Това заяви във Варна еврокомисар Мария Габриел преди старта на

...
Това заяви във Варна еврокомисар Мария Габриел преди старта на
Коментари Харесай

Мария Габриел във Варна: 40% от случите на рак могат да бъдат предотвратени, ако превенцията е на ниво!


Това съобщи във Варна еврокомисар Мария Габриел преди старта на конференция, отдадена на новата рамкова стратегия " Хоризонт Европа “ 2021-2027г., съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" Със сигурност имаме поучения да извадим от програмата " Хоризонт-2020 " и да създадем по този начин, че с " Хоризонт Европа " пропуските да ги няма. Радвам се да споделя, че в актуалният миг е значимо да защитим бюджета на програмата. Знаете, че предлагането на комисията е 100 милиарда евро. Тези средства биха ни разрешили да бъдем на висотата на упоритостите си. Днес сме изправени пред един факт- няма по какъв начин да се преборим с климатичните проблеми и да отговорим в провокациите, свързани с цифровизацията, в случай че не влагаме в просвета, в нововъведения и в обучение. За мен е чест, че това стои високо в дневния ред на Европейски Съюз.

В рамките на програмата " Хоризонт-Европа " има няколко новости. Голямата оригиналност е Европейския иновационен съвет. Нашата упоритост, е да превърнем този съвет в Европейска фабрика за еднорози. Искаме да има едно гише, където дребните и междинни предприятия, започващите компании, да имат достъп бързо до финансиране. Най-вече до високорисково финансиране, което доста мъчно получават. 70% от оферти 10-милиарден бюджет са за дребните и средни предприятия.

На 19 май е отворена нова покана към започващите дребни и междинни предприятия за революционни технологии, технологии, водещи до пробив, свързани със зеления пакт. 350 млн. евро е финансирането за тази покана. Досега имаме пилотен план, който е в границите на 2 милиарда евро  и той оказа помощ над 4500 малки и средни предприятия, измежду тях имаме и български спечелил участник от пилотната фаза. За мен е значимо да има повече такива участници от Централна и Източна Европа.

Другата огромна оригиналност са така наречен задачи - набор от дейности, обединени към пет тематики. Мисията за битката с рака-това е нещо, което визира всеки един от нас. 40% от случите на рак могат да бъдат предотвратени, в случай че превенцията е на ниво. Очакваме много отрицателни трендове, значимо е да активизираме по оптимално сполучлив метод ресурса, с който разполагаме. До май месец би трябвало да бъдат разпознати първите дейности. Другата задача е обвързвана с енергийната успеваемост. Важна тематика е чистотата на водите, океаните, моретата.  Няма по какъв начин да не отбележа задачата за качеството на храните и връзката с региона на земеделието. Прецизното земеделие, потреблението на пестицидите и по-доброто използване на данните, с които те разполагат, е значимо за тези иновации, които да се трансформират в артикул, който е комерсиализиран и може да носи изгоди. 

Това, което ми се желае да променим, са ограниченията за разширение, желая да ги превърнем в ограничения за шерване. Те обгръщат 13 страни. В небосвод Европа е планувано тройно нарастване на бюджета. Ще продължим практиките за основаване на центрове за екипи, задачата ни е капацитета в Източна Европа да е по-добре подсилен. 

Що се отнася до въпроса дали България може да стане столица на високите технологии, това зависи от всеки един от нас. Когато си приказваме за нововъведения, нововъведението е на локално равнище. Трябва да създадем еко система, която да разрешава просветителната система с бизнеса да притеглят вложения и те да се трансформират в артикул, който носи изгода и облага. Важно е всеки район да има своята специализация и да се развиват. Някои ще са мощни в областта на изкуствения разсъдък, други в киберсигурност, следва да мислим по-сериозно в тази посока ", сподели Мария Габриел. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР