Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria

...
Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Няма данни, че ”Омикрон” протича по-леко, има реален риск да се изправим пред огромен брой хоспитализации

Това съобщи вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

На 7 декември Европа позволи разбъркване и съчетание на ваксини - както при първите дози, по този начин и при слагането на бустерната доза.

" Данните са, че комбинирана скица освен не отстъпва на общоприетата скица на използване на имунизациите, само че даже има много бонуси. Най-добре проучена е комбинацията сред аденовирусна ваксина и по-късно РНК ваксина. Поставянето на имунизацията на AstraZeneca беше обвързвано с някои извънредно редки нежелани събития при по-млади дами. При огромна част от имунизираните с AstraZeneca се сложи втора доза РНК ваксина. До 68% се качва отбраната при комбинираното имунизиране ", изясни проф. Александрова.

От думите ѝ стана ясно, че РНК имунизациите са много мощни в предизвикването на антитялов имунен отговор, до момента в който аденовирусните ваксини са по-силни в предизвикването Т-клетъчен имунитет. Обратната композиция е доста по-слабо проучена - първо РНК ваксина, по-късно - аденовирусна. По-слабо проучени са и комбинациите сред двете РНК ваксини.

" Когато комбинираме две разнообразни тактики, изгодата постоянно е по-голяма. Различните ваксини се прицелват в разнообразни сектори. Комбинирането уголемява целите, против които нашият имунитет реагира. Има данни, че хората с имунен недостиг реагират по-добре на комбинираното имунизиране ", акцентира проф. Александрова.

Вирусологът от Българска академия на науките се базира на изследване в Съединени американски щати, че когато след имунизация с препарата на Johnson & Johnson се употребява Moderna или Pfizer, то равнището на антитела се усилва доста повече, в сравнение с в случай че се употребява същата ваксина.

" Прилагането на имунизацията на Pfizer качва 35 пъти антителата, до момента в който използването на имунизацията на Moderna - 75 пъти. Ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма РНК, до момента в който имунизацията на Moderna съдържа 100. Имат много сходни и редки странични реакции - миокардити ", уточни проф. Александрова.

Тя позволи, че поредното използване на една и съща аденовирусна ваксина няма да бъде добре работещо, тъй като векторът може да предизвика имунен отговор - нашата имунна система ще го разпознава, ще нападна имунизацията и ще понижи успеваемостта ѝ.

Препоръката при РНК имунизациите е да се слага бустерна доза след най-малко 6 месеца. При Johnson & Johnson е след най-малко два месеца. Доста страни обаче към този момент съкратяват интервала поради появяването на Омикрон. Във Англия предлагат бустерните дози да се слагат след третия месец.

" Грип А е доста сериозен състезател, това е неговият сезон. Предстои да забележим дали ще има сериозна зараза. Покрай Омикрон ще бъдат затегнати ограниченията. Клиничната картина на доста вируси се припокрива. Грипният вирус може да улесни разпространяването на ковид ", сподели още вирусологът от Българска академия на науките.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР