Той допълни, че над 25 хиляди са ползвателите на тези

...
Той допълни, че над 25 хиляди са ползвателите на тези
Коментари Харесай

От Сега: Министър Бисер Петков Обяви Коренна Промяна За Хората С Увреждания! Решено Е, Вече Няма Да

Той добави, че над 25 хиляди са ползвателите на тези услуги, а 16 хиляди са персоналните асистенти.

Министърът сподели още, че хората с най-тежки увреждания получават добавка за непозната помощ, която е в размер на 90 лв. и не е задоволителна, само че за нея от бюджета на ДОО се изплащат годишно над 90 милиона лв.. Той напомни, че с създаването на Закон за хората с увреждания ще се регламентира и финансова поддръжка под формата на персонална помощ за хората с увреждания и техните фамилии на база на обществената оценка.

Бисер Петков регистрира и допълнение на листата от медицински произведения и помощни средства с нови три медицински произведения.

До 30 юни Петков би трябвало да показа в Народното събрание идея за план на Закон за обществените услуги. Решението беше гласувано след обсъждане в пленарната зала по искане на Българска социалистическа партия за политиката на страната за интеграция на хората с увреждания.

По време на дебата, министърът изясни, че средствата, отделени за хората с увреждания за тази година са в размер на близо 82 милиона лв., което е с близо 44% повече от предходната година.

По думите на Петков тази смяна към този момент е почнала с работата по нов закон за обществени услуги и нов закон за хора с увреждания. В работните групи са включени представители на всички организации на хора с увреждания - освен национално представителните, само че и представители на шестия митинг на майките с увреждания, сподели министърът. Петков добави, че разчита на тяхното подпомагане, както и на поддръжката на народните представители за смяна в политиките за хората с увреждания.

Министърът обърна внимание, че днешната полемика по тематиката е втора за това Народно събрание, което съгласно него демонстрира, че има доста нерешени въпроси за последната една година.

Бисер Петков увери, че проблемите на хората с увреждания са предпочитани в дневния ред на МТСП и в неговия персонален дневен ред като министър.

Социалният министър означи, че обществените услуги са значим инструмент за обществено включване на хората с увреждания и доста преди началото на мандата на това държавно управление е сложено като цел създаването на независим закон за тях, защото те сега са уредени като част от закона за общественото подкрепяне.

Той регистрира, че още от началото на мандата е възобновена работата на база на постигнатото досега, само че постигнатото преди този момент, не е срещнало поддръжката на хората с увреждания. От септември 2017 година срокът за създаване на план на закон за обществените услуги е 15 октомври 2018. В рамките на този период планът ще е подготвен, сподели Бисер Петков.

По думите на министъра ресурсът, който отделя обществото за хората с увреждания не е дребен, само че е непълен. Целта на нормативните промени е да бъде ориентиран по този начин, че хората с увреждания да усещат поддръжка. Той напомни, че годишно МТСП изплаща интеграционни добавки за 152 милиона лв., само че те не се усещат от хората, тъй като единичните им размери са в порядъка на 11 - 15 лв..
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР