на мрака ", споделя режисьорът.

Стоев, който живее и работи във Франция , е уплашен и от огромния % проруски настроени български жители, политици и други фигури, заемащи виновни публични постове. Но по думите му " естествените хора " въпреки всичко са повече и не трябва да бъдат подценявани.
Силата на театъра
Убедеността на режисьора, че с " Хага " прави освен това от художествена режисура идва от вярата му в " скритата мощ ", която съгласно него носи театърът.

" Тя е обвързвана и с това, че по принцип в свободния свят хората, занимаващи се с изкуство, са хората, които пазят най-прогресивните и демократични хрумвания по опция. Тук [в България - бел.ред.] към момента не е по този начин, само че се надявам най-малко с тази дребна капка този развой да продължи да пораства и да стане мотор за това хората, правещи изкуство и в частност спектакъл, да бъдат доста по-съзнателни към личната си работа ", споделя Галин Стоев пред Свободна Европа.

Режисьорът ясно вижда резултата от скритата мощ на театъра и по време на подготовките с актьорите преди премиерата на " Хага ".

" Аз започнах с един състав от превъзходни артисти, които нямаха изключително отношение, нито кой знае каква информация за протичащото се в Украйна. Сега в случай че ги питате, някои от тях са абонирани за Телеграм канали, наблюдават всички вести и в действителност, оттатък художественото занимание, чувствам и качване на равнище на разсъдливост, което е доста хубаво. "
Изкуството като антипропаганда
В последна сметка това, което в допълнение стимулира Галин Стоев да режисира " Хага " в България, а не във Франция, е фактът, че прекомерно малко български създатели се осмеляват да слагат под светлината на прожекторите тематиката за войната в Украйна. Като че ли по инерция от времето на социализма, българското изкуство постоянно избира да не заема по-категорична гражданска позиция по значимите тематики на деня. Особено когато обществото ни е мощно разграничено по тях.

" Факт е, че още в късния социализъм, от това, което аз си припомням, изкуството беше добре опитомено и изпълняваше управителните наставления на партията. В този смисъл то беше поддържано, само че не беше политически или цивилен задоволително зряло ", споделя той.
 Галин Стоев
Все отново Галин Стоев счита, че в последно време ролята на изкуството като анти-пропаганда, като опция да се качи публичният дискурс на по-високо равнище, се усилва. По този метод се усилва и процентът на самоуважение към самите нас. И това, съгласно режисьора, дава вяра, че обществото в България се развива в вярна посока. Въпреки опитите на голям брой външни и вътрешни сили непрекъснато да го разединяват.

" Винаги в историята на човечеството, хората, които избират сляпо да имат вяра, вместо да проучват, са били доста повече от другите. Така че това е обикновено. Шокът в днешния ден е, че ние, живеейки в едно високо софтуерно общество, си мислим, че сме ваксинирани от това, което преди време се наричаше „ агитпроп “ [отделът за агитация на комунистическата партия в Съюз на съветските социалистически републики – бел.ред.]. Оказа се, че не е по този начин. Оказа се, че доста злонамерени детайли, инфилтрирани на всяко едно равнище на държавната конструкция, работят за това нашето общество да бъде извънредно разединено. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР