Той беше само на 17 и неговите действия щяха да

...
Той беше само на 17 и неговите действия щяха да
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Когато миналото се огледа в теб

Той беше единствено на 17 и неговите дейности щяха да трансформират хода на историята. Беше роден в Хановер, само че Германия към този момент беше станала прекомерно рискова за него. Пристигна в Париж, с цел да учи и от Херман стартира да употребява еврейското си име – Хершел. Но неговите близки не допускаха, че на 7-ми ноември, той ще влезе в немското посолство в Париж с молба за среща с посланика, ще извади револвер и ще изстреля пет патрона в тялото на немския посланик Ернст декор Рат.

„ Нека Господ ми елементарни, само че би трябвало да стачкувам по този начин, че целият свят да разбере “. Последните думи на 17-годишния Херман, за който повече светът не чу нищо. Но това нямаше значение.

48 часа по-късно заповедта беше дадена. Беше вечерта на 9-и ноември 1938 година. В отговор в Германия започваше „ Кристалната нощ “, в която живота си изгубиха стотици. А след нея Адът отвори вратите си. Загинаха милиони.

Да поглеждаш към тези събития в предишното е подло занятие. От дистанцията на времето всяко разследване наподобява ясно очевидно. Към бъдещето обаче ни водят десетки, стотици дребни разклонения на безредно преплитащи се случайности, които могат да провокират непредвидени събития, които да раздрусат света.

Ако беше противоположното, сигурно управляващите в Тунис щяха да се отнесат по по-достоен метод към продавача на зеленчуци Мохамед Боазизи, който се самозапали на 17 декември 2010 година на пазар в столицата, без да знае, че единствено дни по-късно това ще докара до всенародно въстание. То пък ще възпламени целия арабски свят, а медиите ще нарекат това Арабска пролет.

 Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, само че няма заплаха за живота му 3 мин. Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, само че няма заплаха за живота му  „ GLAS с Тина Ивайлова “: Къде е Иван? Виждали ли сте го? 4 мин. „ GLAS с Тина Ивайлова “: Къде е Иван? Виждали ли сте го?  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)  Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит 2 мин. Повторно загубен: Сашко е свалил часовника, посредством който е можел да бъде открит  Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ) 1 мин. Тир отряза две дървета, счупи дирек и се удари в къща (СНИМКИ)  Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, само че няма заплаха за живота му 3 мин. Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, само че няма заплаха за живота му  „ GLAS с Тина Ивайлова “: Къде е Иван? Виждали ли сте го? 4 мин. „ GLAS с Тина Ивайлова “: Къде е Иван? Виждали ли сте го?  Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия 3 мин. Без телефон в ресторанта: Получаваш бутилка вино като премия  Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО) 2 мин. Учени: Зад красивото полярно зарево се крият рискове (СНИМКИ и ВИДЕО)

Събрахме някои от най-хубавите фрагменти на " Ройтерс "

Всяка прекаленост има капацитет да провокира непредвидени последствия. Включително и покушението против словашкия министър председател Роберт Фицо. Самият той безславно падна от власт, откакто локален олигарх поръча убийството на проверяващия публицист Ян Куцяк през 2018 година Убийците унищожиха него и годеницата му, до момента в който спят в дома си, а реакцията на Фицо беше извънредно несъответстваща.

Той излезе пред камерите с предложение от 1 милион евро за информация за причинителите, знаейки, че е политически пасажер. Но той се завърна, смекчавайки антикорупционното законодателство и заплашвайки гражданското общество със закон за „ задграничните сътрудници “, какъвто работи в Русия.

Публичната среда в Словакия ставаше все по-истерична и токсична, а политиците одобриха грозна и нападателна лексика едни против други, употребявайки всички средства. Тази лексика се пренасяше в живота и бита на обществото, подтиквана от омразата и конфликтите, които логаритмите на обществените мрежи толкоз мощно подхранват.

Нищо не може да оправдае ликвидиране или опит за ликвидиране. Но радикалните модели на държание, токсичното говорене, експанзията, която излъчват политиците обществено имат трагични последици за всички ни. Като идната история.

В мразовитата вечер на 13 януари 2019 година кметът на Гданск Павел Адамович се качи на сцената в центъра на града с мисълта, че ще поздрави публиката на най-големия благотворителен концерт в страната.

Пред очите на феновете обаче се разигра страшна панорама. Докато кметът на втория по величина град в Полша, дал на Европа придвижването „ Солидарност “, говореше пред хората, на сцената се качи мъж, който го прободе в сърцето.

На церемонията по сбогуването с Адамович участваха президентът на Полша Анджей Дуда, както и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск

Непознатият стартира да размахва оръжието, а 15-сантиметровото острие хвърляше отражения пред смаяната аудитория. Павел Адамович издъхна за секунди, а записът с неговото ликвидиране обиколи света и сподели до какви крайности може да стигне едно общество, живеещо в токсична политическа среда.

Няколко месеца по-късно брачната половинка му Магдалена беше мой посетител в особено издание на „ 120 минути “ от Европейския парламент. Тогава тя ми сподели, че езикът на омразата дружно с дезинформацията, подправените вести, по този начин нареченият обществен инженеринг, са огромните проблеми в Европа сега. „ Този феномен е доста по-опасен даже от атомните оръжия, тъй като Европа може да бъде унищожена от вътрешната страна, от сърцето ѝ, по този начин както умъртви моя брачен партньор “. 

Магдалена Адамович, която влезе в Европарламента единствено няколко месеца след убийството на мъжа й, в студиото на 120 минути в Страсбург

Тази седмица още един път се убедихме в това. Живеем в рискови времена на радикализация. Колелото на историята се завърта още веднъж и предишното се озъбва от тъмнината на забравата. Зловещото е, че в случай че се вглеждаш прекомерно дълго в него, може и то да се огледа в теб.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР