Товарен кораб е бил отвлечен от йеменски хуси в Червено

...
Товарен кораб е бил отвлечен от йеменски хуси в Червено
Коментари Харесай

Товарен кораб с българи на борда е отвлечен от йеменски хуси в Червено море, твърди Израел

Товарен транспортен съд е бил похитен от йеменски хуси в Червено море в неделя. Това споделиха силите за защита на Израел , представени от Таймс ъв Израел. Те дефинират случая като " доста сериозен в международен мащаб ".

По непотвърдена информация двама от екипажа на отвлечения транспортен съд са българи, единият е капитанът. Това сподели пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов .

Корабът е плавал от Турция за Индия с интернационален цивилен екипаж, без израелци на борда. Последният сигнал от него е излъчен в събота край саудитското пристанище Джеда .

Според известието корабът се споделя Galaxy Leader . Според арабскоезични медии на борда му има 52-членен екипаж.

" Това не е израелски транспортен съд ", споделят военните, които непосредствено упрекват за отвличането поддържаните от Ирак йеменски бунтовници хуси.

Корабът, плаващ под бахамски байрак, е регистриран под името на английска компания, която е отчасти благосъстоятелност на израелския магнат Ейбрахъм Унгар , написа вестникът. По време на отвличането плавателният съд е бил даден чартърен на японска компания.

По-рано подкрепяните от Иран хуси споделиха, че ще нападат всички, свързани с Израел кораби в Червено море, написа Джерусалем пост.

Очаква се представителят на йеменските хуси да направи изказване по случая, заяви Ройтерс, като цитира сирийска арабска новинарска организация (САНА). Информацията не е доказана.

Хусите до момента помахат на оповестената от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни терористична организация Хамас във войната ѝ против Израел.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху дефинира звземането на кораба като " още един акт на ирански тероризъм ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР