Това заяви в ефира на Нова телевизия кандидатът за президент

...
Това заяви в ефира на Нова телевизия кандидатът за президент
Коментари Харесай

Проф. Герджиков отсече: Аз не съм кандидатът на ГЕРБ. Не ми поставиха нито едно условие

Това съобщи в ефира на Нова телевизия претендентът за президент и сегашен ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

„ Красимир Вълчев е този, който е предложил на управлението на партия ГЕРБ да поддържат мен, вместо да излъчат собствен претендент. Срещнах се с Бойко Борисов в централата на партията. Там беше и господин Вълчев, а аз им обясних, че ще приема кандидатурата на Инициативния комитет. Там пристигна и изненадата – господин Борисов сподели, че съм подобаващ претендент и няма нито едно изискване към мен”, изясни той.

„ ГЕРБ са били три пъти поредно в ръководството и са правили доста неточности през годините. За толкоз време няма по какъв начин да не сгрешиш. Някои от тези неточности са в действителност несъвместими с това, което аз разбирам под почтена и потребна за народа политика. След като обаче са избирани 3 пъти аз считам, че те са създали и потребни неща”, сподели още професорът.

„ Аз смятах, че доста повече партии ще застанат зад мен и ще припознаят претендента, който ще може да реализира нужното. Разчитал съм най-вече на поддръжката на дясно-центристките партии”, споделя проф. Герджиков.

Той не пожела да отговори на въпроса, за кого ще гласоподава на идните парламентарни избори.

„ Аз одобрявам политиките на ГЕРБ по едни въпроси, а по други въобще не я одобрявам. През годините тази партия омекна, все пак, което се приказва. Първото им ръководство беше най-проблемно. Тогава имаше поредност от неточности, които доведоха до мощно утежняване на нещата в образованието. Ескалацията на нещата през третия мандат на ГЕРБ не се дължи единствено на техни неточности, а и на други причини”, счита проф. Герджиков.

„ Мотивацията ми да се кандидатирам за президент явно е обвързвана с това, че сме в доста тежка политическа рецесия, а и освен политическа. Тази рецесия е породена от това, което най-вече ме безпокои през последните години – постоянно сме от ден на ден разединени. Когато приказвам за обединяване, аз нямам поради всички да се прегърнем и да отпаднат разликите, а това да се обединим най-малко към тематиките, по които има консенсус. Ако това беше направено нямаше да се стигне до толкоз доста избори за една година”, изясни Герджиков.

Той отговори и на нападките от страна на Лозан Панов, също претендент за президент, че е обвързван с Движението за права и свободи: „ Аз нямам нищо общо с Движение за права и свободи. Никога не съм бих техен член или симпатизант. Не познавам господин Карадайъ и господин Доган. Никога в живота си не съм срещал Пеевски. Това което Лозан Панов споделя е доста необичайно за мен. Смятам, че той е измамен и му предлагам да ревизира тази информация. Или да покаже доказателство или да се извини. Неговата съществена позиция е да бъдем почтени”.

„ Аз няма да получа поддръжката на Движение за права и свободи на първи тур, тъй като те имат настоящ претендент. Нека не забравяме, че настоящият президент получи формалната им поддръжка още на първи тур. Ще приема поддръжката на всички партии, тъй като тя е поддръжката на техните избиратели”, разяснява още професорът.

Проф. Герджиков отхвърли за разяснява „ положителни или неприятни изявления на Румен Радев “. „ Има едно нещо, което не желая да върша като него – неговата остра реакция против избрани партии и опълчването му против избран вид политика. Президентът не може да каже, че е против дадена персона и против цялата партия. Това не е работа на президента. Той може да обича един или различен, само че би трябвало да работи с всички. Готов съм на директен ефирен конфликт с всеки”, сподели още той.

За Делян Пеевски и Иван Гешев професорът бе сбит и прикани „ да не се вторачваме м обособени персони “.

От думите му стана ясно, че поддържа правосъдната промяна в страната: „ Очевидно реформирането на правосъдната система може да бъде реализирано. Ако това се реализира ще има огромно изгода. Върховенството на закона е безспорна полезност и е доста значимо за обществото”.

„ Всички бяхме възмутени и отвратени от фрагментите на принуждение, които видяхме преди два месеца. Когато това се развиваше нещата стояха по различен метод. На площада не беше цялото българско общество. Имаше огромно разцепление. Нямаше по какъв начин Университетът като институция да взима страна. Той е деполитизиран. Насилието против български жители не може да се толерира по никакъв метод. Аз съдя всяко принуждение, в това число случилото се зад колоните”, разяснява проф. Герджиков митингите от предишното лято.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР