Това заяви в интервю за "Канал 3" специалистът по национална

...
Това заяви в интервю за "Канал 3" специалистът по национална
Коментари Харесай

Д. Иванов: Борисов се движи в правилната посока за Турция

Това съобщи в изявление за "Канал 3 " експертът по национална сигурност проф. Димитър Иванов.

"Турция и България са съседи, Турция е мощна и значима страна за нас и за целия район на Черноморието и на Балканския полуостров. И в действителност посоката, по която се движи министър председателят Борисов, е вярната. Точно по този начин би трябвало - с баланс, с добра дума, с опит за ангажиране на другата страна към общите проблеми на сигурността, на битката с тероризма. Така че, тук тактиката на министър-председателя е вярна ", съобщи Димитър Иванов, който разяснява визитата на българската делегация за откриването на Желязната черква в Истанбул.

Запитан има ли някакво терзание от намеците в изявленията на домакините какво биха могли да ни изискат за тоя жест на прелестно реставрираната Желязна черква?, Иванов разяснява:

"Този въпрос има две страни. Единият е чисто религиозният. Ние знаем огромната обвързаност на президента Ердоган към твърдия ислямизъм, в това число и в неговите освен верски, само че и всемирски проявления. Втората страна обаче е да гледаме на религиозните монументи като на монументи на културно-историческото завещание и това е позитивно. И не би имало нищо неприятно, в случай че ние със взаимни старания с турската страна възстановим или поддържаме монументи на културно-историческото завещание от ислямския интервал в България. Това не са единствено джамии - това са мостове, хамами, медресета /б.ал - някогашни учебни заведения за подготовка на мюсюлмански духовници/. "

По мотив Истанбулската спогодба и спорните реакции за нея Иванов е на мнение:

"Ако нещо ме смущава, това е неяснотата в текста на препоръчаната спогодба. Тя би трябвало да е по-конкретна и да е съобразена с другите цивилизационни модели и с полезностите на тези модели. Никой не е длъжен да възприема механично и без разискване непознати модели на държание. Защото особено по този въпрос за половете, за джендър организациите, един е манталитетът на англосаксонския цивилизационен модел – на Северна Европа, различен е манталитетът в Южна Европа, трети е в Азия, четвърти е в Русия. И по тази причина, от неяснотата на конвенцията, от двузначието, с което може да се пояснява, произтичат и тези разнообразни тълкувания, които стават мотив за борба вътре в обществото. Аз мисля, че нашето общество не е готово да одобри тълкувание за пола като обществена категория, а не като биологична ".

По мотив шесторното ликвидиране в Нови Искър и има ли нещо смущаващо към самоубийството на Росен Ангелов, Иванов съобщи:

"Аз не съм криминалист, това са необикновен тип закононарушения и без информация какво да разясня. Но генерално ме смущава цялостната организация на интервенцията. Нарушават се правила на оперативната работа - секретност, нелегалност, прекомерно доста звук се подвига, прекомерно доста лица дават изказвания. Суматоха настъпи с присъединяване на публицистите, които се смесват с полицейските сили. И това някак си дезинформира обществото или най-малко го осведоми в разнообразни направления.

Второто, което е, при всяка оперативна композиция първо се издигат избрани версии и стартира методически да се работи по няколко версии. В случая стартира да се работи единствено по една версия и се постановяваше единствено тя. И трето. Започна още от началото да се усеща разнобой в изявленията на ангажираните институции.

Но в края на краищата, всяка работа, която приключи добре, е добра. Да се надяваме, че в тази ситуация са уцелили вярната версия и се движат по нея. Какво ще излезе, не мога да предсказвам. Би било непрофесионално, в случай че се опитам да разясня неща, за които нямам задоволително информация. Той счита, че има недостатъци при търсене на лица от незаконния контингент. "

Коментирайки изявлението в края на годината на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, че опозицията не е подготвена да ръководи, Иванов счита, че казусът е в опозицията, и по-специално в Българска социалистическа партия, тъй като има липса на комплекс от политики, които да бъдат препоръчани - в обществената сфера, в икономическото развиване, във външната политика и неналичието на екипи, които да осъществят тези политики, когато дойдат на власт. Тъй като едно е да си в съпротива, напълно друго е да си на власт. Когато си на власт, би трябвало да имаш ясна концепция и да можеш да я провеждаш на процедура.
Според него обаче изявлението на Доган урежда единствено вътрешноведомствени проблеми като завръщането на отцепниците, защото Движение за права и свободи е декларирало, че ще гласоподава "за " на идния избор на съмнение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР