Товарните кораби Рожен и Царевна са блокирани на украински пристанища.

...
Товарните кораби Рожен и Царевна са блокирани на украински пристанища.
Коментари Харесай

Два кораба с български екипажи са блокирани в Украйна

Товарните кораби " Рожен " и " Царевна " са блокирани на украински пристанища. " Рожен ", който плава със 17 наши сънародници на борда, се намира в украинското пристанище " Черноморск ". Плавателният съд плава под малтийски байрак и е благосъстоятелност на Български морски флот, прецизира Българска национална телевизия.

Двама моряци от кораба " Рожен " са декларирали, че желаят да го изоставен и да се приберат вкъщи. От Параходство " Български морски флот " обявиха, че вършат всичко допустимо да бъде обезпечен кулоар, за може корабът да напусне пристанището в Черноморск.

Корабът " Рожен " дебаркира в пристанището на 22 февруари, два дни преди да стартира войната.
 Търсят се зелени коридори за евакуация на българи от Украйна
Търсят се зелени коридори за евакуация на българи от Украйна

Комендантски час затруднява евакуацията на сънародниците ни, изясни Генчовска

В акваторията на пристанището има потънал остарял транспортен съд, който пречи да излязат в намерено море. В региона има и сложени мини.

Изпълнителният шеф на " Параходство Български морски флот " к.д.п. Александър Калчев съобщи, че в региона на пристанището е умерено и няма риск за екипажа. Моряците са добре и разполагат с задоволително хранителни запаси и гориво. Корабът плава под малтийски байрак и на борда му е по-безопасно от възможна евакуация по суша.

" Минна заплаха няма. Беше пуснато навигационно известие, че даден регион е миниран, само че това е напълно обикновено в сходни условия, известно е къде са въпросните мини. Летищата в региона са действително неизползваеми, придвижване по пътища с коли съставлява действителен риск за тези моряци ", сподели изпълнителният шеф на " Параходство Български морски флот ".
 Вече 300 българи потърсили помощ за евакуация от Украйна
Вече 300 българи потърсили помощ за евакуация от Украйна

От Министерство на външните работи предлагат българите да минават през пунктовете Рени-Джурджулещ

Само двама от моряците са поискали да бъдат евакуирани от кораба. В момента пристанище Черноморск е затворено , а това значи, че е невероятно плавателният съд да го напусне.

" Не е ясно сега кой управлява териториалното море на Украйна. Чухме за един, два случая на кораби в района, които бяха простреляни, заради която причина ние сме длъжни да съблюдаваме безусловно прецизно дадените рекомендации от украинските управляващи сега, а те са да не се мърда по никакъв начи ", добави Калчев.

От БМФ допълват, че са поискали флаговата администрация на Малта да обезпечи кулоар, с цел да може корабът " Рожен " да бъде изведен от пристанището безвредно. А министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи, че се работи за извеждането на двамата моряци от кораба " Рожен " и евакуацията им по суша.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР