Той допълни, че сред съмишлениците са хора, които през прехода

...
Той допълни, че сред съмишлениците са хора, които през прехода
Коментари Харесай

Стефан Софиянски Пише Нова Конституция!

Той добави, че измежду съидейниците са хора, които през прехода са заемали разнообразни позиции - има министри от служебния кабинет и хора от научните среди.

В техния вид на главния закон Министерският съвет се избира директно, от Народното събрание, само че поименно. " Не е по този начин безадресен, както е в този момент. Избират се регионалните шефове, трансформира се районното разделяне на България - на 6 области ", уточни още Софиянски.

" В момента по Конституция България се води република с парламентарно ръководство, само че в действителност е с министерско ръководство, силата е в Министерския съвет. В новата Конституция ние търсим баланс на управляващите. Философията е не опълчване на управляващите, а взаимоотношение сред управляващите ", сподели още някогашният столичен кмет.

Областният шеф ще бъде непосредствено избиран и функционалностите се разделят, разясни той. " Правителството дефинира политиката на страната, регионалният шеф я осъществя на локално равнище, а кметът се грижи за всекидневието на хората ", сподели Софиянски. Според него сега регионалният шеф е " пъдаринът " на кмета, а структурата с 28 области е тромава.

В новия вид на главния закон влиза и напълно нова глава - " Публични финанси ", в която се регламентира разпределението на средствата. " Те не отиват централизирано в Министерството на финансите и по-късно да се разпределят, а към 20% остават при общините, 40% се трансферират в региона и 40% - в държавното управление. Така всеки разполага с паричния запас, с цел да упражнява пълномощията си ", посочи Софиянски.

По думите му в този баланс на управляващите при президента се дават пълномощията на вътрешната и външната сигурност, т.е. военният и външният министър и структурите са при президента. " Президентът взема сигурността, а държавното управление взема филантропичните и стопанските министерства. В случая за изтребителите да вземем за пример за мен тежестта би трябвало да бъде на военното министерство ", счита Софиянски.

След като е непосредствено избиран, обществото би трябвало да натовари президента с упования, по този метод ще се търси и профилът на президента, който е подобаващ, означи той.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР