Това заяви в Народното събрание лидерът на „Да, България” Христо

...
Това заяви в Народното събрание лидерът на „Да, България” Христо
Коментари Харесай

Хр. Иванов: Прокурорите да престанат да се държат като лична гвардия на Гешев

Това съобщи в Народното събрание водачът на „ Да, България” Христо Иванов.

" Под независимостта на правосъдната власт се има поради независимостта на съда. Гаранциите за самостоятелност съществуват, с цел да подсигуряват независимостта на съдиите и на съда. В България прокуратурата от самото начало се пробва да се примушка зад тях и да получи същите равнища на гаранции и на безнаказаност. Но е разумно прокуратурата да носи други равнища на отчетност по други механизми и други равнища на отговорност ", сподели още той.

Ние постоянно сме упорствали да се вкарат доста по-сериозни форми на отчетност и през бюджета за успеваемостта на работата на прокуратурата, добави Иванов.

Тук става дума за последователно ограничение на безконтролността на прокуратурата. Ние сме се явявали на избори с тази цел. И е естествено, когато ограничаваме тяхната безконтролност, те да кажат, че това е незаконно, изясни още той.

Иванов бе запитан дали не вижда проблеми в работата на съда, а той отговори: " Хората всеобщо си имат проблем с бездействието на прокуратурата. Когато живеем в една страна, която заплаща голяма цена, че е корумпирана и че корупцията в България е безнаказана - всички плащаме цената. Цената в България да има ненаказана корупция е чудовищна и хората заплащат тази цена, тя не е цена за някакви извънземни ".

Иванов въпреки всичко направи коментар и за работата на съда. " Естествено, че има голям брой проблеми с работата на съда, които ще бъдат решавани в границите на естествените европейски стандарти за самостоятелност на съда. Трябва да се работи за норма на натовареност. Тази норма не беше направена от сегашния състав на Висш съдебен съвет, а двама души подадоха оставка, а може би трябваше целия съвет да подаде.

И измежду съдиите има корупция, акцентира Иванов. Според него, с цел да бъде разследвана някой би трябвало да се захване с тази работа. Т.е прокуратурата би трябвало да свърши тази работа. Министерство на вътрешните работи има лимитирани благоприятни условия да стигне надалеч в следствието без прокуратура
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР