Товар с 14 кг експлозиви, който е бил изпратен от

...
Товар с 14 кг експлозиви, който е бил изпратен от
Коментари Харесай

В Грузия задържаха 14 кг експлозиви от Одеса, пренесени през Румъния, България и Турция

Товар с 14 кг експлозиви, който е бил изпратен от Одеса за Воронеж за осъществяване на терористични офанзиви, е бил арестуван в Грузия, оповестиха от Държавната работа за сигурност на страната.

Пратката е била маскирана като батерии за електрически автомобили. По данни на грузинските спецлужби интервенцията по изпращането на товара е била ръководена от някогашния претендент за народен представител от Одеска област от партията на украинския президент Володимир Зеленски " Слуга на народа " Андрей Шарашидзе.

" В превозването на взривните субстанции през грузинска територия до Руската федерация са взели участие жители на Грузия, Украйна и Армения, като процесът е бил проведен от Украйна ", обявиха от специфичната работа (цитирани от грузински и съветски медии). Те не изключват, че уредниците може да са възнамерявали да извършат терористични актове освен в Русия, само че и в някой от грузинските райони.

Взривните субстанции са доставени в Грузия от Украйна през Румъния, България и Турция и са пристигнали в Грузия на 19 януари, оповестиха от грузинската работа за държавна сигурност. Задържаните в Грузия експлозиви са съдържали един детонатор и шест специфични ключа.

Дестинацията на товара е била Воронеж, три взривни устройства са били арестувани на руско-грузинската граница, само че други три устройства са били " оставени в Тбилиси на избран адрес ", допълват от грузинските спецслужби.

Грузинските правоприлагащи органи сега проверяват наказателно дело за нелегално придобиване и предпазване на взривни субстанции и взривни устройства. Освен това Държавната работа за сигурност на Грузия не изключва опцията за формиране на наказателно дело по член за подготовка на терористичен акт. " В момента се организират дейни следствени и оперативни дейности за информиране на лицата, участващи в незаконната активност, производството на специфични взривни устройства, установяване на маршрута на пътешестване, крайната дестинация, идентифициране на обектите на нахлуване и приемане на доказателства ", изясняват от Грузинската работа за държавна сигурност.

След гърмежа, който повреди Кримския мост, свързващ Крим с Русия, през октомври 2022 година, съветската Федерална работа за сигурност твърдеше, че че бомбата е изпратена при започване на август същата година от Украйна за България. Бомбата е замаскирана в ролки от строително полиетиленово фолио върху 22 палета с общо тегло 22,77 тона и е изпратена от пристанище Одеса до Русе в България, оттова по море до грузинското пристанище Поти, след това до Армения, а по-късно камионът се връща в Грузия и оттова влиза в Русия през контролно-пропусквателен пункт " Верхний Ларс ".

По-късно Софийската градска прокуратура съобщи, че България няма нищо общо с гърмежа на Кримския мост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР