Това заяви в интервю за Дир. бг известният журналист Иван

...
Това заяви в интервю за Дир. бг известният журналист Иван
Коментари Харесай

Иван Бакалов: Цензурата в ТВ у нас не е модерна, а допотопна

Това съобщи в изявление за Дир. бг известният публицист Иван Бакалов във връзка медийно-политическия скандал, който се развихри предходната седмица и докара до оставката на депутат от ГЕРБ.

Г-н Бакалов, заплашиха ли в действителност депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов журналиста Виктор Николаев, или неуместните им (не за първи път) реплики предизвикаха сензитивната за медиите тематика за натиска от властта? Която се изостри още повече с неговия ултиматум, в случай че не му се извинят, да ги съди...

– Антон Тодоров непосредствено изясни на Виктор Николаев, че може да му изстине мястото, както на колежката му Ани Цолова. И това в случай че не е опасност... Валери Симеонов не е заплашвал, само че се изрече по метод, явно несъответстващ към публицисти. Даденият от него период да му се извинят няколко огромни медии е също цялостна некомпетентност. Много си е повярвал и се мисли за огромен политик и фактор в обществото, а действително към този момент е за посмешище.

Но не би трябвало да се не помни, че има хора, които го поддържат и хора, които са отвратени от медии и публицисти. Успехът на Тръмп в Щатите частично се дължи на това. Той стана президент, плувайки против течението и опълчвайки се на всички медии.

- Справедливи ли са гласовете, които се чуват в обществените мрежи, че в действителност виновност за обстановката имат и управленията на огромните малките екрани, които са подвластни от евросредства за реклама, давани от страната?

- У нас публицистите, изключително от малките екрани, не могат да срещнат огромно състрадание. Защото малките екрани ни са мощно следени и манипулирани, а това си проличава непосредствено във всяко предаване. Какви въпроси задават и какви не задават на гостите си – всичко е явно, фенът се нервира. Научава нещата с същинските им имена от интернет, някои уеб сайтове, Facebook. Телевизиите са подвластни от властта освен поради еврофондове.

У нас се откри олигархия, обединение на политика и бизнескръгове, които взаимно се обслужват, управляват, рекетират, и които естествено посегнаха да овладеят медиите, с цел да не им пречат. Това гледаме сега. Телевизиите у нас не съществуват пазарно, не са самостоятелни, а са финансирани и следени от който би трябвало. Очевидно е.

- Подкрепяте ли апела на Асоциацията на европейските публицисти Тодоров, Симеонов и въобще „ мощните на деня " да бъдат бойкотирани и да не бъдат канени в телевизионните студия?

- Не съм сигурен, че ще стане, тъй като мощно следените малките екрани канят посетители, които им спускат пресцентровете на партиите и на институциите. Те не могат да си показват да вършат друга публицистика, с изключение на да си поддържат връзка с пиари, които да им обезпечават посетители. Така че протест няма да се състои. Но даже да се състои, резултатът ще е слаб.

И изобщо, наличието на едни или други посетители в някоя телевизия е запас и средство за напън от страна на властта. Ако Борисов подреди на своите да не гостуват в някоя телевизия, той я слага в неподходящо състояние – да вземем за пример не могат да интервюират в студио нито един министър или човек от някакви институции. Бойкот. Това се назовава съвременна цензура, от Би Би Си преди години по този начин го нарекоха. У нас обаче няма съвременна цензура, а допотопна.

И малките екрани, и хората в тях, даже да не им оказват напън (а те им оказват, в някои като Нова тв напряко има политкомисарка, която стопира и пуска посетители, теми), те сами се стараят да не нервират доста властта. Затова е пресилено да се мисли, че Ани Цолова или Виктор Николаев с нещо са заплашили властта и гостите си с въпроси.

- За на следващия ден е плануван и митинг на публицисти пред Министерски съвет. Очаквате ли някакъв резултат от него?

- Не чакам, като се изключи че ще покажат митинга всички малките екрани, да се отчетат, че са за свободата на словото. Все отново е потребно. Някое изявление може да се промъкне на места.

Иван Бакалов е работил във всекидневниците „ 24 часа”, „ Сега”, „ Новинар”, „ Труд”, колумнист в седмичници и списания. Редактор и издател на електронното издание – e-vestnik.bg. Преподавател в Журналистическия факултет на СУ "Климент Охридски ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР