Товарен кораб, пътуващ от Санкт Петербург, Русия, за САЩ, е

...
Товарен кораб, пътуващ от Санкт Петербург, Русия, за САЩ, е
Коментари Харесай

Свързан с Русия кораб с ядрен товар е задържан в пристанище на НАТО

Товарен транспортен съд, пътуващ от Санкт Петербург, Русия, за Съединени американски щати, е арестуван в Рощок, най-голямото немско пристанище в Балтийско море, в продължение на седмици, откакто на борда му са открити съветски обогатен уран и дървен материал, за които са наложени наказания, заяви Newsweek.

Atlantic Navigator II, 633-футов транспортен съд под флага на Маршаловите острови, който е тръгнал от Санкт Петербург, е бил заставен да дебаркира в пристанището на 4 март заради щета на витлото му, заяви немският вестник Ostsee Zeitung в четвъртък.

Russia-linked ship with nuclear load held at NATO port
— Newsweek (@Newsweek)
След инспекциите, осъществени в границите на мониторинга на спазването на рестриктивните мерки за външна търговия, немските митнически сътрудници задържат кораба, откакто откриват, че той транспортира артикули, подлежащи на наказания, на стойност 40 милиона евро (43 милиона долара), в това число брезови дърва и обогатен уран за американските атомни електроцентрали, според Newsweek.

Митническите чиновници откриват, че дървеният материал идва от дървопреработвателните предприятия на съветски олигарх, който е включен в листата със наказания на Европейския съюз.

Европейският съюз наложи ембарго върху съветския дървен материал в отговор на решението на президента Владимир Путин да нахлуе в Украйна през февруари 2022 година Ограниченията влязоха в действие през юли 2022 година и не разрешават вноса на пелети, дървен материал и други артикули от дървесина от Русия.

Вашингтон към момента не е наложил наказания на съветския уран или дървен материал, сочи анализът на Newsweek. През декември обаче Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри законопроект, който не разрешава вноса на съветски уран. През 2022 година американските атомни електроцентрали са внасяли към 12% от урана си от Русия.

Започнало е следствие и товарният транспортен съд ще остане в пристанището на Рощок до привършване на следствието.

" Поради съществуването на артикули, глобени от Европейски Съюз, на борда на кораба е издадена заповед за задържане от митниците. Поради това напускането на пристанището е неразрешено " , съобщи пред вестника Фалк Захау, началник на пристанището в Рощок.

" Товарът на кораба, както и всички артикули, внасяни в Европейски Съюз, предстои на митнически контрол. Като част от този контрол ние ревизираме по-специално спазването на рестриктивните мерки върху външната търговия, в това число глобите против Русия. Настоящите следствия към момента не престават " , обявиха от митническата работа, която е разпоредила задържането на кораба.

Собственикът на кораба е подал тъжба против задържането му.

От Newsweek прецизират, че са се свързали с съветското външно министерство за коментар по имейл.

Въпреки глобите, наложени на Москва в отговор на войната, тонове съветски дървен материал не престават да влизат нелегално на пазара на Европейски Съюз, откриха през март сътрудниците на Международния консорциум на проверяващите публицисти в Европа.

Във видеото може да научите повече за: Руски товарен транспортен съд се скачи с МКС, достави новогодишни дарове на космонавтите

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР