Той беше най-могъщият наркобос в света, но рискува да бъде

...
Той беше най-могъщият наркобос в света, но рискува да бъде
Коментари Харесай

Доживотен затвор в САЩ очаква мексиканския наркобос Ел Чапо

Той беше най-могъщият наркобос в света, само че рискува да бъде наказан на пожизнен затвор в Съединени американски щати: няколко дни преди оповестяването на присъдата му в Ню Йорк, Хоакин Гусман, именуван Ел Чапо, към този момент е единствено своя бледа сянка.

След екстрадицията си в Съединени американски щати на 19 януари 2017 година Ел Чапо - Дребосъка, прякор, който дължи на ниския си растеж от към 160 см - е изгубил аурата си: изолиран в килията си 23 часа в денонощието, откакто два пъти избяга в Мексико, той може да вижда единствено юристите си и седемгодишните си дъщери близначки. Дори на жена му не е разрешено да го посещава.

След тримесечен развой, на който бяха разказани рисковото принуждение и корупция на картелите, през февруари 62-годишният Хоакин Гусман беше приет за отговорен по 10 обвинявания, в това число, че в продължение на 25 години е бил един от ръководителите на могъщия картел " Синалоа ", отговарящ за износа на стотици тонове кокаин и други опиати към Съединени американски щати.

Очаква се присъдата му да бъде оповестена на следващия ден и, в случай че няма изненади, той ще получи пожизнен затвор.

Продавач на портокали

Падението е тежко за човек, който в продължение на 25 години ръководеше един от най-могъщите картели на планетата, бивш воин на свързаната с опиатите субкултура и на " наркокоридос " - мексиканските балади за китара и тромпет, които описват за шефовете на картелите.

Невероятните му бягства подхранваха легендата за него и му донесоха злокобна популярност в целия свят, преди да бъде задържан през 2016 година и това да постави завършек на десетилетното му гонене от управляващите.

Хоакин Гусман е един от наркотрафикантите, тръгнали от нулата: роден на 4 април 1957 година в оскъдно семейство в планинско село в щата Синалоа, Северозападно Мексико, той работи от дете - продава портокали, карамелени бонбони и газирани питиета.

Както ще опише през октомври 2015 година на артиста Шон Пен в изявление, което е трябвало да остане скрито, само че което оказа помощ за ареста му, заради неналичието на други възможности като младеж почнал да отглежда марихуана и мак.

" Единственият метод да имам пари, да купя храна, да оцелея, беше да виждам опиумен мак и марихуана, тъй че на тази възраст започнах да отглеждам и продавам ", споделя той с американския артист.

Така го вербува шефът на картела " Гуадалахара " Мигел Анхел Фелис Гаярдо, считан за кръстника на модерните мексикански картели.

След ареста на Гаярдо през 1989 година Гусман дружно с трима съдружници основава картела " Синалоа ", който за няколко години ще трансформира в империя с европейски и азиатски клонове.

" Доставям повече хероин, метамфетамини, кокаин и марихуана от който и да било по света. Имам флотилии от подводници, самолети, камиони и кораби ", хвали се той в изявлението, обещано на Шон Пен, което беше оповестено в сп. " Ролинг стоун ".

Заради благосъстоянието, насъбрано от картела, той за известно време влиза в листата на сп. " Форбс " на най-богатите хора в света, преди да отпадне от него през 2013 година заради огромните разноски за юристите му.

Изобретателни бягства

Макар и да поддържаше облик на Робин Худ, който оказва помощ на бедните и се присмива на богатите, Ел Чапо водеше и извънредно жестока битка против своите противници, война сред картелите, която опустошава и през днешния ден опустошава Мексико.

През 1993 година при пукотевица на летището в Гуадалахара почина кардинал Хуан Хесус Посадас Окампо, който убийците объркали с Ел Чапо.

Месец по-късно шефът на картела е задържан в Гватемала. Държан в строго охраняван затвор, той подкупва пазачите си и през 2001 година заобикаля, прикрит в панер с мръсно долни дрехи.

На мексиканските управляващи им лиши 13 години, с цел да го заловен още веднъж, през февруари 2014 година в курорта Масатлан. Той се криеше там дружно със брачната половинка си Ема Коронел - кралица на хубостта, по-млада от него с 32 години - и техните дъщери близначки, родени в Съединени американски щати.

През 2015 година историята се повтаря: Гусман съумява да избяга през екипиран с релси тунел, дълъг 1,5 км, стигащ до душа в килията му. Бягството му демонстрира какъв брой изобретателни са неговите хора и прави за смях мексиканските управляващи.

Скоро по-късно обаче е задържан - през януари 2016 година в Лос Мочис, на тихоокеанското крайбрежие в своето " феодално притежание " в Синалоа.

Властите го откриват, прихващайки известия, изпратени до американската актриса от мексикански генезис Кейт дел Кастильо. Актрисата, която играеше шефка на картел в сериала " Кралицата на Юга ", придружаваше Шон Пен за изявлението през 2015 година.

Преди да се ожени за Ема Коронел, Хоакин Гусман е бил женен минимум два пъти.

Освен близначките има и други деца, минимум двама синове, които американските управляващи са обвинили, че играят " значима " роля в картела му. Друг негов наследник, Едгар, беше погубен през 2008 година.

 

Дженифър Гонсалес Коварубиас от Франс прес
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР