Товарните контейнери са в сърцето на световната търговия. Всеки един

...
Товарните контейнери са в сърцето на световната търговия. Всеки един
Коментари Харесай

Цените за превоз на контейнери пак бележат рекорд, този път отрицателен. И това е проблем

Товарните контейнери са в сърцето на международната търговия. Всеки един артикул или съставен елемент като част от световната стопанска система пътува по море, по жп линии и автомагистрали. След дефицита предните години и взрива на цените, в този момент цените за транспорти безусловно се сринаха с цели 90% по отношение на върховете от 2022 година, написа уеб сайтът Quartz в своя обява.

Рязкото превръщане алармира за закъснение на световната търговия и по-широката стопанска система, като доста анализатори считат, че слабото търсене евентуално ще има гибелен резултат върху потреблението.
 Пет пъти по-високи разноски за превоз на контейнери: логистичните проблеми пред китайския бизнес
Пет пъти по-високи разноски за превоз на контейнери: логистичните проблеми пред китайския бизнес

От близо 3400 китайски компании, които оперират в интернационален проект, единствено към 200 регистрират над 1 милиард $ продажби в чужбина

" В момента цените на контейнерите са в застой. Пазарът се поправя доста по отношение на това, където вдяхме преди година, когато една кутия за доставка от Хонконг до Лос Анджелис струваше $20 000. Същата тази кутия в този момент е към $2 000 ", разяснява Ръстин Едуардс - началник на доставките на мазут в Euronav.

" Това на процедура ви споделя, че няма търсене от страна на потребителите, няма евакуиране на артикули от Азия към Европа и Съединени американски щати и няма свръхпроизводство от заводи в Китай ", прибавя Едуардс.

Според платформата за резервации на товари Freightos цените на контейнерите за основния маршрут Китай-САЩ доближиха връх над $20 000 предишния септември, само че в този момент се върнаха на равнища, невиждани от разгара на пандемията през 2020 година. 
 Снимка 484971
Източник:

По-слабото интернационално търсене на китайски артикули също докара до повишаване на анулираните доставки в най-големите пристанища на страната, което попречи на упования стопански подтик от спирането на политиките за нулев Covid, разясняват специалисти.

Спадът в търсенето на Запад, като износът на Китай понижава в продължение на три поредни месеца. Обемите на контейнерите в Тихия океан са намалели с към 30% през януари спрямо предходната година.

Междувременно, главният показател за товарни транспорти на Балтийската борса, основният бенчмарк за кораби, пренасящи сухи насипни артикули, падна за седма поредна сесия на 25 януари. Общият показател, който регистрира коефициентите за плавателни съдове capesize, panamax и supramax, се намали с 18 пункта, или 2,5%, до 703 - ново дъно от две години и половина.

Освен всичко това, двете най-големи контейнерни линии в света приключват осемгодишно съглашение за шерване на плавателни съдове, защото яростното съревнование в корабоплаването за превозване на артикули се разгаря.

MSC Mediterranean Shipping Company и Maersk, номер едно и две в промишлеността за контейнерни транспорти, обявиха, че са се съгласили да прекратят съюза си през 2025 година. Сделката от 2015-а разреши на корабните колоси да ръководят по-добре размерите товари във време, когато промишлеността беше изправена пред години на загуби и непотребен потенциал.
 Недостигът на товарни контейнери в света пораства. И това е проблем за всички консуматори
Недостигът на товарни контейнери в света пораства. И това е проблем за всички консуматори

Хаосът в интернационалната търговия е в цялостна сила
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР