Това заяви в ефира на bTV Тошко Йорданов, зам.-председател на

...
Това заяви в ефира на bTV Тошко Йорданов, зам.-председател на
Коментари Харесай

Йорданов: Нещо се случи в ДБ. Какво - не знам. Топката е в тяхното поле

Това съобщи в ефира на bTV Тошко Йорданов, зам.-председател на " ИТН ". Коментарът му идва след високото напрежение сред двете обединения, което стартира да ескалира след декларацията на Христо Иванов от през вчерашния ден и днешните думи на Йорданов от парламентарната естрада. Острата замяна на реплики продължи през целия ден.

" Няма спор. Ако има предварителни избори, отговорността е на “Демократична България” и “Изправи се! Ние идваме!”. Поради една елементарна причина - от предишния петък водим диалози и съвещания. Знаете какви бяха изявленията. След срещата изказванията от двете страни беше, че ние нямаме разминавания по посоките, целите и стъпките. С Българска социалистическа партия имаше и съвпадения, и разминавания. С Движение за права и свободи изказванията бяха, че ние нямаме допирни точки. След това имаше срещи на експертно равнище, на които не участваха Движение за права и свободи. На тях тонът беше положителен и нещата си вървяха прелестно до през вчерашния ден ", уточни още Тошко Йорданов.

По думите му прочетената от Христо Иванов декларация е била странна, а обвиняванията във връзки с Движение за права и свободи били погрешни и съпредседателят на " Демократична България " е напълно наясно.

" Говорихме си го по най-човешки метод, не споделиха, че не е правилно. Не знам какво се случи, та по този начин внезапно взеха завой към предварителни избори ", добави още Тошко Йорданов.

" ИТН " обаче остава вратата отворена за продължение на диалозите, изясни Тошко Йорданов.

" Заявихме ясно, че желаеме политическа поддръжка тъкмо от тези две обединения. Ако не я получим, разумно е, че се върви към предварителни избори ", безапелационен беше Йорданов.

По думите му по време на диалозите въпросът с съответните имена в бъдещия кабинет не е стоял до през вчерашния ден. Изведнъж обаче се появили стремежи " Демократична България " да показват кой да влезе в състава на идващото държавно управление.

" Ние не сме съдружни сътрудници. Имахме диалози долу-горе какъв е този кабинет. Отговорихме неща, които ги удовлетвориха. Съставът е от наши специалисти. Няма Движение за права и свободи и те го знаят прелестно. Няма и ГЕРБ. Няма “Изправи се! Ние Идваме!”, няма “Демократична България”. И това го знаят. И нямаше проблем с това. Въпросът за персоналния състав не са го поставяли. Логично беше да ги срещнем със състава, само че не са изявявали предпочитание. Готови бяхме да им покажем, да ги срещнем. Но нямаше въпрос по тая тематика. Не разбираме какво се случи в понеделник, вторник и сряда ", добави още Йорданов.

Икономическият екип в служебния кабинет през днешния ден бе остро нападнат от " ИТН ". Първи на прицел бе Асен Василев, а след това и Кирил Петков, упрекнат в спор на ползи. Това сътвори голямо напрежение и стана мотив да се заприказва за координирана офанзива от страна на Движение за права и свободи и групировката на Слави Трифонов. Йорданов обаче бе безапелационен - обстоятелствата са такива, каквито са.

" Министрите бяха поканени съвсем незабавно след изборите. Тогава и в този момент имат добър обществен облик. Мислехме, че би трябвало да има гладко преливане, съгласно нас се справяха обичайно. Проведохме диалози и там стартира да става забавно. С Денков и Петков нямаше разминавания. С господин Василев беше, че желае да е министър на финансите. На въпрос “защо” уточни, че може да управлява мръсните пари и да ги спре. Вицепремиер по еврофондовете беше нашето предложение. Той сподели, че е прелестно, само че желал да е министър на финансите. И ни светна, че има нещо друго. Понеже сме любознателни, стигнахме до тази информация ", разяснява ощи Йорданов.

" Не го проверихме, това е истината. Да приемем, че е наш пропуск. Те стояха доста добре и те продължаваха да стоят доста добре до декларацията ни през днешния ден. Защо вие (журналистите, бел.ред.) не го проверихте? Защо не написахте тези неща вие? Може да намерите хората, вложителя, идващият му съучастник, да говорите с него, какво се е случило ", добави още зам.-председателят на Има Такъв Народ.

Атаката не е била към самите министри, а към метода, по който те са били наложени от Христо Иванов през вчерашния ден, изясни още Йорданов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР