Той беше главата – и най-важното лицето – на своята

...
Той беше главата – и най-важното лицето – на своята
Коментари Харесай

Разследването на Мълър – единственото, което подлудява Доналд Тръмп

Той беше главата – и най-важното лицето – на своята бизнес империя Тръмп. Той беше главата – и най-важното лицето – на своите хитови риалити телевизионни шоута „ Стажантът ” и „ Стажантът звезда ”. И в двата случая – неговата дума бе закон и се изпълняваше неотложно без възражения.

Цялостната идея на Доналд Тръмп се основава на концепцията, че той прави каквото си желае, когато си желае. Ако той желае да бъдеш уволнен, значи си уволнен.

И всичко това ми припомня на настоящото следствие на специфичния прокурор Робърт Мълър за съветската интервенция в президентската акция през 2016 година и вероятните секрети съглашения на руснаци с членове на акцията на Тръмп. И до раздразнението на Тръмп – и неговото неспокойствие, касаещо следствието.

Попитан за хода на следствието в петък, Тръмп съобщи от Овалния кабинет: ”Не съм изключително разчувствуван. Това е машинация. Цялото нещо е машинация. Нямаше секрети съглашения. ” Но ето какво написа в четвъртък Тръмп в „ Туитър ”:

" Вътрешните работи на следствието на Мълър са цялостна неразбория. Не са разкрили секрети съглашения и са безусловно полудели. Крещят и викат по хората, извънредно ги заплашват да намерят отговорите, които те желаят. Те са срам за нацията и не ги е грижа на какъв брой хора ще разрушат живота. Това са ядосани хора, в това число и мощно конфликтният Боб Мълър, който е работил за Обама в продължение на 8 години. Те даже няма да погледнат всички неприятни обстоятелства и закононарушения от другата страна. Това е безспорен лов на вещици без аналог в американската история ”.

Не е ясно по какъв начин Тръмп се е добрал до информация за „ вътрешните работи ” по следствието на Мълър, като се има поради, че офисът на специфичния прокурор изрично мълчи за случая – и единствено при избрани условия разкрива някои детайлности. Като да вземем за пример в случай че е реализирано съглашение или в случай че някой като Пол Манафорт бъде изправен пред съда въз основа на доказателства, разкрити от екипа на Мълър. Като се има поради, че Тръмп нормално заобикаля истината – и неговото фиксиране върху концепцията, че Мълър организира „ лов на вещици ” (нещо, което той не прави) – съществува опция Тръмп да си измисля тази вътрешна информация за следствието на Мълър.

Разгледана в по-широк подтекст, обстановката разкрива все по-нарастващото неспокойствие на Тръмп от неспособността му да управлява следствието на специфичния прокурор. Ние знаем – с помощта на новините на Си Ен Ен, че Тръмп е прекарал няколко час тази седмица в компанията на юристите си, с които е преглеждал писмените отговори на въпросите, които екипът на Мълър изпрати в Белия дом, касаещи следствието на акцията от 2016 година.

Постът на Тръмп в „ Туитър ” за Мълър пристигна точно в този много под напрежение миг на въпроси и отговори и ни дава най-ясното доказателство досега, че гневът и нетърпението на Тръмп порастват с всеки минал ден. Но това не е единственият знак за това.

Най-голямото доказателство за това, че той обезверено се пробва да поеме контрола над неконтролируема обстановка, пристигна предходната сряда, когато най-сетне уволни дълго ненавиждания министър на правораздаването и основен прокурор Джеф Сешънс. Тръмп в никакъв случай не елементарни на Сешънс това, че той самичък се отдръпна от следствието на ФБР за съветската интервенция в президентската кампания; съгласно Тръмп това решение на Сешънс докара до основаването на специфичната проверяваща комисия и до всички проблеми, които следствието на Мълър сътвори на президентската администрация. Уволнението на Сешънс обаче не бе огромната вест – а решението на Тръмп да прескочи заместител основния прокурор Род Розенщайн, който наблюдаваше следствието на Мълър, и да назначи на поста основен прокурор Матю Уитакър.

Внезапно, открит критик на следствието на Мълър от самото му начало, пое управлението на инспекцията. (Това, че Уитакър, чието предопределение не е получило утвърждението на Сената, сега дава отговор за хора като Розенщайн, който има утвърждението на Сената, също е евентуално законово затруднение.) И освен това, само че Уитакър е бил определен макар Розенщайн, който намерено поддържаше Мюлер и неговото следствие.

Самият Тръмп ставаше все по-нападателен в изявленията си по въпроса какво може да направи на Мълър и неговото следствие – единствено в случай че изиска. „ Мога да уволня всички още в този момент, само че не желая да ги спирам, тъй като от политическа позиция не ми харесва да ги попречвам ”, съобщи Тръмп предходната седмица на фона на междинните избори за Конгрес. „ Това е срам. Това следствие в никакъв случай не трябваше да бъде започвано, тъй като няма закононарушение. ”

Технически това не е изключително правилно. Единственият човек, който може да уволни Мълър, е основният прокурор. Така че Тръмп може да каже на Уитакър да уволни Мълър, и на доктрина, Уитакър може и да го направи. (Самият Уитакър не е обявявал обществено дали ще има желанието да извърши такава заповед от страна на Тръмп.) Има няколко законови и политически проблеми, които по натурален път ще последват от сходен ход – измежду тях е въпросът дали Мълър може да бъде уволнен без явна причина и по какъв начин републиканците (и демократите) в Конгреса бих реагирали, в случай че следствието на специфичния прокурор бъде прекъснато.

Тръмп знае всичко това. И точно това води до неговото неспокойствие. Той е възпрепятстван. Той не може да прави каквото си изиска. (Спомнете си, че Тръмп към този момент се опита да в профил Мълър, само че бе възпрепятстван от някогашния юрист на Белия дом Доналд Макган, който отхвърли да извърши заповедта.) Той няма никакъв директен надзор върху тази обстановка.

Когато в петък му зададоха въпрос за последния му пост в „ Туитър ”, касаещ Мълър, Тръмп съобщи назидателно: ”Обичам да одобрявам всичко персонално, тъй като по този начин се оправям по-добре. ”Когато е притиснат в ъгъла Тръмп е най-опасен – за своите политически съперници и най-много за себе си. Той избухва. Той даже се отдалечава от откритите обстоятелства и истини.

Накратко: колкото по-дълго продължава следствието на Мълър, толкоз по-вероятно е Тръмп да каже или направи нещо с евентуално пагубно влияние върху неговата администрация (и разследването). Всички външни белези демонстрират, че той от ден на ден и повече се приближава до точката, от която няма връщане обратно. /БГНЕС

--------------------------------

Крис Чилиза, редактор в Си Ен Ен
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР