Това заяви в ефира на телевизия BIT Румен Петков –

...
Това заяви в ефира на телевизия BIT Румен Петков –
Коментари Харесай

Петков: Контрабандата на горива бе под чадър

Това съобщи в ефира на телевизия BIT Румен Петков – член на ИБ на АБВ.

Той даде образец с редица браншове в страната, които са в рецесия и на които спорадично се дават средства за запълване на дупките им в бюджета с едноличното решение на министър-председателя, което по думите му уронва престижа на институциите и държавността в България.

„ Скачат 30 лечебни заведения - дават се тридесет милиона незабавно. Скача Софийският университет - дават се 10 милиона, скача Българска академия на науките - дават се трийсет милиона. Така страна не се ръководи. Аз съм заинтригуван и слисан по какъв начин парламентарната съпротива не потегля да търси решителни принадлежности, включително и вън от България - в Брюксел, в Европейска комисия, в Съвета на Европа за това, че имаме непублично ръководство на обществените финанси. Това е доста тежък проблем и в случай че ние и в този момент го спестим, когато председателстваме Съвета на Европа (Европейския съвет - б.р.), ставаме несериозни. Сами разбирате, че, да вземем за пример, оплаква се един състезателен клуб в огромен, обичан от нас, град и министър-председателят споделя: „ Дайте им един милион лв. “.

Ако някой смята, че това е естествен метод за ръководство на страната, то ние от АБВ считаме, че това е пагубен метод, по който се споделя, че Народното събрание е един гумен щемпел в ръцете на държавното управление, а за жалост той се и държи като подобен “.

Петков разяснява и проблемите със събираемостта на акцизите в страната и нефункционалността на Българската акцизна централизирана осведомителна система (БАЦИС) , която през годините сподели редица недостатъци.

„ Още в края на 2015 година алармирахме, че тази система е порочно направена за акцизни артикули, най-много горива, да бъдат контрабандно внасяни в страната. За страдание тогава не се започнаха ограничения, а в този момент това се показва като някаква вест. Предходното управление на митниците, напълно умишлено толерираше този метод на работа. И то, основно, от позиция на горивата. Аз и тогава съм казвал, че ние имаме танкери, които са обмитявани тук в Своге, покрай София. Имаше и серия от телевизионни следствия по тази тематика и държавното управление на Борисов и митниците се правеха, че нищо не се случва. Всъщност, тогавашният наш зов, в една или друга степен, бе подсилен от Асоциацията на вносителите на петролни артикули. Те се ангажираха и институционално и алармираха Министерство на финансите, само че за жалост нищо не се направи “.

Във връзка с тематиката Петков разяснява и отчета на ДАНС.

„ Самият факт, че този отчет е изнесен от службите, значи, че държавното управление е съществено разтърсено. Този отчет, осъществен от чиновниците на ведомството демонстрира, че това държавно управление, което и да е то, не е в положение да управлява процесите и доверието в него е разтърсено, както и вътре, в самите системи.

Министър Горанов удостовери, че от 2015 година са първите сигнали. Оттогава до в този момент какво вършиха? Продължавам да смятам, че остарялото управление на Агенция „ Митници “ умишлено толерираше контрабандата с горива. Не мога да настоявам какво е било присъединяване на финансовото министерство и на министър Горанов в това. И това няма по какъв начин да е ставало без знанието на министър-председателя, тъй като бяха правени редица съвещания, включително и на върха, на които тези обстоятелства са излагани. В същото време ние продължаваме да имаме и няколко типа хранилища - акцизни хранилища, данъчни складове… Защо? Кого обслужва това? И в този момент министър Горанов приказва главно за системата, която би трябвало да управлява горивата. Т.е. той добре знае, че казуса е в контрабандата с горива. Това са неща, които не са оригиналност, отново споделям.

И ние от АБВ сме го казвали доста пъти. Но очевидно, за обезпечаване на някакво политическо успокоение или на обезпечаването на още десетина депутата, за ГЕРБ това не е бил въпрос, който е трябвало да бъде решен. Какво има да се чудим защо загатвам - за политическа партия „ Воля “, казвал съм го десетки пъти “.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР