Товарните кораби „Рожен“ и “Царевна” са блокирани на украински пристанища.

...
Товарните кораби „Рожен“ и “Царевна” са блокирани на украински пристанища.
Коментари Харесай

Два кораба с български екипажи са блокирани в Украйна

Товарните кораби „ Рожен “ и “Царевна” са блокирани на украински пристанища. “Рожен”, който плава със 17 наши сънародници на борда, се намира в украинското пристанище “Черноморск”. Плавателният съд плава под малтийски байрак и е благосъстоятелност на Български морски флот.

Двама моряци от кораба “Рожен” са декларирали, че желаят да го изоставен и да се приберат вкъщи. От Параходство “Български морски флот” обявиха, че вършат всичко допустимо да бъде обезпечен кулоар, за може корабът да напусне пристанището в Черноморск.

Корабът “Рожен” дебаркира в пристанището на 22 февруари, два дни преди да стартира войната. Морякът, с който разговаряхме по телефона, описа, че непрекъснато чува гърмежи, а в акваторията на пристанището има потънал остарял транспортен съд, който пречи да излязат в намерено море. В региона има и сложени мини. Морякът се надява на помощ, с цел да стигне до Одеса и оттова до България.

Изпълнителният шеф на „ Параходство Български морски флот “ к.д.п. Александър Калчев съобщи, че в региона на пристанището е умерено и няма риск за екипажа. Моряците са добре и разполагат с задоволително хранителни запаси и гориво. Корабът плава под малтийски байрак и на борда му е по-безопасно от възможна евакуация по суша.

" Минна заплаха няма. Беше пуснато навигационно известие, че даден регион е миниран, само че това е напълно обикновено в сходни условия, известно е къде са въпросните мини. Летищата в региона са действително неизползваеми, придвижване по пътища с коли съставлява действителен риск за тези моряци ", сподели изпълнителният шеф на „ Параходство Български морски флот “.

Само двама от моряците са поискали да бъдат евакуирани от кораба. В момента пристанище Черноморск” е затворено, а това значи, че е невероятно плавателният съд да го напусне.

" Не е ясно сега кой управлява териториалното море на Украйна. Чухме за един, два случая на кораби в района, които бяха простреляни, заради която причина ние сме длъжни да съблюдаваме безусловно прецизно дадените рекомендации от украинските управляващи сега, а те са да не се мърда по никакъв начи ", добави Калчев.

От БМФ допълват, че са поискали флаговата администрация на Малта да обезпечи кулоар, с цел да може корабът “Рожен” да бъде изведен от пристанището безвредно. А министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи, че се работи за извеждането на двамата моряци от кораба “Рожен” и евакуацията им по суша.

По тематиката работиха Петя Иванова и Силвия Русенова


Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР