Товарът от амониева селитра, който избухна в Бейрут, е принадлежал

...
Товарът от амониева селитра, който избухна в Бейрут, е принадлежал
Коментари Харесай

Руски търговец е докарал "бомбата" в Бейрут

Товарът от амониева селитра, който избухна в Бейрут, е принадлежал на предприемача от Русия Игор Гречушкин. В момента се счита, че нещастието е станала по вътрешни за страната аргументи, заради взривяването на 2 750-те тона амониев нитрат (селитра), разтоварен от кораба „ Росус “ през септември 2014 година, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “ , представен от " Фокус ".

Плавателният съд " Росус ", пренасящ избухлива селитра от Батуми, Грузия, до Мозамбик, е направил непланирано прекъсване в Бейрут през септември 2013 година заради проблеми на борда.

Собственикът на кораба, родом от Хабаровск, Игор Гречушкин, който живее в Кипър, съгласно моряците в действителност е „ изоставил кораба “ - юристите на кредиторите са получили три заповеди за арест за „ Росус “, работещ под молдовски байрак.

Дали могат да бъдат предявени многомилиардни финансови искове против притежателя заради унищожаването на част от Бейрут, загубата на живот и какви са дълготрайните вероятности за правосъдни разногласия, разяснява пред MK Марина Силкина, адвокатка по интернационално право.

„ Когато проучвам обстановката, бих изложила три съществени точки. Първо, това е правният статут на самия съд, който е иззет с решението на ливанския съд и към този момент Ливан дава отговор за съхранението и обезопасяването на товара. Според наличната информация корабът е бил арестуван в пристанището на Бейрут, рисковият товар е иззет и изместен на кейово място 12 с решение на ливанския съд - т.е., е лишен от притежателя му с приспадане на разноските за предпазване в подобаващи условия досега на продажбата от самата идна продажба... В същото време по време на заваръчни ремонтни работи е допустимо условията за сигурност да са били нарушени, което е довело до трагичните събития. "

На въпроса за какво всичко това е траяло толкоз дълго – от 2014 година до момента, адвокатката отговори:

„ Това към този момент е въпрос на изпълнителни производства в Бейрут. Най-вероятно правосъдните реализатори са сключили съглашение за предпазване с пристанищната администрация в Бейрут, която е трябвало да обезпечи вярното предпазване на взривоопасния товар. “

Според нея исковете против съветския притежател на кораба във връзка с каквато и да е отплата за следствията от нещастието имат извънредно дребни шансове.

Помощ от Русия

Четвърти аероплан от Русия излетя тази заран за Бейрут за помощ на потърпевшите от гърмежа, оповестява ТАСС. Над 100 души дойдоха в Бейрут в сряда вечерта със самолети на Министерството на изключителните обстановки. В тях имаше лекари и психолози, както и спасители, в това число с кучета, които да търсят хора под руините. Беше доставена и самостоятелна въздушна мобилна болница, която стартира да се разполага през нощта. Общо авиацията на Министерството на изключителните обстановки ще извърши пет полета до Бейрут, които ще доставят 150 съветски експерти. Според ръководителя на оперативната група на отдела Сергей Воронцов, Министерството на изключителните обстановки на Русия може да усили групата спасители, пристигнали в Бейрут, в помощ на потърпевшите от мощната детонация.

 

Арест на пристанищни чиновници

В Ливан желаеха от армията да сложи под домакински арест неустановен брой чиновници на пристанището в Бейрут, виновни за съхраняването на амониев нитрат, който във вторник провокира огромната детонация, предизвикала гибелта на повече от 100 души, оповестява радио " Дойче веле ".

Ливанското държавно управление разгласи изключително състояние за две седмици.

Най-малко 135 души са починали при пагубната детонация, а десетки към момента са в неопределеност

Около 5000 души бяха ранени при детонацията във вторник. " Без подозрение към момента има хора под руините и получихме десетки позвънявания за изчезнали лица ", сподели министърът на опазването на здравето Хамад Хасан.

Губернаторът на Бейрут Марван Абад съобщи, че към 300 000 души са останали без дом заради големите вреди, като съгласно него са засегнали повече от половината от столицата с към 2 милиона поданици.

Според управляващите към 2750 тона амониева селитра, съхранявани " без ограничения за сигурност " в пристанището на Бейрут, са се взривили по незнайна причина. Разследавнето продължава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР